Έρευνα: Σκύλοι για… ψυχολόγο - Ένα στα τρία κατοικίδια έχει άγχος ή φοβίες

1244 Views
Έρευνα: Σκύλοι για… ψυχολόγο - Ένα στα τρία κατοικίδια έχει άγχος ή φοβίες Έρευνα: Σκύλοι για… ψυχολόγο - Ένα στα τρία κατοικίδια έχει άγχος ή φοβίες

 


Ψυχολόγο φαίνεται πως χρειάζονται εκτός από κτηνίατρο πολλά σκυλιά, σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των «καλύτερων φίλων» του ανθρώπου εμφανίζει κάποιο άγχος ή φοβία.

Παράλληλα, σχεδόν τα τρία στα τέσσερα κατοικίδια σκυλιά εμφανίζουν κατά καιρούς κάποιου είδους προβληματική συμπεριφορά - ή τουλάχιστον έτσι το «βλέπουν» τα αφεντικά τους.
Βάσει ερωτηματολογίων που απάντησαν οι ιδιοκτήτες σκύλων, οι ερευνητές - με επικεφαλής τον καθηγητή Χάνες Λόχι της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι - μελέτησαν τη συμπεριφορά 13.700 κατοικιδίων.

Κατά τους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι το 72,5% των κατοικίδιων ζώων εμφάνιζαν - σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό - κάποια προβληματική συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα ή φοβία.

Σε ό,τι αφορά το άγχος, φαίνεται πως οι σκύλοι στρεσάρονται κυρίως λόγω της υπερευαισθησίας στους θορύβους , καθώς το 32% εξ αυτών φοβούνται τουλάχιστον έναν θόρυβο (όπως της βροντής), ενώ το 26% φοβούνται ειδικά τα πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πιο νέα σε ηλικία σκυλιά κάνουν συχνότερα ζημιές μέσα στο σπίτι όταν μείνουν μόνα τους και γενικότερα είναι πιο υπερδραστήρια και παρορμητικά.

Η ράτσα φαίνεται πως επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς, με τα «Τεριέ Wheaten» να είναι κατ' εξοχήν ευαίσθητα στους θορύβους, τη στιγμή που τα «Σέτλαντ» και τα ισπανικά «Spanish Water» φαίνεται να είναι τα πιο φοβιτσιάρικα.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
 Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 09-15/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 09-15/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
με 0 Σχόλια 1863 Views
Ωραιότατη βδομάδα με νέους αδελφούς Νταρντέν, Φρανσουά Οζόν και βέβαια το πολύαναμένομενο «Tar» με την Κέιτ Μπλάνσετ όσο για το μεγάλο κοινό θα βολευτεί με την 3η συνέχεια του «Magic Mike». Αυτές είναι οι νέες ταινίες που θα προβάλλονται στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης από Πέμπτη 09 έως Τετάρτη 15/02/2023

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο