Τροφή για αδέσποτες σκέψεις. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

4126 Views
Τροφή για αδέσποτες σκέψεις. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν. Τροφή για αδέσποτες σκέψεις. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

 
Φαντάζομαι πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι τα αδέσποτα μαζεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές και τις οικειοποιούνται, έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι κατι που το κάνουν από τη φύση τους; Αλλά και από μόνα τους να το κάνουν γιατί να επιλέξουν τη συγκεκριμένη περιοχή; Για να απαντήσω στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να παρατηρήσουμε κάποιες λεπτομέρειες.
 
Κατά πρώτων πώς επιλέγουν την περιοχή. Τι ανάγκες έχει ένας σκύλος; Σίγουρα να μπορεί να βρει φαγητό. Αρα που μπορεί να ψάξει; Στα σκουπίδια, κοντά σε μέρη με εστιατόρια, ψητοπωλεία και γενικώς μέρη εστίασης ζαχαροπλαστεία κλπ. Πιθανός τα μέρη που παίρνουμε να φάμε κατι στο χέρι να είναι προτιμότερα από την άποψη ότι τρώγοντας μας πέφτει λίγο φαγητό που μπορούν να φάνε. Πέρα από τα μέρη αυτά σίγουρα μαζεύονται και σε γειτονίες που ο κόσμος τους αφήνει τροφή σε κάποια γωνία.  
 
Μία άλλη ανάγκη είναι η στέγαση αν βρέχει που θα καλυφθεί ή στο κρύο πως θα ζεσταθεί. Πολλές φορές τα βλέπουμε σε εισόδους πολυκατοικιών ή μαγαζιών που είτε είναι ανοικτά και μπαίνουν είτε έχει σαν προθάλαμο και κάπως κόβει η βροχή και ο αέρας και κατ’ επέκταση το κρύο. Ίσως προτιμούν και κάποιο χαλάκι. Θυμάμαι ένα βράδυ έξω από  ένα ζαχαροπλαστείο  όταν έκλεινε μια κοπέλα που δούλευε εκεί να  προσπαθεί να διώξει ένα σκύλο από το πατάκι της εισόδου.
 
Βέβαια θα μου πείτε και με το δίκιο σας τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Πέρα από αυτά πολλές φορές δημιουργούνται αγέλες σε περιοχές πχ Άνω πόλη που ίσως τύχει να επιτεθούν σε ανθρώπους που περνάνε από εκεί. Πως σχετίζονται τα δύο μεταξύ τους; Πολύ απλά, σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε αν έμπαινε κάποιος στο χώρο σας και μάλιστα προχωρούσε με ένταση (θυμό ή φόβο..) για άγνωστο για εσάς λόγω. Πιθανός θα του ζητούσατε το λόγο. Τι θα κάνει ένας σκύλος; Θα πλησιάσει να ελέγξει αν κινδυνεύει να χάσει το φαγητό του. Αν νιώσει απειλούμενος θα γαβγίσει και ανάλογα από την αντίδραση που θα λάβει θα κινηθεί αναλόγως. Συνήθως μένουν στο γάβγισμα γιατί μέχρι να γίνει όλο αυτό το άτομο που περνάει θα έχει αρχίσει να απομακρύνεται και ο σκύλος πιστεύοντας ότι τον έδιωξε θα μπορεί να ξαπλώσει ήρεμος. Όπως συμβαίνει και με τα σκυλιά στις αυλές συνεχίζουν να γαβγίζουν επειδή θεωρούν ότι διώχνουν με τον τρόπο αυτό  την εκάστοτε απειλή. Άλλες φορές μπορεί  και να δαγκώσουν και μετά συσχετίζοντας μεταξύ τους καταστάσεις θα αντιδρούν αντίστοιχα σε ότι μοιάζει με την τότε κατάσταση, μορφή ανθρώπου ( άνδρας-γυναίκα, Νέος-Μεγαλύτερης ηλικίας, Αν κρατάει μπαστούνι/ομπρέλα  ή όχι) αν είναι μέρα η νύχτα, αν έχει θόρυβο κλπ..
 
Και έτσι σταδιακά μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Τι θα ήταν προτιμότερο να γίνετε; Ιδανικά όποιος θέλει να φροντίσει το ζώο να το αναλάβει σωστά, παίρνοντας το σπίτι του και ταΐζοντας το εκεί κλπ καλύπτοντας του και τις υπόλοιπες του ανάγκες. Δυστυχώς κατι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, άρα αυτό που θα πρότεινα είναι να υπάρχει προσοχή στο πού και πως  θα ταΐζονται τα ζώα αυτά, γιατί ο λόγος που θα γίνουν αυτές οι καταστάσεις είναι ότι τα σκυλιά και με το δίκιο τους θα υπερασπιστούν τα προνόμια που τους έχουν δοθεί από τους γείτονες τους. Και ποια είναι τα προνόμια αυτά; Το φαγητό, ο χώρος που κοιμούνται κλπ και απλώς φροντίζοντας το φαγητό τους να τοποθετείτε σε πιο ανοικτά μέρη ώστε να μην νιώθουν ότι απειλούνται πλησιάζοντας πολύ κοντά στο χώρο που τρώνε!  

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
με 0 Σχόλια 2201 Views

Μπορεί το κοινό να αγκάλιασε θερμά την παρουσίαση του θεατρικού βιβλίου «Η Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» του Κρίτωνα Ζαχαριάδη ακόμη όμως πιο ζεστή υπήρξε η παρουσία των ηθοποιών που παρέστησαν για να μιλήσουν για τον συνάδελφο και φίλο σε μια παρουσίαση που ελάχιστα θύμιζε κλασσική περίπτωση 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη