Η ΑΠΑΤΗ με το «φυσικό, πόσιμο κολλαγόνο»... Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

2486 Views
Η ΑΠΑΤΗ με το «φυσικό, πόσιμο κολλαγόνο»... Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου Η ΑΠΑΤΗ με το «φυσικό, πόσιμο κολλαγόνο»... Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

Η ΑΠΑΤΗ με το «φυσικό, πόσιμο κολλαγόνο»… Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου

       Θα ξεκινήσω από την κοινή διαπίστωση ότι η έννοια του «φυσικού», σε μια εποχή οικολογικής ή «οικολογικής» ευαισθησίας, πουλάει τρελά και είναι επόμενο ότι όποιος την εντάσσει στην προώθηση του προϊόντος του, ποντάρει σε «σίγουρο χαρτί». Όπως λόγου χάρη το «υγρό, πόσιμο κολλαγόνο», που οι τηλεκράχτες του μας έχουν… ζαλίζει τον έρωτα ολημερίς κι ολονυκτίς για απόλυτα φυσικό προϊόν που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, που δεν έχει καμιά παρενέργεια, που ενδείκνυται δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, που και νεκρούς ανασταίνει… και «από 380 ευρώ, τώρα μόλις 28,90!!!» Και ενώ δεν του έδινα σημασία, η ακατάπαυστη πλύση εγκεφάλου με διαρκώς αυξανόμενη φαιδρότητα και υπερβολή, άρχισαν να με ψυλλιάζουν… και το έψαξα.
 
       Με πρώτη κίνηση να ρωτήσω τη φίλη φαρμακοποιό  και η τοποθέτησή της επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις μου: «Μη μασάς, απλή πρωτείνη είναι και μάλιστα της κακιάς ώρας. Κι επειδή η τόση διαφήμιση με υποψίασε κι εμένα, όταν πήγα σε σχετική έκθεση στην Αθήνα επισκέφτηκα τα περίπτερά τους… γκλαμουριά άλλο πράμα! Όταν όμως ζήτησα πιστοποιήσεις ή έστω κάποια μελέτη ή κάποια έρευνα για το προϊόν- προκειμένου να το βάλω δήθεν στο φαρμακείο μου- ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε να μου δείξει τίποτα απολύτως… τάχα μου δεν τις είχαν μαζί τους και δύο ζήτησαν το μέιλ μου να τις στείλουν. Ένα χρόνο τώρα ακόμα τις στέλνουν. Μου τόνισαν όμως ιδιαιτέρως την αύξηση του τζίρου μου. Αλλά και στο διαδίκτυο που έψαξα, δεν βρήκα τίποτα επίσημο. Κι όσο γι αυτούς στην τηλεόραση, που τάχα  πίνουν από το σκεύασμα… ζαχαρωμένο νεράκι πίνουν! Απάτη…»
 
       Όχι ότι δεν πείστηκα από τα λεγόμενα μιας ειδικής επί του θέματος, αλλά, έτσι από περιέργεια,  είπα να ψάξω κι εγώ στον «παντογνώστη»… Όντως, τίποτα επίσημο, μόνο μαρτυρίες αμφιλεγόμενες και επιστημονικές απόψεις ειδικών που αποδομούν τον μύθο του «θαυματουργού» προϊόντος, αυτού που κυριαρχεί στις τηλεπωλήσεις, βομβαρδίζοντας το κοινό μέχρι αηδίας και τάζοντας της Παναγιάς τα μάτια… Και επειδή η παραπλάνηση έχει και όρια, μεταφέρω εδώ αυτούσια την έγγραφη άποψη ενός εγκυρότατου γνώστη - όπως θα διαπιστώσετε από τους τίτλους του- η οποία με απλή, κατανοητή, ξεκάθαρη γλώσσα, χωρίς δυσνόητους επιστημονικούς όρους και περιστροφές, βάζει τα πράγματα στη θέση τους ορθά- κοφτά:
 
       «Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού (περιτονίας) του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους, συνδέει τις ίνες των ιστών μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών. 
       Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω, γύρω και μέσα στην περιτονία. Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας• είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους.

Η προώθηση του πόσιμου υγρού κολλαγόνου γίνεται βάσει συνδυασμού δύο πραγμάτων:

Πρώτον:  Οι  ισχυρισμοί  υπέρ…

Διαβάζοντας τις διαφημίσεις, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητες του κολλαγόνου, ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων• μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι:
- Λευκαίνει το δέρμα
- Μειώνει την κυτταρίτιδα
- Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει
- Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση

Δεύτερον: Μικρές… παραπλανησούλες

       Οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο φροντίζουν να αποκρύπτουν μια μικρή λεπτομέρεια, ενώ άλλοι προχωράνε ανερυθριάστως  και σε διατύπωση ανακριβειών, στα όρια του ψεύδους.

Η λεπτομέρεια που δεν λένε είναι ότι όλα τα καλά και αγαθά που προσμετρώνται στα οφέλη του κολλαγόνου, αφορούν το κολλαγόνο που ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλο το κολλαγόνο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας, το οποίο έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά, υπενθυμίζουμε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Άρα, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται, δηλαδή δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια θα απορροφηθούν από το λεπτό έντερο.
Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο). Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κολλαγόνο που μας πουλάνε είναι απλά… άλλη μια πηγή πρωτεϊνών!

       Να το πούμε ξανά: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι απλά άλλη μια διατροφική πηγή πρωτεϊνών! Εδώ πρόκειται για ένα είδος παραπλανητικής διαφήμισης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες που διαφημίζονται, είναι αυτές που αντιστοιχούν στο κολλαγόνο που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας, όχι στο κολλαγόνο που τρώμε. Άρα, άλλο πράγμα διαφημίζεται και άλλο πράγμα πωλείται!

Μην πετάτε τα λεφτά σας σε πόσιμα Κολλαγόνα… μπορείτε να πάρετε την πρωτεΐνη σας με πιο εύγευστο τρόπο!!! Ξηροί καρποί, όσπρια, αυγά κλπ. Επίσης το κολλαγόνο πέραν του τρόπου που παρασκευάζεται (βράσιμο δέρματος, χόνδρων, τενόντων, κοκάλων και άλλων συνδετικών ιστών από σφαγμένα ζώα) είναι Η ΧΕΙΡΙΣΤΗ μορφή πρωτεΐνης και ΜΗΔΑΜΙΝΗ σε απαραίτητα αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη και μεθειονίνη. Επίσης όπου βλέπετε hydroxyprolin είναι υγρό κολλαγόνο απλά με άλλη ονομασία. Μακριά από το κολλαγόνο, υπάρχουν πολλά καλύτερα για την υγεία τενόντων κτλ όπως και φυσικά πολύ καλύτερα συμπληρώματα πρωτεΐνης αν κάποιος θέλει να πάρει.»

* Δαραδήμος Νικόλαος

- Πτυχίο Βιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- MSc στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων στο
  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Πιστοποιημένος Επικεφαλής Επιθεωρητής (IRCA reg: 01196265) για Επιθεώρηση
  Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 και Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας
  Τροφίμων κατά ISO 22000:2005
- Πιστοποιημένος Εισηγητής σεμιναρίων του ΕΦΕΤ
 
       Παραθέτω επί τούτου όλους τους τίτλους και ιδιότητες του γράφοντος, για να μην υπάρχει αμφιβολία περί του κύρους των απόψεων. Εκτός φίλε μου κι αν οι… πανεπιστήμονες τηλεκράχτες με ύφος μαντάμ Κιουρί και πάνω και μπλα- μπλα νηπιαγωγείου και κάτω, σου κάνουν πιο έγκυροι. Άλλωστε είναι προφανή, τόσο η αληθοφάνεια της παπαρολογίας, όσο και το συγκινητικό νοιάξιμο για την υγειά σου, την ευεξία ή την ομορφιά σου… έχουν μήπως άλλο κίνητρο; Μη τρελαθούμε…
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΥγρόΠόσιμοΚολλαγόνο  #ΑπάτηΚολλαγόνου  #ΤηλεπωλήσειςΚολλαγόνου

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Στασινοπούλου Πίτσα
Στασινοπούλου Πίτσα
Για ό,τι οικο-λογικό ή παράλογο προβληματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο, ως θεωρία και πρακτική σε επίπεδο καθημερινότητας. Χωρίς καθόλου φόβο, με πολύ πάθος και έξω από «ορθά καλούπια». Οικολογικά θέματα και συμβουλές, με άποψη, χιούμορ και χρησιμότητα. Και επιμονή στην… χαμένη αυθεντικότητα! «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα», κάθε 3, 13, 23 του μηνός από τη γεωπόνο Πίτσα Στασινοπούλου.…] Mail επικοινωνίας: kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στην  Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
Στην Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
με 0 Σχόλια 2481 Views

Στην Άχρηστη Πληροφορία... Πολλά ήταν τα διάσημα πρόσωπα που παρακολούθησαν την παράσταση «Αντιγόνη», στην Επίδαυρο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή