Τροφή για αδέσποτες σκέψεις. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

3461 Views
Τροφή για αδέσποτες σκέψεις. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν. Τροφή για αδέσποτες σκέψεις. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

 
Φαντάζομαι πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι τα αδέσποτα μαζεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές και τις οικειοποιούνται, έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι κατι που το κάνουν από τη φύση τους; Αλλά και από μόνα τους να το κάνουν γιατί να επιλέξουν τη συγκεκριμένη περιοχή; Για να απαντήσω στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να παρατηρήσουμε κάποιες λεπτομέρειες.
 
Κατά πρώτων πώς επιλέγουν την περιοχή. Τι ανάγκες έχει ένας σκύλος; Σίγουρα να μπορεί να βρει φαγητό. Αρα που μπορεί να ψάξει; Στα σκουπίδια, κοντά σε μέρη με εστιατόρια, ψητοπωλεία και γενικώς μέρη εστίασης ζαχαροπλαστεία κλπ. Πιθανός τα μέρη που παίρνουμε να φάμε κατι στο χέρι να είναι προτιμότερα από την άποψη ότι τρώγοντας μας πέφτει λίγο φαγητό που μπορούν να φάνε. Πέρα από τα μέρη αυτά σίγουρα μαζεύονται και σε γειτονίες που ο κόσμος τους αφήνει τροφή σε κάποια γωνία.  
 
Μία άλλη ανάγκη είναι η στέγαση αν βρέχει που θα καλυφθεί ή στο κρύο πως θα ζεσταθεί. Πολλές φορές τα βλέπουμε σε εισόδους πολυκατοικιών ή μαγαζιών που είτε είναι ανοικτά και μπαίνουν είτε έχει σαν προθάλαμο και κάπως κόβει η βροχή και ο αέρας και κατ’ επέκταση το κρύο. Ίσως προτιμούν και κάποιο χαλάκι. Θυμάμαι ένα βράδυ έξω από  ένα ζαχαροπλαστείο  όταν έκλεινε μια κοπέλα που δούλευε εκεί να  προσπαθεί να διώξει ένα σκύλο από το πατάκι της εισόδου.
 
Βέβαια θα μου πείτε και με το δίκιο σας τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Πέρα από αυτά πολλές φορές δημιουργούνται αγέλες σε περιοχές πχ Άνω πόλη που ίσως τύχει να επιτεθούν σε ανθρώπους που περνάνε από εκεί. Πως σχετίζονται τα δύο μεταξύ τους; Πολύ απλά, σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε αν έμπαινε κάποιος στο χώρο σας και μάλιστα προχωρούσε με ένταση (θυμό ή φόβο..) για άγνωστο για εσάς λόγω. Πιθανός θα του ζητούσατε το λόγο. Τι θα κάνει ένας σκύλος; Θα πλησιάσει να ελέγξει αν κινδυνεύει να χάσει το φαγητό του. Αν νιώσει απειλούμενος θα γαβγίσει και ανάλογα από την αντίδραση που θα λάβει θα κινηθεί αναλόγως. Συνήθως μένουν στο γάβγισμα γιατί μέχρι να γίνει όλο αυτό το άτομο που περνάει θα έχει αρχίσει να απομακρύνεται και ο σκύλος πιστεύοντας ότι τον έδιωξε θα μπορεί να ξαπλώσει ήρεμος. Όπως συμβαίνει και με τα σκυλιά στις αυλές συνεχίζουν να γαβγίζουν επειδή θεωρούν ότι διώχνουν με τον τρόπο αυτό  την εκάστοτε απειλή. Άλλες φορές μπορεί  και να δαγκώσουν και μετά συσχετίζοντας μεταξύ τους καταστάσεις θα αντιδρούν αντίστοιχα σε ότι μοιάζει με την τότε κατάσταση, μορφή ανθρώπου ( άνδρας-γυναίκα, Νέος-Μεγαλύτερης ηλικίας, Αν κρατάει μπαστούνι/ομπρέλα  ή όχι) αν είναι μέρα η νύχτα, αν έχει θόρυβο κλπ..
 
Και έτσι σταδιακά μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Τι θα ήταν προτιμότερο να γίνετε; Ιδανικά όποιος θέλει να φροντίσει το ζώο να το αναλάβει σωστά, παίρνοντας το σπίτι του και ταΐζοντας το εκεί κλπ καλύπτοντας του και τις υπόλοιπες του ανάγκες. Δυστυχώς κατι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, άρα αυτό που θα πρότεινα είναι να υπάρχει προσοχή στο πού και πως  θα ταΐζονται τα ζώα αυτά, γιατί ο λόγος που θα γίνουν αυτές οι καταστάσεις είναι ότι τα σκυλιά και με το δίκιο τους θα υπερασπιστούν τα προνόμια που τους έχουν δοθεί από τους γείτονες τους. Και ποια είναι τα προνόμια αυτά; Το φαγητό, ο χώρος που κοιμούνται κλπ και απλώς φροντίζοντας το φαγητό τους να τοποθετείτε σε πιο ανοικτά μέρη ώστε να μην νιώθουν ότι απειλούνται πλησιάζοντας πολύ κοντά στο χώρο που τρώνε!  

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πήτερ Γκόνζεν
Πήτερ Γκόνζεν
Ο Πήτερ Γκόνζεν ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια στην Κοπεγχάγη, με σκοπό την βελτίωση επικοινωνίας ανθρώπου-σκύλου. Έχοντας αποφοιτήσει επίσης από τμήμα Πληροφορικής συσχετίζει την εκπαίδευση με τον προγραμματισμό αντιλαμβανόμενος την ομοιότητα των κλάδων σε ορισμένα σημεία. Καθώς πιστεύει ότι όλα είναι μαθημένα σχήματα δηλαδή ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα μάθησης μπορούμε και εμείς να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τα ζώα μας ώστε μέσα από την παρατήρηση τους να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποιες καταστάσεις. Στη στήλη «Μιλώντας Κυνικά» θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στη επικοινωνία με τα ζώα! Κάθε Πέμπτη στο Kulturosupa.gr Animaltrix Γκόνζεν Πήτερ Dip.CBT – Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων +306979922033 - pgonnsen@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

τελευταιες αναρτησεις
Όλα τα Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα με ένα… κλικ
Όλα τα Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα με ένα… κλικ
με 0 Σχόλια 423 Views

 Στη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αφιερωμένης στο σύνολο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), που λειτουργούν στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχει προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.


Περισσότερα ...
.

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή