Στο απόλυτο όριο βρίσκονται πλέον οι Ωκεανοί

556 Views
Στο απόλυτο όριο βρίσκονται πλέον οι Ωκεανοί Στο απόλυτο όριο βρίσκονται πλέον οι Ωκεανοί

 Στο απόλυτο όριο βρίσκονται πλέον οι Ωκεανοί.

Σημαντικά έχει υποτιμηθεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς του κόσμου από τους επιστημονικούς και πολιτικούς κύκλους, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεση της η Διεθνής Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Οι ωκεανοί μας προστατεύουν από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, απορροφώντας το 93% της περίσσειας θερμότητας που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει τόση επιπλέον θερμότητα που χωρίς τους ωκεανούς, οι επιφανειακές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο θα είχαν αυξηθεί κατά 36 βαθμούς Κελσίου από το 1970, αναφέρει η έκθεση.

Αντ’ αυτού, χάρις στην ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν τόση θερμότητα, η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί μόνο κατά μισό βαθμό Κελσίου από το 1970, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Στο απόλυτο όριο βρίσκονται πλέον οι Ωκεανοί

Ωστόσο, η μαζική ποσότητα της θερμότητας που απορροφούν οι ωκεανοί έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού στα ύψη, σύμφωνα με την έκθεση, καταστρέφοντας με ταχύ ρυθμό τη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων και παράκτιων ειδών, από τα μικρόβια ως τις φάλαινες, και μεταβάλλοντας τις καιρικές συνθήκες σε όλο τον πλανήτη.

Η ανησυχητική, ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν φτάσει το όριό τους και ίσως σύντομα απελευθερώσουν αυτό το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, προειδοποιεί η έκθεση.

Οι παράκτιες περιοχές των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης των ωκεανών, ενώ οι παράκτιες πόλεις απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πολικών πάγων. Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα αυξηθούν κατά 1-4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, με τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας να σημειώνεται στο νότιο ημισφαίριο, ενώ οι πολικές περιοχές αναμένεται να θερμανθούν ακόμη περισσότερο.

Τροφική αλυσίδα
«Αυτό που βλέπουμε τώρα, προχωρά πολύ πιο μπροστά από ό,τι μπορούμε να αντιμετωπίσει. Οι συνολικές προοπτικές είναι αρκετά ζοφερές» όπως αναφέρει ο Dan Laffoley, σύμβουλος του IUCN.

Η κλίμακα της αύξησης της θερμοκρασίας στον ωκεανό, η οποία καλύπτει περίπου το 70% του πλανήτη, είναι «πραγματικά συγκλονιστική», όπως αναφέρει η έκθεση. Τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών έχουν θερμανθεί κατά περίπου 0,13C μέσα σε μια δεκαετία από την αρχή του 20ού αιώνα, με τη αύξηση αυτή να αναμένεται να φθάσει τους 1-4 βαθμούς μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Η μετακίνηση των ψαριών θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους μεταξύ των 4,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ψάρια.

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω στα δομικά στοιχεία ζωής στις θάλασσες, όπως το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν και οι αλλαγές στην αφθονία και την αναπαραγωγή τους έχουν επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα. Η μετακίνηση των ψαριών θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους μεταξύ των 4,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ψάρια.

Η παγκόσμια παραγωγή από την αλιεία έχει ήδη σταθεροποιηθεί σε 90 εκατ. τόνους ετησίως, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης, σε μια εποχή που για να τροφοδοτήσει τον ανθρώπινο πληθυσμό, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 9 δισ. μέχρι το 2050, θα απαιτηθούν εκατομμύρια τόνοι περισσότερων ψαριών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
με 8 Σχόλια 1459 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναρπαστική παράσταση της Ομάδας Νάμα «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» στο Θέατρο Αυλαία  Πέμπτη 19/5 ή Παρασκευή 20/5 στις 21:00

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή