Παίζοντας με το σκύλο μας! Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

3817 Views
Παίζοντας με το σκύλο μας! Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν. Παίζοντας με το σκύλο μας! Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

 
Όσοι έχουμε σκύλο λίγο ώς πολύ θα παίζουμε μαζί του. Άλλοι θα παίζουν το ελάχιστο και άλλοι πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ποιο είναι το προτιμότερο; Σίγουρα να ακούτε το σκύλο σας. Πως όμως να τον ακούτε; Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε μερικά πράγματα.
 
Το πρώτο που θα πρέπει να δώσουμε βάση είναι η γενική συμπεριφορά του σκύλου. Είναι γενικώς ήρεμός ή έχει μόνιμα στρες και δεν ηρεμεί ποτέ; Αν είναι ήρεμος μπορούμε να πούμε ότι δέχεται αρκετή προσοχή αλλα όχι υπερβολική. Αν όμως είναι ανήσυχος και συνεχώς ζητάει την προσοχή έχουμε δυο περιπτώσεις: είτε δέχεται όλη την ώρα προσοχή και έχει μάθει να ζητάει συνεχώς για περισσότερη προσοχή, είτε δέχεται λίγη προσοχή και όταν τη δέχεται ενθουσιάζεται υπερβολικά και στρεσάρεται.
 
Θα μου πείτε πως σχετίζεται αυτό με το παιχνίδι; Σκεφτείτε 2 περιπτώσεις. Η μία ένα σκύλο που δεν παίζει αρκετά και έτσι δεν εκτονώνεται και η δεύτερη που ο σκύλος παίζει και πολύ περισσότερο από οσο χρειάζεται. Τι γίνεται; Συνήθως προκύπτουν προβληματικές συμπεριφορές. Στην πρώτη περίπτωση ο σκύλος έχει περίσσεια ενέργεια και δεν ξέρει που να τη διοχετεύσει και στην δεύτερη ο σκύλος παίζοντας περισσότερο έχει υπερένταση και θέλει περισσότερο παιχνίδι και αν δεν το έχει πάλι στρεσάρεται. Αυτό συνήθως έχει 2 ειδών αποτελέσματα είτε ο σκύλος να μην μπορεί να ηρεμήσει μόλις δει παιχνίδι, σαν να έχει εμμονή μ’ αυτό , είτε ο σκύλος να μην έχει καθόλου διάθεση να παίξει που συνήθως λέμε ότι ωρίμασε ή μεγάλωσε ηλικιακά.
 
Όταν παίζουμε με το σκύλο με σκοπό να τον εκτονώσουμε, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν προσπαθήσουμε να τον κουράσουμε σωματικά το μόνο που κάνουμε είναι να του χτίζουμε αντοχή και μετά να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τον κουράσουμε.  Για να τον εκτονώσουμε 5-10 λεπτά είναι υπέρ αρκετά, εφόσον γίνουν με τον κατάλληλο τρόπο.  Ποιος είναι αυτός; Το παιχνίδι να περιλαμβάνει και νοητική διεργασία, να μην είναι απλώς μια επαναλαμβανομένη διαδικασία του τύπου πετάμε το μπαλάκι το φέρνει το ξαναπετάμε κλπ. Ουσιαστικά θα πρέπει να ξέρει ο σκύλος μερικές εντολές τις οποίες θα πρέπει να εκτελεί προκείμενου να πετάξομε εμείς το μπαλάκι ώστε να τρέξει να μας το φέρει ξανά. Επίσης κατι που χρειάζεται προσοχή είναι ότι το παιχνίδι θα πρέπει να το ξεκινάμε εμείς και να το τελειώνουμε πάλι εμείς και αφού τελειώσει το παιχνίδι να μαγέψουμε  τα παιχνίδια. Γιατί αυτό; Για να μην μάθει να ζητάει όπως και με το φαγητό ή με τα χάδια, αν όποτε ζητάει λαμβάνει αυτό που ζητάει θα ζητάει όλο και περισσότερο. Δεν λέω ότι θα πρέπει να του στερούμε όλα αυτά, ίσα ίσα εφόσον γνωρίζουμε αυτά που θέλει ο σκύλος μας του τα προσφέρουμε τις κατάλληλες στιγμές ώστε να μάθει να συμπεριφέρεται αντίστοιχα και να έχουμε μια καλή ‘συγκατοίκηση’.
 
Παίζοντας με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι γίνεται σταδιακά πιο ευχάριστο και για εμάς, έχουμε ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης με τον μάλλον πιο διασκεδαστικό τρόπο και τέλος αλλα σημαντικότατο δομούμε πιο καλά τη σχέση με το σκύλο μας. Η οποία σχέση είναι θεμελιώδης για την σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ψυχογραφώντας την παράσταση «Destiny»,
Ψυχογραφώντας την παράσταση «Destiny», "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 3261 Views
Δεν είναι εύκολο να μαθαίνεις ότι έχεις τον ίδιο εραστή με τη φίλη σου. Καταρχάς δεν είναι εύκολο να έχεις εραστή. Ούτε είναι εύκολο να ανακαλύπτεις πως αυτά που έκανε μαζί σου, τα κάνει και με τη φίλη σου και ίσως με μεγαλύτερη επιθυμία. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη