Βερολίνο: Οι πανεπιστημιακοί φοιτητές κόβουν το κρέας και βοηθούν το περιβάλλον

535 Views
Βερολίνο: Οι πανεπιστημιακοί φοιτητές κόβουν το κρέας και βοηθούν το περιβάλλον Βερολίνο: Οι πανεπιστημιακοί φοιτητές κόβουν το κρέας και βοηθούν το περιβάλλον

 Οι φοιτητές Πανεπιστημίων στο Βερολίνο ξεχνούν τα παραδοσιακά λουκάνικα και τα σνίτσελ και στρέφονται σε σαλάτες, όσπρια και vegan επιλογές - με τις καντίνες και τις φοιτητικές εστίες να κάνουν... περικοπές στις μερίδες κρέατος και ψαριού.

Το κρέας είναι κομβικό υλικό στην κουζίνα των Γερμανών, όμως οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες εκπομπές άνθρακα της βιομηχανίας του κρέατος, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έρευνα του 2019 του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) η υιοθέτηση μιας φυτοφαγικής (plant-based) διατροφής είναι μια… ευκαιρία να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή.

Περίπου το 15% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμια κλίμακα προκαλούνται από την βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

Οι φοιτητές στο Βερολίνο τρώνε λιγότερο κρέας…
Οι 34 καντίνες για φοιτητές στο Βερολίνο, σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια, θα προσφέρουν από τον Οκτώβριο ένα μενού: 68% vegan, 28% vegetarian και 2% βασισμένο σε ψάρι, με μία και μόνη επιλογή για κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Δημιουργήσαμε ένα νέο διατροφικό κόνσεπτ κυρίως γιατί οι φοιτητές μάς προσεγγίζουν διαρκώς και μας ζητούν να κάνουμε αλλαγές φιλικές προς τον πλανήτη και το κλίμα», είπε η Daniela Kummle της οργάνωσης Studierendenwerk, ενός οργανισμού που παρέχει οικονομική, κοινωνική, και υγειονομική υποστήριξη σε νεαρούς που σπουδάζουν σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης του Βερολίνου.
Στη Γερμανία οι καντίνες του πανεπιστημίου και οι καφετέριες αυτό το διάστημα προσφέρουν 30-50% φυτοφαγικές επιλογές, σύμφωνα με τον Stefan Grob, υπεύθυνο του Deutsches Studentenwerk - αλλά στο Βερολίνο βρίσκεται ο βασικός όγκος των φοιτητών. 

Το 2019 τα πανεπιστήμια στο Βερολίνο κλήθηκαν να καλύψουν τη σίτιση περίπου 5,6 εκατομμυρίων φοιτητών, ενώ την ίδια χρονιά μία έρευνα βρήκε ότι 13,5% των φοιτητών που σπουδάζουν στο Βερολίνο δηλώνουν ότι ήδη ακολουθούν μια διατροφή χωρίς κρέας, σε σχέση με το 1,6% ολόκληρης της χώρας. 1,33% δηλώνουν αποκελιστικά vegetarian.

Vegetarian και vegan επιλογές στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου
Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου η καντίνα διαθέτει μόνο vegetarian γεύματα από το 2010  - την οποία αποκαλούν Veggie No1, ενώ υπάρχει και η Veggie No2 που άνοιξε το 2019 και είναι αποκλειστικά vegan. Ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μία σοβαρή τάση προς τη μείωση προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Η προστασία του κλίματος και του πλανήτη αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα στα πανεπιστήμια του Βερολίνου. Το Humboldt University σχεδιάζει να γίνει «κλιματικά ουδέτερο» μέχρι το 2030 και το Berlin’s Technical University θα κάνει το ίδιο μέχρι το 2045.

* Πηγή: Guardian, BBC climate

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την «οργασμική κωμωδία» «Οι γείτονες από Πάνω» στο θέατρο Κήπου
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την «οργασμική κωμωδία» «Οι γείτονες από Πάνω» στο θέατρο Κήπου
με 2 Σχόλια 1264 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την κωμωδία «Οι γείτονες από πάνω» Πέμπτη 25/8, στο Θέατρο Κήπου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή