«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» με… σπόνσορα το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

448 Views
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» με… σπόνσορα το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» με… σπόνσορα το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

  «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» με… σπόνσορα το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

       Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τη στήλη στις… οικολογικές επάλξεις! Έτοιμη κάθε φορά να γιορτάσει, να φορέσει τα καλά της κι ένα πλατύ χαμόγελο, να πάρει λουλούδια και φοντάν για να πει τα «χρόνια πολλά», να ευχηθεί «υγεία και μακροημέρευση» στο τιμώμενο Περιβάλλον… να καταθέσει κι αυτή κάτιτις «εορταστικό» στη δημοφιλή παγκόσμια ημέρα που την αφορά άμεσα ως αντικείμενο. Ωστόσο το εν λόγω εορταστικό κόνσεπτ παραμένει ευσεβής πόθος στα όρια της (άρρωστης) φαντασίωσης. Διότι ΠΩΣ να γιορτάσεις όταν «ο εορτάζων» ψυχορραγεί… ΠΩΣ να στήσεις πανηγύρι πάνω στα αποκαΪδια του, ΕΣΥ ο εμπρηστής… ΠΩΣ να τιμήσεις κάτι που ο ίδιος έχεις αφανίσει… Μόνο ως σχιζοφρενής που αγνοεί την πάθησή του.
       Οπότε αφήνεις τα εορταστικά σε διαταραγμένους, σε διαθέτοντες πλεόνασμα υποκριτικού ταλέντου- παριστάνοντας τους τιμητές, σε απίθανους αφελείς- μακριά νυχτωμένους ή σε πονηρούς επιτήδειους- μάτσο εκεί έξω!  Όπου με πάσα άνεση, τρελή (κυριολεκτικά) χαρά και περηφάνεια, οργανώνουν οικολογικά πανηγυράκια ντεμέκ «ευαισθητοποίησης»… Βάζοντας τα παιδιά- μόνιμο εύκολο στόχο, να ζωγραφίζουν ήλιους, πρασινάδες και θάλασσες, να πετάνε  τενεκεδάκια στους μπε κάδους, να φτιάχνουν μπιχλιμπίδια από «ανακυκλώσιμα», να παίζουν παιχνίδια με τον Κακό Ρύπο και την Καλή Ανακύκλωση, να βλέπουν τρομαγμένα τους δράκους της Κλιματικής Αλλαγής που «αν ο μπαμπάς κι η μαμά δεν αγοράζουν Πράσινα προϊόντα Πράσινης τεχνολογίας Πράσινων εμπόρων, θα καείς σαν κάρβουνο από τη ζέστη, θα βουλιάξει η χώρα σου στον πάτο της θάλασσας, θα τρέφεσαι με ξερό χώμα  και λοιπά διδακτικά…» Και δώστου πλανήτης- μπάρμπεκιου, λιωμένοι πάγοι, νεκρά πολικά αρκουδάκια, βυθισμένες πολιτείες και στο βάθος μερικές… ΑΠΕ ως λύτρωση και παραδίπλα οι πανταχού παρόντες πάγκοι των «βιολογικών»… Οι οικο-πωλήσεις της 5ης Ιουνίου σημειώνουν ρεκόρ και χαλάλι η φασαρία και το παιδομάζωμα για το απαραίτητο ξεκάρφωμα.
 
       Από την άλλη μεριά, οι ιθαγενείς τούτης της χώρας,  έχουμε έναν πολύ ειδικό λόγο για να γιορτάζουμε πανηγυρικά τις επόμενες… 99 στη σειρά «Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος»! Διότι από εφέτος, με συγκινητική μέριμνα των δανειστών και σύμφωνη γνώμη των υποτελών,  διαθέτουμε ένα άκρως ευαίσθητο περιβαλλοντικά ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ! Φρεσκότατο, μόλις ξεφουρνισμένο από το μαγειρείο της Βουλής, μοσχοβολάει! Για το οποίο φυσικά  έχεις ακούσει, αλλά αν σου λείπουν μερικά στοιχεία, η στήλη έχει ιερό στόχο- ως συμβολή στη γιορταστική ατμόσφαιρα, να σου τα συμπληρώσει. Ξεκινώντας από τα βασικά και τον επίσημο τίτλο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας», η οποία περιλαμβάνει 4 θυγατρικές: 1) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), 2) Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), 3) το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ με τα προς αποκρατικοποίηση ακίνητα του Δημοσίου, 4) Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ)
 
       Στόχος του νέου (εν συντομία)  Υπερταμείου είναι: «Να αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και να συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας» Διευκρινίζω ότι η λέξη «Δημοκρατία» είναι δική τους κι αφού το λένε έτσι θα ‘ναι… Το παρόν μεταφράζεται σε μοίρασμα των κερδών της αξιοποίησης κατά 50% στην οικονομία της χώρας για επενδύσεις και το άλλο 50% στην αποπληρωμή του χρέους, με διάρκεια της παρούσας συμφωνίας 99 χρόνια. Είναι αυτό που ο έμπορος στη βιτρίνα σου γράφει τιμή 99,99 ευρώ για να μη σε σοκάρει με το στρογγυλό 100στάρικο και σε χάσει από πελάτη. Κι όπως λέει κι η Βαγενά «τί είναι 99 χρόνια μπροστά στα 400 της τουρκοκρατίας… έχουμε αντοχές ως λαός!» Και μπόλικη μαλάκυνση, προσθέτω εγώ.
 
       Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διοικητικό κομμάτι του νέου φορέα, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζει το πενταμελές  Εποπτικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 3 Έλληνες και 2 Ευρωπαίους, ως εξής: α) οι 3 ντόπιοι θα τοποθετηθούν μόνον εφόσον εγκριθούν από την Κομισιόν και β) ο ένας από τους δύο ξένους θα είναι ο Πρόεδρος, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία  4 μελών. Καλό; Κάλλιστο! Πιο ασφυκτική εποπτεία από πλευράς δανειστών ΔΕΝ γίνεται! Η δε «προίκα» του νέου Υπερταμείου είναι βεβαίως βαρβάτη, καθώς μεταβιβάζονται σε αυτό πάνω από 70.000 ακίνητα του Δημοσίου από τις θυγατρικές  ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων και γύρω στα 600 νησιά! Σημειωτέον ότι για τα εν λόγω δεσμευμένα ακίνητα, το Υπερταμείο δεν κρατά απλά τη διαχείριση, αλλά ΚΑΙ την κυριότητα. Σε απλή μετάφραση ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ η ελληνική περιουσία ως ΕΓΓΥΗΣΗ στους δανειστές, προκειμένου να ξοφλήσουμε τα δάνεια, όπως ακριβώς ο ιδιώτης υποθηκεύει το σπίτι του για να δανειστεί από τράπεζα. Και ενίοτε το χάνει…
 
       Μεταξύ των 70.000+  δημοσίων ακινήτων, περιλαμβάνονται ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες, κάμπινγκ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, πάμπολλα φιλέτα γης, ενώ εξαιρούνται αιγιαλοί, παρόχθιες εκτάσεις, βιότοποι, αρχαιολογικοί χώροι και αμιγώς δασικές εκτάσεις, ΑΛΛΑ: αν στην εξαιρούμενη περιοχή υπάρχει τμήμα ή ακίνητο που ΔΕΝ εξαιρείται, η κυριότητά του υπάγεται στο Υπερταμείο! Το οποίο βεβαίως δικαιούται να προβαίνει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και οποιεσδήποτε επεμβάσεις κρίνει σκόπιμες για την καλύτερη οικονομική εκμετάλλευση. Εδώ δεν χρειάζεται μετάφραση, το πιάσαμε το υπονοούμενο με τη μία! Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει να κρατά στην κατοχή του περί τα 90 ακίνητα- φιλέτα προς αποκρατικοποίηση (λέμε με πώληση), μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης,το Ποσείδι Χαλκιδικής, η Κασσιόπη της Κέρκυρας, η Αφάντου στη Ρόδο, εκτάσεις σε Μύκονο, Πόρτο Χέλι κλπ.
 
       Ένα επίσης μεγάλο κομμάτι της προίκας προέρχεται από τη θυγατρική ΕΔΗΣ, η οποία μεταβιβάζει στο Υπερταμείο προς «αξιοποίηση» τις αστικές συγκοινωνίες, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ, το μετρό και το τραμ, τον ΟΣΕ – γενικώς όλες τις συγκοινωνίες- καθώς και τα ΕΛΤΑ, το ΟΑΚΑ, την ΕΛΒΟ και τις μεγάλες ΔΕΚΟ, ήτοι ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο)… Εμείς βέβαια είχαμε όλη την καλή διάθεση να προσθέσουμε στο μενού ΚΑΙ Βουλή,  Ακρόπολη,  Αιγαίο,  Πίνδο,  Δελφούς και μερικά ακόμα φιλετάκια, αλλά οι ξένοι δήλωσαν ότι επί του παρόντος χόρτασαν, υπομονή, στο επόμενο μνημόνιο… την υγειά μας να ‘χουμε και δόξα τω θεώ από μνημόνια να φαν και τα τρισέγγονα! Εκτός κι αν οι δύο ογκόλιθοι  Ζωάρα και Ραχήλ τα σχίσουν και ξαφνικά ξεμείνουμε! Αααααα… να συμπληρώσω ότι η εν λόγω συμφωνία περί Υπερταμείου αποτελεί μέγιστη επιτυχία του Αλέξη, διότι οι ξένοι ήθελαν έδρα της επιχείρησης το Λουξεμβούργο και χωρίς προβληματικούς Έλληνες στη διοίκηση κι ο ηρωικός πρωθυπουργός κατάφερε για τη διαχείριση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ περιουσίας να κρατήσει ως έδρα την Ελλάδα και τρεις δικούς μας στο Συμβούλιο, άσχετα που αν ΔΕΝ τους εγκρίνουν οι ξένοι παίρνουν πόδι χαλαρά…
 
       Αντιλαμβάνεσαι φίλτατε συνέλληνα ότι κατόπιν τούτων έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε ως χώρα πανηγυρικά τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος για έναν αιώνα- παρά ένα χρόνο. Να νιώθουμε αγαλλίαση που δημόσια αγαθά και δημόσια γη φεύγουν από τη δικαιοδοσία του κράτους και περνούν σε χέρια ιδιωτών… που η διαχείρισή τους παύει να έχει κοινωνικά κριτήρια για τον πολίτη και αποκτά κριτήρια κέρδους για τον επιχειρηματία… που  κάθε επενδυτής θα έχει το ελεύθερο να αλωνίζει στην επικράτεια με μοναδικό στόχο την οικονομική εκμετάλλευση, χωρίς δικαίωμα κρατικού ελέγχου από ένα κράτος- μαριονέτα- αχυράνθρωπο- διακοσμητικό στοιχείο… που το  περιβάλλον θα γνωρίσει μεγάλες δόξες «αξιοποίησης» με απόλυτο σεβασμό στην ελληνική φύση και  παράδοση, με απόλυτη ευαισθησία για τον έλληνα πολίτη, εεε συγγνώμη… πελάτη ήθελα να πω! Δικαιώνοντας το ιστορικό δημόσιο φτύσιμο του Σόιμπλε στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Είναι η εφαρμογή ΗΛΙΘΙΕ!» με υπότιτλο: «Είναι η ξεφτίλα ΑΡΙΣΤΕΡΕ!» (ο θεός να σε κάνει…)
 
       Αυτό βέβαια καθόλου δεν εμποδίζει τους απανταχού εγχώριους «ηλίθιους» για γιορτάζουν χαζοχαρούμενα στις 5 του Ιούνη με οικο-φιέστες, οικο-πωλήσεις, γελοίους κλιματικούς δράκους… έτσι, για το καλό της ημέρας. Ο πραγματικός Δράκος… γαργάρα!
 
ΥΓ: ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι η στήλη θα επανέλθει, μόλις που «ακούμπησε» το καυτό θέμα!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Στασινοπούλου Πίτσα
Στασινοπούλου Πίτσα
Για ό,τι οικο-λογικό ή παράλογο προβληματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο, ως θεωρία και πρακτική σε επίπεδο καθημερινότητας. Χωρίς καθόλου φόβο, με πολύ πάθος και έξω από «ορθά καλούπια». Οικολογικά θέματα και συμβουλές, με άποψη, χιούμορ και χρησιμότητα. Και επιμονή στην… χαμένη αυθεντικότητα! «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα», κάθε 3, 13, 23 του μηνός από τη γεωπόνο Πίτσα Στασινοπούλου.…] Mail επικοινωνίας: kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα',
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 3401 Views

Η Άννα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, δεν ξέρουν να είναι τίποτα άλλο πέρα από νοικοκυρές, σύζυγοι και μητέρες. Αν βγουν από τη ζώνη ασφαλείας που είναι το σπίτι τους, θα τα χάσουν. Θα τα χάσουν και θα χαθούν. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη