Πλαστικό κατασκευασμένο από σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα

445 Views
Πλαστικό κατασκευασμένο από σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα Πλαστικό κατασκευασμένο από σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα

 Πλαστικό κατασκευασμένο από σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα.

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο δημιουργίας βιοδιασπωμένου πλαστικού από διοξείδιο του άνθρακα και σάκχαρα, το οποίο μπορεί στο άμεσο μέλλον να αντικαταστήσει το τυποποιημένο πλαστικό που χρησιμοποιείται σήμερα.

Οι επιστήμονες του Κέντρου για τις Αειφόρες Χημικές Τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ της Βρετανίας διενήργησαν την έρευνα με σκοπό να βρουν ένα νέο, περιβαλλοντικά ασφαλές μη τοξικό πλαστικό.

Η συνήθης διαδικασία παραγωγής πλαστικού περιλαμβάνει τη χρήση της χημικής ένωσης δισφαινόλης Α (BPA) και του φωσγενίου, δύο βλαβερών χημικών ουσιών. Το φωσγένιο μάλιστα είναι τόσο τοξικό που χρησιμοποιήθηκε σε άλλη μορφή ως βιολογικό όπλο κατά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η νέα διαδικασία παραγωγής βιοδιασπωμένων πλαστικών περιλαμβάνει δύο συστατικά, διοξείδιο του άνθρακα και ένα σάκχαρο, και μπορεί να διεξαχθεί χρησιμοποιώντας θερμοκρασία δωματίου και χαμηλή πίεση.

Σε αυτή την αντίδραση, το σάκχαρο αντικαθιστά την BPA, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα αντικαθιστά το δηλητηριώδες φωσγένιο. Η πιο σημαντική πτυχή αυτού του πολυανθρακικού πλαστικού είναι ότι ένζυμα που υπάρχουν στο έδαφος μπορούν εύκολα να το διασπάσουν πίσω σε διοξείδιο του άνθρακα και σάκχαρο.

Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από τη φύση για να βρουν τη νέα σύνθεση του πλαστικού. Το σάκχαρο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη προέκυψε από το DNA του ανθρώπινου σώματος, γνωστό και ως θυμιδίνη.

Η σύνδεση της θυμίνης, που συμμετέχει στη δομή του DNA, με δεοξυριβόζη δίνει το νουκλεοσίδιο δεοξυθυμιδίνη, ευρύτερα γνωστό ως θυμιδίνη. Οι επιστήμονες σκόπευαν ειδικά να χρησιμοποιήσουν θυμιδίνη ώστε να εξασφαλίσουν ότι το πλαστικό θα ήταν βιοσυμβατό.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το νέο πολυανθρακικό πλαστικό θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τη δομή και τις ιδιότητές του σύμφωνα με τις επιθυμίες του κατασκευαστή.

 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη