Σας αρέσουν οι μύθοι; Ποιο παγόβουνο βύθισε τον Τιτανικό;

454 Views
Σας αρέσουν οι μύθοι; Ποιο παγόβουνο βύθισε τον Τιτανικό; Σας αρέσουν οι μύθοι; Ποιο παγόβουνο βύθισε τον Τιτανικό;

Ποιο παγόβουνο βύθισε τον Τιτανικό; – Φωτογραφίες και ιστορία των πιθανών “ενόχων”…

Πολλά έχουν γραφτεί, δακρύβρεχτες χολυγουντιανές ταινίες έχουν γυριστεί, το ναυάγιο έχει περάσει στη σφαίρα του θρύλου, αλλά το μυστήριο για το παγόβουνο που βούλιαξε τον θρυλικό Τιτανικό παραμένει άλυτο.

Σύμφωνα με τα χρονικά, το απόγευμα της 14ης Απριλίου 1912, πριν από 102 χρόνια και τρεις ημέρες, μια ήρεμη και ξάστερη νύχτα, φαινόμενο σπάνιο για τον Βόρειο Ατλαντικό, από τη δεξιά πλευρά του πλοίο εμφανίστηκε ένα παγόβουνο 20 λεπτά πριν τα Μεσάνυχτα.
Το γιγάντιο πλοίο κινείτο με ταχύτητα 22 κόμβων προς ένα θαλάσσιο πεδίο με παγόβουνα και όπως έδειξε η ιστορία προς την καταστροφή.
Μαρτυρίες επιζώντων, μελών του πληρώματος, αναφέρουν ότι το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό ήταν ένας σκούρος μπλε όγκος με ύψος 10 ως 20 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο ναύτης Τζόζεφ Σκάροτ που παρατήρησε το παγόνουνο όταν πια το “λαβωμένο” πλοίο το είχε προσπεράσει ανέφερε ότι το σχήμα του έμοιαζε με αυτό του “Βράχου του Γιβραλτάρ”.
Φωτογραφίες που λήφθηκαν από πλοία που εμφανίστηκαν στην περιοχή ώρες και μέρες μετά τη σύγκρουση του Τιτανικού υποτίθεται ότι δείχνουν το φονικό παγόβουνο.
Ορισμένα από τα πλοία βρέθηκαν εκεί για να περισυλλέξουν πτώματα, άλλα βρίσκονταν απλώς στις θαλάσσιες οδούς που περνούν από την περιοχή.
Το μόνο βέβαιο είναι εκείνη τη νύχτα στον ωκεανό κυκλοφορούσαν πολλά παγόβουνα. Σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου “Καρπάθια”, του πρώτου που βρέθηκε στην περιοχή μετά τη σύγκρουση, παρατηρήθηκαν περισσότερα από 20 μεγάλα παγόβουνα.
Παρακάτω ακολουθούν πέντε φωτογραφίες παγόβουνων από την περιοχή της τραγωδίας όπως τα συνέλεξε η ιστοσελίδα Mother Nature.
Μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι σε λίγες δεκαετίες τα παγόβουνα στον βόρειο Ατλαντικό θα αποτελούν μουσειακό είδος.
Υπόπτος ν.1: Το παγόβουνο Πρίγκηπας Αδαλβέρτος
Σύμφωνα με πηγές, το παγόβουνο αυτό φωτογραφήθηκε από το πλοίο “Prinz Adalbert” το πρωί της 15ης Απριλίου, την ίδια μέρα που συνέβη το κακό. Οι επιβάτες του πλοίου υποστηρίζουν ότι στη βάση του παγόβουνου υπήρχαν ίχνη από ένα ερυθρό επίχρισμα, το ίδιο χρώμα με αυτό της καρίνας του Τιτανικού. Άλλοι απέδωσαν το χρώμα στα βακτήρια που συχνά σχηματίζουν στρώματα στα παγόβουνα.
Ύποπτος ν.2: Τα παγόβουνα του Τιτανικού
Τη νύχτα του ναυαγίου, το πλήρωμα του Τιτανικού γνώριζε για τους κινδύνους από τα παγόβουνα του βόρειου Ατλαντικού. Σύμφωνα με μια μαρτυρία ίσως ήταν η απόφαση του πλοιάρχου Μερντοχ να αποφευχθεί η περιοχή με τα παγόβουνα αυτή που έστειλε τον Τιτανικό απευθείας πάνω στο φονικό παγόβουνο. Η φωτογραφία από το πλοίο “Carpathia” δείχνει την έκταση της περιοχής, καθώς επίσης και ένα γιγάντιο παγόβουνο που υποτίθεται ότι είχε ύψος 5 μέτρα.
Ύποπτος ν.3: Το παγόβουνο Μίνια
Το Minia ήταν ένα από τα πρώτα πλοία που έφτασαν στην περιοχή του ναυαγίου. Το συγκεκριμένο παγόβουνο έπλεε ανάμεσα σε συντρίμμια και πτώματα.
Ύποπτος ν.4: Το παγόβουνο Ρέχορεκ
Πέρασαν 88 χρόνια από το ναυάγιο προτού δημοσιευτεί αυτή η φωτογραφία του Γερμανού, Stephan Rehorek, η οποία λήφθηκε από το κατάστρωμα του γερμανικού ατμόπλοιου ”Bremen”. Αυτό το παγόβουνο όχι μόνο έχει σημάδια σύγκρουσης με τη σωστή πλευρά του Τιτανικού, αλλά ταιριάζει και με τον “Βράχο του Γιβραλτάρ” του Σκάροτ.
Ύποπτος ν.5: Το παγόβουνο Μπίρμα
Το πλοίο Carpathia, στις 4  το πρωί και το ρωσικό πλοίο Birma, στις 7 το πρωί ήταν τα πρώτα που πέρασαν από την περιοχή. Και τα δύο κατονομάζουν αυτό το συγκεκριμένο παγόβουνο ως υπαίτιο του ναυαγίου. Σύμφωνα με το Birma είχε ύψος 40 μέτρα και μήκος 60 μέτρα, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του έφτανε στα 300 μέτρα βάθος.
#1: The Prinz Adalbert Iceberg
#1: The Prinz Adalbert Iceberg
#2: The Titanic IceField
#2: The Titanic IceField
#3: The Minia Iceberg
#3: The Minia Iceberg
#4: The Rehorek Iceberg
#4: The Rehorek Iceberg
#5: The Birma Iceberg
#5: The Birma Iceberg

Πηγη - www.econews.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Clickbait Τίτλοι: δείτε τους πριν τους κατεβάσουν! (αμήν και πότε).
Clickbait Τίτλοι: δείτε τους πριν τους κατεβάσουν! (αμήν και πότε).
με 0 Σχόλια 166 Views

Έπεσε το ίνσταγκραμ με την φωτογραφία της Μενεγάκη με μαγιό! Μόνο που ήταν η χιλιοστή φέτος το καλοκαίρι… και μόνο που εκτός από αυτήν στην θάλασσα, δεν έπεσε κανένας πουθενά μετά από αυτήν την ανάρτηση. Από την Ιωάννα Δούνδη.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή