Επιστήμονες αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιοδιασπώμενων πλαστικών

238 Views
Επιστήμονες αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιοδιασπώμενων πλαστικών Επιστήμονες αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιοδιασπώμενων πλαστικών

 Επιστήμονες αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιοδιασπώμενων πλαστικών

Επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιοδιασπώμενων πλαστικών, ισχυριζόμενοι πως δεν συμπεριφέρονται όπως αναφέρουν οι προδιαγραφές τους και καταλήγουν να συμβάλλουν στο πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών, ακριβώς όπως τα κανονικά πλαστικά.

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς του κόσμου. Τα ελαφριά αυτά πλαστικά προϊόντα υποτίθεται ότι διασπώνται γρήγορα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους για τα θαλάσσια ζώα. Εξάλλου, υπολογίζεται πως το 32 τοις εκατό των πλαστικών καταλήγουν εκτός χώρων διαχείρισης αποβλήτων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιοδιασπώμενα πλαστικά προϊόντα δεν διασπώνται ταχύτερα σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τώρα, μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι τα υποτιθέμενα φιλικά προς το περιβάλλον πλαστικά δε διασπώνται γρηγορότερα ούτε στον ωκεανό. Στην πραγματικότητα, το μόνο περιβάλλον στο οποίο τα πλαστικά διαλύονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών είναι σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά το αποτέλεσμα λάθος. Πολλά πλαστικά που χαρακτηρίζονται ως βιοδιασπώμενα, όπως οι τσάντες για ψώνια, διασπώνται μόνο σε θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου, που δεν συναντώνται στον ωκεανό. Επίσης δεν επιπλέουν, έτσι δεν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία για να διασπαστούν», δήλωσε η Τζάκλιν ΜακΓκλέιντ, επικεφαλής επιστήμονας στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Μάλιστα, μερικά από τα πρόσθετα υλικά που χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τη διάσπαση των πλαστικών, τα καθιστούν επίσης δυσκολότερα να ανακυκλωθούν. Αυτό σημαίνει ότι το «πράσινο» προϊόν μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον από ό,τι άλλα είδη πλαστικών.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In Tempo με τον Νίκο Χρηστίδη: «Μας μένει μόνο η ελπίδα, στην οποία έχουμε επενδύσει τη μισή μας ζωή».
In Tempo με τον Νίκο Χρηστίδη: «Μας μένει μόνο η ελπίδα, στην οποία έχουμε επενδύσει τη μισή μας ζωή».
με 0 Σχόλια 343 Views

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, συνεχίζει να ελπίζει και να παραμένει πιστός στη μεγάλη του αγάπη, που δεν είναι άλλη από την τραγουδοποιία και τις ενορχηστρώσεις. Με μεγάλη χαρά αυτόν τον μήνα φιλοξενούμε στο InTempo τον Νίκο Χρηστίδη, έναν εξαίρετο μουσικό-τραγουδοποιό της πόλης. Συνέντευξη στη Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή