Η NASA έλυσε το μυστήριο των περίεργων στύλων πάγου στον Πλούτωνα

974 Views
Η NASA έλυσε το μυστήριο των περίεργων στύλων πάγου στον Πλούτωνα Η NASA έλυσε το μυστήριο των περίεργων στύλων πάγου στον Πλούτωνα

Στύλοι πάγου που υψώνονται και περιπλέκονται μεταξύ τους, μέσα από τα βουνά Τάρταρος, του πλανήτη Πλούτωνα, μπορεί τελικά, η NASA, να κατάφερε να εξηγήσει την ύπαρξή τους -δύο χρόνια μετά την παρατήρηση των περίεργων σχηματισμών για πρώτη φορά λεπτομερώς.

Οι «λεπίδες πάγου» είναι αποτέλεσμα της «εξάτμισης του στερεού μεθανίου», μιας διεργασίας διάβρωσης παρόμοιας με εκείνη που παρατηρήθηκε στις κορυφές της Χιλής.

Ένας πλανήτης νάνος που βρίσκεται μακριά από τον ήλιο μας, ο Πλούτωνας, είναι τόσο κρύος που ο αέρας στη Γη θα πάγωνε αμέσως. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από κατεψυγμένα αέρια, όπως το μεθάνιο, το άζωτο και το μονοξείδιο του άνθρακα. 
Οι «γιγάντιες λεπίδες του πάγου» του Πλούτωνα έχουν προκαλέσει σύγχυση στους επιστήμονες, από τότε που το διαστημικό σκάφος New Horizon της NASA, πλησίασε για πρώτη φορά το νάνο πλανήτη, το 2015, για πιο κοντινά δεδομένα και εικόνες.

Oι γιγαντιαίοι σχηματισμοί πάγου βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του Πλούτωνα και πιστεύεται ότι φτάνουν τόσο ψηλά όσο το νέο Empire State της Νέας Υόρκης.

Αλλά η ύπαρξη των περίεργων λεπίδων πάγου υποδηλώνει ότι ο Πλούτωνας βιώνει αύξηση θερμοκρασίας που θα μπορούσε να προκαλέσει στον πάγο, εξάχνωση, μια διαδικασία με την οποία ο πάγος παραλείπει το υγρό στάδιο της εξάτμισης και περνά από τη στερεά κατάσταση στην αέρια.

«Αποδεικνύεται ότι ο Πλούτωνας υφίσταται κλιματικές διακυμάνσεις και μερικές φορές, όταν ο Πλούτωνας είναι λίγο πιο ζεστός, ο πάγος μεθανίου αρχίζει ουσιαστικά να «εξατμίζεται».

Πρόκειται για μια παρόμοια «σπαζοκεφαλιά» με αυτή που αντιμετώπισε ο διάσημος βιολόγος, Κάρολος Δαρβίνος, κατά τη δεκαετία του 1800, όταν συναντούσε πύργους πάγου σε υψηλό υψόμετρο κατά μήκος της πεδιάδας Chajnantor της Χιλής.

.

.

Αποτελέσματα 1ης  ψηφοφορίας για τις παραστάσεις Σεπ-Ιαν. Ποιες  διεκδικούν μια θέση στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ - 8α ΘΒΘ 2018.
Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη για τη φετινή θεατρική σεζόν διαδικτυακή ψηφοφορία «Ψηφίστε τις 5 καλύτερες παραστάσεις, Σεπ’ 2017 – Ιαν’ 2018». Θυμίζουμε πως το Kulturosupa.gr για 7η συνεχόμενη χρονιά, πολύ πριν κάνει πράξη τα Θεατρικά Βραβεία ως Τελετή Απονομής, διοργανώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να επιλέξει τις αγαπημένες του παραστάσεις και φυσικά το μοναδικό Μέσο που ασχολείται ενεργά και ουσιαστικά προωθώντας κυρίως το θέατρο της Θεσσαλονίκης.
 
Στη διάρκεια των πέντε ημερών [21-26/02/2018], το κοινό είχε την ευκαιρία να ψηφίσει 5 παραστάσεις της αρεσκείας του από τις συνολικά 62 και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο…
 
Οι κοινοποιήσεις κάποιων θιάσων και προσώπων έφερε θετικά αποτελέσματα στις παραγωγές τους, ενώ η αδιαφορία πολλών άλλων να προωθήσουν το ίδιο τους το έργο στο κοινό τους, λειτούργησε εν τέλει αρνητικά και για τους ίδιους. Θεμιτές όλες οι απόψεις & όλες οι θέσεις. Ας μην ξεχνά κανείς πως σε αυτές τις ψηφοφορίες τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο θεατής καθώς δεν εμπλέκεται κανένας άλλος.
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠ. 2017 - ΙΑΝ. 2018]
 
Έπειτα από καταμέτρηση της ανοιχτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και των e-mails, οι 3 παρακάτω παραστάσεις παίρνουν κατευθείαν το εισιτήριο για τη τελική δεκάδα, ενώ οι υπόλοιπες 3 μια καλή «προίκα» καθόσον θα αναμετρηθούν με τις παραστάσεις της δεύτερης ψηφοφορίας (Φεβ-Μαίου) για τις υπόλοιπες 4 θέσεις της 10άδας.
 
Μέσω ειδικής φόρμας ελήφθησαν συνολικά: 11.856 ψήφοι.
Μετά από έλεγχο, έγκυρα ήταν: 8.702
 
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ελήφθησαν 2.035 e-mails.
Μετά από έλεγχο, έγκυρα ήταν: 1.599
 
Σύνολο έγκυρων ψήφων: 10.301.
.
Συγχαρητήρια σε όλους.
 

Ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία, τέλη Μαΐου, που θα αφορά θεατρικές πρεμιέρες Φεβρουαρίου – Μαίου 2018 και κατόπιν τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, πρώτο 10ήμερο Ιουνίου, με την τελική δεκάδα όπου σε αυτήν το κοινό θα ψηφίσει τους νικητές για τα 3 μεγάλα Βραβεία Κοινού.
--------------------
Ο μαραθώνιος των ψηφοφοριών συνεχίζεται.

Για να συμμετάσχει παράσταση στην ψηφοφορία των 8ων Θ.B.Θ. οφείλει να έχει δώσει έστω μια κανονική παράσταση για θεατές τη τρέχουσα χειμερινή θεατρική περίοδο και να μην είναι σε επανάληψη.
 -
Η τελική 10άδα παραστάσεων που θα διεκδικήσουν τα 3 Βραβεία Κοινού, θα ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου.
-
Η Τελετή Απονομής των 8ων ΘBΘ θα πραγματοποιηθεί μέσα Ιουνίου 2018.
-
ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ  2017/18. ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΔΩ
-
-
Σελίδα Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ΕΔΩ
ΣΕΛΙΔΑ KULTUROSUPA.GR - ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΠΑΛΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΟΚ ΕΔΩ
Μείνετε συντονισμένοι, συχνές αναφορές στο www.kulturosupa.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή