Η ηχορύπανση μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των σπουργιτιών

73 Views
Η ηχορύπανση μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των σπουργιτιών Η ηχορύπανση μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των σπουργιτιών

Η ηχορύπανση μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των σπουργιτιών.

Ο θόρυβος των αυτοκινήτων στους δρόμους μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των σπουργιτιών που μεγαλώνουν μέσα στις πόλεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) παρατήρησαν ότι οι νεοσσοί που συλλαμβάνονται και μεγαλώνουν μέσα στο θόρυβο της κυκλοφορίας της πόλης έχουν χρωμοσωμικές διαφορές με τα πτηνά που εκτρέφονται σε πιο ήσυχα μέρη.

Οι διαφορές βρίσκονται στα προστατευτικά άκρα του DNA με την ονομασία τελομερή, τα οποία δεν έχουν μεγάλη πληροφοριακή αξία αλλά συνδέονται με τη γήρανση των κυττάρων. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μακρύτερα τελομερή, γνωστά και ως «ένζυμα της αθανασίας» συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν την πρώτη πειραματική απόδειξη ότι ο θόρυβος και μόνο μπορεί να επηρεάσει το μήκος των τελομερών ενός ζώου στα αρχικά στάδια της ζωής του», αναφέρει η μελέτη.

Για το πείραμα, οι ερευνητές εξέθεσαν σπουργίτια, και στη συνέχεια 21 νεοσσούς τους, σε προηχογραφημένο κυκλοφοριακό θόρυβο επί έξι ώρες την ημέρα για επτά ημέρες την εβδομάδα. Αντίθετα, μία άλλη ομάδα 16 νεοσσών γεννήθηκε και μεγάλωσε στη σχετική ησυχία της γαλλικής υπαίθρου.

Όταν οι νεοσσοί και από τις δύο ομάδες ήταν μόλις εννέα ημερών, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πλήρη φυσική εξέταση και συγκομιδή των τελομερών τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι νεοσσοί που αναπτύχθηκαν υπό το θόρυβο της πόλης είχαν σημαντικά μικρότερα τελομερή.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί ο θόρυβος βλάπτει τα τελομερή, αλλά εικάζουν ότι μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο των νεοσσών και να τους προκαλεί άγχος.

«Παρακολουθήσαμε τους νεοσσούς μόνο μέχρι την πρώτη πτήση τους. Θα ήταν ενδιαφέρον να τους ακολουθήσουμε περισσότερο χρόνο για να δούμε τον αντίκτυπο των μικρότερων τελομερών στις ζωές των πτηνών», δήλωσε η συνεπικεφαλής της μελέτης Αλιζέ Μεϊγιέρ.

Εξάλλου, ο  θόρυβος επηρεάζει την ακουστική επικοινωνία, η οποία είναι πολύ σημαντική για τα πτηνά, σύμφωνα με την Μεϊγιέρ. «Σε ένα θορυβώδες μέρος, δεν είναι σε θέση να βρουν ένα καλό σύντροφο και δεν μπορούν να ακούσουν τους νεοσσούς τους ώστε να τους ταΐσουν, όταν χρειάζεται».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσο φθείρονται τα τελομερή, το ίδιο κάνει και η προστασία που παρέχουν στα χρωμοσώματα, επηρεάζοντας την αντιγραφή του DNA και ενισχύοντας τον κίνδυνο κυτταρικής δυσλειτουργίας και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο. Είδαμε και Σχολιάζουμε.
Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο. Είδαμε και Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 925 Views

 Μια δυνατή τραγωδία, δοσμένη εμπνευσμένα με ευφυέστατη, ποιητική σκηνοθεσία και αξιοθαύμαστες ερμηνείες, σε μια παράσταση που τυπώνεται βαθιά στη μνήμη… Με δύναμη και ποιητική έμπνευση οι «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο.

Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»
  Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»

   Με δύο «μπάτλερ» (βλέπε στρίπερ) δώρο γιόρτασε την επέτειο των 100στων της γενεθλίων την Παρασκευή μια (σούπερ άτακτη) προπρογιαγιά που σίγουρα το λέει η… περδικούλα της.


  Περισσότερα ...
 • Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;
  Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;

   Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;


  Περισσότερα ...
 • Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.
  Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.

  Επτά από τα πιο ερωτικά τραγούδια των εποχών για επτά διαφορετικές ιστορίες. Βρες τη δικιά σου και γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με Πάριο ή Placebo και άμα δε σε έψησα ακόμη, παράγγειλε σουβλάκια και άκου το ερωτικό playlist της Κ. Happy Valentine’s Day, καλέ! Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι Από την Ντόρα Παπάζη. 


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή