5 λόγοι γιατί να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με Crate. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.

6306 Views
5 λόγοι γιατί να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με Crate. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν. 5 λόγοι γιατί να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με Crate. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.

Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.

 
Κατ’ αρχάς τι είναι το Crate; Το Crate είναι ένα συρμάτινο σπιτάκι για σκύλο.
 
Πολλοί θα πουν -Τι σπιτάκι; Αυτό είναι κλουβάκι όχι σπιτάκι άλλα εγώ θα διαφωνήσω. Κλουβάκι είναι αν δεν εκπαιδευτεί σωστά ο σκύλος ώστε να το θεωρεί χώρο του. Όπως συμβαίνει πολλές φορές που δεν μαθαίνουμε στα σκυλιά μας πως να αντιμετωπίζουν τα διάφορα αντικείμενα που τους παίρνουμε, από τα παιχνίδια μέχρι τα σπιτάκια τους. Σαφώς όλα χρειάζονται κατάλληλη εισαγωγή. Αν πάρουμε και κλείσουμε το σκύλο απλώς μέσα, του δημιουργούμε ένα άσχημο συσχετισμό με το χώρο αυτό. Άρα ποια είναι μια καταλληλότερη προσέγγιση;; Να μάθουμε στο σκύλο να του είναι ευχάριστος ο χώρος αυτός, θα μου πείτε πως γίνετε;
 
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Ξεκινάμε απλώς πετώντας του μια λιχουδιά που του αρέσει πολύ μέσα στο σπιτάκι τη στιγμή που μπαίνει μαρκάρουμε με ένα μπράβο την κίνηση που μας άρεσε και περιμένουμε να βγει, μόλις βγει επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία  δυο τρεις φορές. Πλέον ο σκύλος γνωρίζει ότι το να μπει εκεί μέσα είναι κάτι το ευχάριστο. Επόμενο βήμα είναι να θέλει να μείνει μέσα. Αφού μπει και όσο είναι μέσα του πετάμε μερικές επιπλέον λιχουδιές 4-5 είναι αρκετές. Μία ανά περίπου 10 δευτερόλεπτα για αρχή και σταδιακά ανεβάζουμε το χρόνο. Στη φάση αυτή καλό είναι να ξεκινήσουμε να ταΐζουμε το σκύλο μας μέσα στο Crate ή να δέσουμε στο βάθος ένα κοκαλάκι ώστε να πρέπει να παραμείνει μέσα όσο το τρώει. Αφού το επαναλάβουμε μερικές φορές, μπορούμε σταδιακά να αρχίζουμε να κλείνουμε την πόρτα. Κλείνουμε την πόρτα λέμε μπράβο την ανοίγουμε και πετάμε μια λιχουδιά το κάνουμε αυτό 4-5 φορές και ανεβάζουμε σταδιακά το χρόνο που είναι κλειστή η πόρτα ξεκινάμε ανεβάζοντας 1-2 δευτερόλεπτα τη φόρα και αφού φτάσουμε τα 10-20 δευτερόλεπτα μπορούμε να το επιταχύνουμε ακολουθώντας πάντα τις ενδείξεις από το σκύλο μας πάντα επιβραβέβουμε πριν κλάψει η γαβγίσει.
 
Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία ο σκύλος μαθαίνει ότι το Crate αποτελεί ένα χώρο ασφάλειας που μπορεί να πάει να ηρεμήσει βάλτε μέσα το κρεβατάκι του και τις πρώτες μέρες αφήστε ανοικτή την πόρτα μέχρι να μάθει να παραμένει ήρεμο με κλειστή την πόρτα. Αν κάποια στιγμή κλάψει μέσα στο Crate απλώς περιμένουμε μέχρι να σταματήσει να κλαίει πριν το επιβραβεύσουμε ή του ανοίξουμε ώστε να μην μάθει ότι κλαίγοντας ή γαβγίζοντας κερδίζει αυτό που θέλει.
 
Αφού ένας σκύλος εκπαιδευτεί με το crate είναι πολύ βοηθητικό για :
.
1.Το στρες αποχωρισμού
Πολλές φορές φεύγοντας τα σκυλιά αρχίζουν να γαβγίζουν, να κλαίνε ή να κάνουν ζημίες όσο λείπουμε αυτό ονομάζεται στρες αποχωρισμού. Έχοντας μάθει ο σκύλος ότι στο χώρο του θα είναι ασφαλές και ότι γαβγίζοντας η κλαίγοντας δεν βγαίνει θα μάθει και όταν λείπουμε να παραμένει ήσυχος και καλό είναι να του έχουμε κάτι να ασχοληθεί που παράλληλα να τον ηρεμεί όπως ένα Kong γεμάτο τις αγαπημένες του λιχουδιές ή ένα κοκαλάκι.
 
2. Να μάθει να που και πότε να κάνει την ανάγκη του
Τα σκυλιά από μόνα τους δεν θα κατουρήσουν στο χώρο που κοιμούνται και τρώνε μόνο σε περιπτώσεις που τα είχα σε τύπου puppy mills ή στα pet shops μόνιμα σε κλουβάκια η ενυδρεία. Άρα όσο είναι στο Crate  αποκλείεται να κατουρήσει οπότε βγάζοντας το από το crate και πηγαίνοντας το βόλτα ή στην πάνα το πιθανότερο είναι να κατουρήσει. Επιβραβέβοντας το εμείς του λέμε ότι είναι εδώ είναι το κατάλληλο σημείο αν τυχόν δεν το προλάβουμε και δούμε ότι πάει να τα κάνει αλλού το διακόπτουμε με ένα δυνατό παλαμάκι*  και το οδηγούμε εκεί που θέλουμε και μαζεύουμε το «ατύχημα» καθαρίζοντας καλά το μέρος.
 
3. Να έχει ένα δικό του χώρο για να ηρεμεί
Έχοντας κάποιο χώρο που ηρεμεί θα το βλέπετε να πηγαίνει όλο και περισσότερο να αράζει εκεί και να μην είναι τόσο νευρικό. Μπορείτε να το ενισχύσετε αν, όταν το βλέπετε να έχει πάει από μόνο του, του δώσετε κάποια λιχουδιά ή κάποιο κοκαλάκι να μασουλήσει παίρνοντας το χρόνο του. Επίσης μπορείτε να αφήνετε κάποια λιχουδιά ώστε να την ανακαλύψει αργότερα από μόνο του.
.
4. Να αποκτήσει πιο εύκολα μια ρουτίνα.
Τα σκυλιά χρειάζονται κάποιους κανόνες ώστε να μπορούν να ξέρουν τι θέλουμε από αυτά αυτούς τους κανόνες τους θέτουμε πιο εύκολα μέσα σε μια ρουτίνα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι το βράδυ πάει στο «δωμάτιο» του να κοιμηθεί και επίσης το μεσημέρι για ένα μεσημεριανό ύπνο ή τις ώρες που λείπουμε από το σπίτι.
 
5. Να έχουμε ένα έλεγχο στη μάθηση του όσο λείπουμε,
Επειδή τα σκυλιά μας όταν λείπουμε δεν γνωρίζουμε τι κάνουν και μπορεί να μαθαίνουν να μασάνε τα μαξιλάρια μας ή να αδειάζουν τα σκουπίδια ή να γαβγίζουν στο γείτονα που βγήκε στο μπαλκόνι κλπ. Καλό είναι να έχουμε φροντίσει να είναι στο σπιτάκι τους μην έχοντας την δυνατότητα να εξασκούν συμπεριφορές που μπορεί να καταντήσουν προβληματικές.
 
Επίσης να έχετε κατά νου ότι σαν μέγιστος χρόνος μέσα στο σπιτάκι όταν λείπουμε για ένα ενήλικο σκύλο είναι 7-8 ώρες και για ένα κουτάβι 2-3 ώρες.
 
Αν του ανοίξουμε και επιθυμεί να παραμείνει ξαπλωμένο εκεί  είναι ΟΚ αλλά καλό είναι να το πάμε απευθείας βόλτα να ξεμουδιάσει και να κάνει την ανάγκη του.
 
Επίσης μην το χρησιμοποιήσετε ως τιμωρία για το σκύλο σας γιατί έτσι θα χαλάσετε όλους τους παραπάνω συσχετισμούς.
 
*Το παλαμάκι μόνο όταν το δούμε εν δράσει εκ των υστέρων δεν ωφελεί πουθενά.
.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
«Thaleialand» φωλιά αδέσποτων: ανάγκες για τροφές και φάρμακα.
«Thaleialand» φωλιά αδέσποτων: ανάγκες για τροφές και φάρμακα.
με 0 Σχόλια 311 Views

 Το κάθε ζωάκι το σώζουμε κάθε μέρα, αφού ο αγώνας για την επιβίωση και την ευζωία τους είναι καθημερινός και τελικά σε αυτό το έργο μας κάθε βοήθεια είναι σημαντική όσο μικρή κι αν φαίνεται. .


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή