H Βιομηχανική Επανάσταση οδήγησε σε αύξηση της φωτοσύνθεσης των φυτών κατά 30%

754 Views
H Βιομηχανική Επανάσταση οδήγησε σε αύξηση της φωτοσύνθεσης των φυτών κατά 30% H Βιομηχανική Επανάσταση οδήγησε σε αύξηση της φωτοσύνθεσης των φυτών κατά 30%

 Η Βιομηχανική Επανάσταση οδήγησε σε αύξηση της φωτοσύνθεσης των φυτών κατά 30%

Η φωτοσύνθεση που κάνουν τα φυτά σε όλο τον κόσμο, ήταν σταθερή επί εκατοντάδες χρόνια πριν τη βιομηχανική επανάσταση, αλλά αυξήθηκε με γρήγορο ρυθμό στον 20ό αιώνα και συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τον τελευταίο αιώνα τα φυτά αναπτύσσονταν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 54.000 ετών και μετατρέπουν 31% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε οργανική ύλη, σε σχέση με ό,τι έκαναν μέσω της φωτοσύνθεσης πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Ο έξτρα άνθρακας που τα φυτά απορροφούν από την ατμόσφαιρα χάρη στην τουρμπο-ανάπτυξή τους, φθάνει τους 28 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, μία τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με τον άνθρακα που είναι αποθηκευμένος σε όλα τα καλλιεργούμενα φυτά του πλανήτη κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Έλιοτ Κάμπελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Merced, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εκτιμούν ότι η συνολική φωτοσύνθεση στη Γη αυξήθηκε τουλάχιστον 30% κατά τα τελευταία 200 χρόνια. Η μελέτη δεν διερεύνησε τις αιτίες γι' αυτή την αύξηση, αλλά εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων. Από το 1850, η αύξηση του διοξειδίου έχει ξεπεράσει το 40%.

«Ουσιαστικά όλη η ζωή στον πλανήτη μας εξαρτάται από τη φωτοσύνθεση των φυτών. Το να παρακολουθούμε την πορεία της, πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο για την ανθρωπότητα» δήλωσε ο Κάμπελ.

Η φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία με την οποία τα φυτά συνεχώς χρησιμοποιούν τη φωτεινή ενέργεια του ήλιου για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε υδατάνθρακες, με τους οποίους τροφοδοτούν την ανάπτυξή τους και άλλες λειτουργίες τους - ενώ παράλληλα παράγουν ως υποπροϊόν το οξυγόνο που αναπνέουμε

Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα πώς έχει εξελιχθεί η φωτοσύνθεση κατά τους τελευταίους αιώνες. Ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να έχουν ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών, άρα και τη φωτοσύνθεση, ενώ άλλες μπορεί αντιθέτως να έχουν «φρενάρει» τη φωτοσύνθεση. Αντικρουόμενα ευρήματα από διαφορετικά πειράματα έχουν πυροδοτήσει μια επιστημονική διαμάχη εδώ και χρόνια.

Ίσως η νέα μελέτη να δώσει ένα τέλος στις αμφιβολίες, καθώς ανακάλυψε ένα χημικό «αρχείο» της παγκόσμιας φωτοσύνθεσης που έχει διάρκεια εκατοντάδων ετών. Οι νέες εκτιμήσεις βασίσθηκαν στην ανάλυση αερίων (ιδίως του σουλφιδίου του καρβονυλίου) που έχουν παγιδευτεί σε διαδοχικά στρώματα των πάγων της Ανταρκτικής και τα οποία «προδίδουν» τη διαχρονική αύξηση των φυτών.

Τα φυτά απορροφούν το εν λόγω σουλφίδιο από τον αέρα μαζί με το διοξείδιο και μετά το διασπούν. Συνεπώς, όσο λιγότερο σουλφίδιο του καρβονυλίου υπάρχει στην ατμόσφαιρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη των φυτών. Και αυτό ακριβώς βρέθηκε να έχει συμβεί εδώ και χιλιάδες χρόνια μετά το τέλος της εποχής των πάγων και, ακόμη περισσότερο, μετά τη βιομηχανική επανάσταση.

«Οι προηγούμενες μελέτες κάλυπταν μικρές γεωγραφικές περιοχές ή μικρές χρονικές περιόδους. Αυτή τη φορά, δημιουργήσαμε ένα μακρόχρονο αρχείο για όλο τον πλανήτη», ανέφερε ο Κάμπελ. Όπως είπε, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ενώ η φωτοσύνθεση είχε αυξηθεί αμέσως μετά το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, σήμερα γίνεται με ρυθμό 136 φορές πιο γρήγορο σε σχέση με τότε.

Τα φυτά αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και με αυτό επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και τη φωτοσύνθεση, όμως δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις ολοένα περισσότερες ποσότητες διοξειδίου που παράγονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα πώς θα αντιδράσουν τα φυτά στο μέλλον, αν οι εκπομπές διοξειδίου συνεχίζουν να αυξάνουν. Πιθανώς να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τη φωτοσύνθεσή τους ακόμη περισσότερο ή μπορεί, μετά από ένα όριο ανόδου της θερμοκρασίας, να «φρενάρουν» την ανάπτυξή τους και να πάψουν να βοηθούν τους ανθρώπους στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές είναι οι 15 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ που διεκδικούν τα 3 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ [στη 3η & τελική ψηφοφορία]

Με τη λήξη και της δεύτερης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (φόρμας + e-mail) και της σημερινής 31/5 καταμέτρησης ψηφοδελτίων απο θεατρικές κάλπες ολοκληρώθηκε η πρόσκληση των 7ων Θεατρικών Κουλτουροβραβείων Θεσσαλονίκης 2017 προς το θεατρόφιλο κοινό να αξιολογήσει και να ψηφίσει όλες τις παραστάσεις θεατρικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2016 – Μαίου 2017 που παρουσιάστηκαν στη πόλη της θεσσαλονίκης. 
.
Η τεράστια συμμετοχή του κοινού δείχνουν και αποδεικνύουν περίτρανα, και για άλλη μια φορά, το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού να εδραιωθούν θεατρικά βραβεία στην Θεσσαλονίκη. Η Κουλτουρόσουπα τα έκανε πράξη το 2015. Με την ίδια θέρμη και αγάπη για το θέατρο, οδεύουμε στα 7α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκηςπου θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα 19 Ιουνίου στο θέατρο Αθήναιον.

Σημειώνουμε:
πρώτη ψηφοφορία αφορούσε παραστάσεις που δόθηκαν από μέσα Σεπτεμβρίου 2016 έως Ιανουαρίου 2017.
Τα αποτελέσματα εδώ.
 
δεύτερη ψηφοφορία αφορούσε παραστάσεις που δόθηκαν τη περίοδο Φεβρουαρίου -  Μαίου 2017.
Τα αποτελέσματα εδώ.
 
Από τη δημόσια σημερινή καταμέτρηση εν συντομία αναφέρουμε: καταμετρήθηκαν 1700 έγκυρα ψηφοδέλτια/εισιτήρια/προσκλήσεις.
Άκυρα 135 ψηφοδέλτια/εισιτήρια/προσκλήσεις.
Ψηφίστηκαν 69 διαφορετικές παραστάσεις και αξιολογήθηκαν από 1 έως 5. 
Από τις δυο ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, e-mails και πραγματικών ψηφοδελτίων απο τα Θέατρα: Αρατος, Aριστοτέλειον, Αθήναιον, Δημ. Καλαμαριάς, Φλέμινγκ, Ρο, Εγνατία και βιβλιοπωλείο Ιανός, προκύπτουν τα παρακάτω αποτελέσματα και είναι οι 15 τελικές  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ που θα διεκδικήσουν στη 3η και τελευταία ψηφοφορία στην οποία το ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΙΚΗΤΗ για τα 3 μεγάλα ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ που θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 1 Ιουνίου έως Κυριακή 4 Ιουνίου 2017  [λεπτομέρειες και έναρξη ψηφοφορίας: 12:01] 
 
Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας [3ης] ψηφοφορίας οι υποψήφιες παραστάσεις για τα 3 Βραβεία Κοινού μαζί με όλες τις υποψηφιότητες της Κριτικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν τη Τρίτη 6 Ιούνιου 2017.  
 
Νικητές των 3 Βραβείων Κοινού είναι συνάρτηση τελικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και αξιολόγησης κανονικών ψηφοδελτίων και θα το ξέρουμε το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2017 στο θέατρο Αθήναιον.
 
Απο τις 150 και πλέον παραστάσεις σεζόν 2016/17
ΟΙ 15 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ 3 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ:
-χωρίς βαθμολογική σειρά-
'
«ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» των Ειρήνη Πατσούρου, Αχιλλέα Ψαλτόπουλου. Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Ψαλτόπουλος
Πρεμιέρα: 11/11/2016. Θέατρο Αθήναιον.
.
. «ΚΑΤΕΡΙΝΑ» του Αύγουστου Κορτώ.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Με τη Λένα Παπαληγούρα. 
Πρεμιέρα 28/9/2016 Θέατρο Εγνατία. 
λ
«ΌΨΕΙΣ» των Άγγελου Κάλφα, Χρύσας Τσιακίρη.
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κάλφας.
 Πρεμιέρα: 01/03. Θέατρο Αυλαία.               
΄΄
'
«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΕΣ» των Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου.
Σκηνοθεσία: Μαρία Λαφτσίδου.
Πρεμιέρα: 21/04/2017. Θέατρο Αυλαία.             
΄,
«ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» του Κώστα Ταχτσή.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου. ΚΘΒΕ
Πρεμιέρα 7/10/2016. Μονή Λαζαριστών.
,
«ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗ ΦΟΡΑ» THE MUSICAL.
Κείμενο / Σκηνοθεσία / Χορογραφίες: Στεφάνου Μαρία.
Πρεμιέρα: 02/03/2017. Μέγαρο Μουσικής.
.
«Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ» του Νικολάι Γκόγκολ, Πολιτεία Θεάτρου.
 Σκηνοθεσία: Μαρία Μπαλτατζή.
Πρεμιέρα 11/10/2016. Πολιτεία Θεάτρου.
μ
'«ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ» του Jean Poiret.
Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Ψαλτόπουλος. Θέατρο Αναζήτηση Θεσσαλονίκης – Θεατρική Έρευνα. Πρεμιέρα: 8/12/2016. Θέατρο Αθήναιον.
.
«Ο ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΤΟΥ ΊΝΙΣΜΟΡ» του Μάρτιν Μακ Ντόνα.
Σκηνοθεσία: Σπύρος Αθηναίου. Πρεμιέρα: 10/03/2017. Studio Vis Motrix.
.
«Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΩ» του Ζαν Ζιρωντού.
Σκηνοθεσία: Μαρία Μπαλτατζή.
Πρεμιέρα 11/2/2017. Πολιτεία Θεάτρου.
/
«ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ».
Μουσική-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης.Με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Πρεμιέρα: 21/04/2017. Μονή Λαζαριστών.    
΄΄
«ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ» του Έντουαρντ Άλμπερτ.
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Μαγκάκη. Με τον Γρηγόρη Μήτα.
Πρεμιέρα: 17/03. Θέατρο Φλέμινγκ.
.
«ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑ ΔΕΜΒΡΙΕΝΤΕΣ» των Μυλωνά & Ροβέρτου.
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ηλιάδης.
Πρεμιέρα 5/12/2017. Θέατρο Ταξίδι Ονείρου
.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ» του Στέλιου Βραχνή.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής.
Απο την Ομάδα Θεάτρου Άνευ Όρων. Πρεμιέρα: 17/03. Θέατρο Σοφούλη.
.
.
«Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ» της Γασμίνα Ρεζά.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Με τους: Κ. Μαρκουλάκης, Σ. Γουλιώτη, Ο. Παπασπηλιόπουλος, Λ. Μιχαλοπούλου.
Πρεμιέρα: 16/04. Θέατρο Αριστοτέλειον. 
,
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΝΙΚΗΤΗ.  
[λεπτομέρειες και έναρξη ψηφοφορίας την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017].
,
Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, διπλές προσκλήσεις κ.α. για τα 7α θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης 206/17,  θα «προλογίσουν»  όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» τη σημαντική βραδιά. Δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι : ΕΔΩ
'
ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ 2016/17.
ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΔΩ
------
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΒΡΑΒΕΙΑ - FACEBOOK PAGES ΕΔΩ
------
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ FACEBOOK ΕΔΩ
------
Θ.Κ.Θ: ΣΕΛΙΔΑ KULTUROSUPA.GR - ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΠΑΛΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΟΚ ΕΔΩ

;


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
με 0 Σχόλια 2513 Views
...εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, να έχουν σχεδιαστεί για να σκορπίσουν χαμόγελα, αισιοδοξία, χαρά και γιορτινή διάθεση.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο