Moody's: H Eλλάδα στις 20 χώρες που θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή

601 Views
Moody's: H Eλλάδα στις 20 χώρες που θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή Moody's: H Eλλάδα στις 20 χώρες που θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή

Μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι η σταθερή αύξηση των επιπέδων της θάλασσας.

Ενώ υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το μέγεθος, η κατεύθυνση της αλλαγής δεν αμφισβητείται - τα επίπεδα της θάλασσας εδώ και αρκετές δεκαετίες θα καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες εκπομπές θερμοκηπίου.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι βαθμιαία, αλλά εκδηλώνεται απότομα, με την ένταση, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των υπερβολικών καταιγίδων, των πλημμυρών και των τροπικών κυκλώνων, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο κρατικό χρέος.

Γι' αυτό το λόγο η Moody's ανέλυσε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμπεραίνοντας ότι «οι επαρχίες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), αλλά και τα μικρά νησιά, είναι πιο εκτεθειμένες στα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας.

Χώρες συμπεριλαμβανομένου όπως το Βιετνάμ (Ba3 αρνητικό), οι Μπαχάμες (Baa3 σταθερό), η Αίγυπτος (B2 σταθερό), το Σουρινάμ (B2 σταθερό) και μερικές στον Κόλπο θα επηρεαστούν, τόσο στο ΑΕΠ όσο και στον πληθυσμό τους.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί που εκτίθενται είναι στην Ασία, και ειδικά στο Μπαγκλαντές (σταθερό Ba3), στην Κίνα (A1 σταθερό), στην Ινδονησία (σταθερό Baa2) και στην Ινδία (Baa2 αρνητικό).

Ορισμένες οικονομίες υψηλού εισοδήματος, όπως η Ιαπωνία (A1 σταθερό) και οι Κάτω Χώρες (Aaa σταθερό), επίσης θα επηρεαστούν.

Οι πιστωτικές επιπτώσεις είναι ευρείες.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του χαμένου εισοδήματος, η ζημιά στα περιουσιακά στοιχεία, η απώλεια ζωής, τα θέματα υγείας και την αναγκαστική μετανάστευση από τα αιφνίδια γεγονότα σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι άμεσα, σύμφωνα με τη Moody's.

Η ευπάθεια των κρατών σε ακραία γεγονότα που σχετίζονται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μπορεί επίσης να υπονομεύσουν τις επενδύσεις και να αυξήσει την ευαισθησία σε κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων, παρεμποδίζοντας την ικανότητα των κυβερνήσεων να δανειστούν για την ανοικοδόμηση, την αύξηση των ζημιών για τις τράπεζες, την αύξηση των εξωτερικών πιέσεων και / ή την ενίσχυση του πολιτικού κινδύνου, καθώς οι πληθυσμοί υποβάλλονται σε άγχος.

Ενώ ένα απομονωμένο σοκ που σχετίζεται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι απίθανο να αποδυναμώσει σημαντικά το πιστωτικό προφίλ ενός κράτους, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στην 20αδα των χωρών παγκοσμίως που θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, όπως και η Ιταλία, η Μάλτα και η Γερμανία.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου μιλά στην «Κ»: Ευλογία η συμμετοχή μου στις Άγριες Μέλισσες.
Ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου μιλά στην «Κ»: Ευλογία η συμμετοχή μου στις Άγριες Μέλισσες.
1460 Views
Μετά τους Δούκα, Λενιώ, Ανέτ, κ.ά. τώρα προσθέστε και τον Δήμο. Και ποιος υποδύεται το ρόλο του θετού πατέρα του Μελέτη ξαφνιάζοντας τη  θεατρική Θεσσαλονίκη; Όλες τις λεπτομέρειες αυτής της υπέροχης συμμετοχής ζωντανά από τον Άνθιμο Κατιρτζόγλου. 
Περισσότερα ...
 • Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 20 – 26/02/2020
  Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 20 – 26/02/2020
  1725 Views

   Αν θέλετε να δείτε κάτι καλό και ποιοτικό βλέπετε την δραματική από Χιλή, «Έμα», ενδιαφέρον έχει και το ελληνικό «Απόστρατος» πριν πάμε στις μεν καλές φίρμες, εμπορικές δε ταινίες τους: «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ ακολουθεί την συγκινητική ιστορία του σκύλου Μπακ στην παγωμένη Αλάσκα, ο Ντάστιν Χόφμαν πρωταγωνιστεί στο θρίλερ μυστηρίου «Στο Λαβύρινθο», ενώ ο Τζιμ Κάρεϊ ενσαρκώνει τον κακό στο «Sonic η Ταινία». Τέλος υπάρχει η περιπέτεια εποχής «Οι Αεροναύτες». Δείτε τι θα δείτε αναλυτικά στην #Σινεμανία της «Κ» 20 – 26/02/2020.Καλή τσικνοπέμπτη και αποφύγετε το κρέας, όσο λιγότερα… ζώα φάτε τόσο το καλύτερο για όλους μας.

   

  Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή