Το ξίδι έχει πάντα τη δική του θεση στην κουζίνα και αυτό, γιατί μπορεί να απογειώσει γευστικά ακόμα και την πιο απλή σαλάτα. Υπάρχουν πολλά είδη ξιδιού, βέβαια, που το καθένα ξεχωριστά δίνει τη δική του νότα γεύσης. Εμείς, ωστόσο, θα ασχολήθουμε με το μηλόξιδο, που διαθέτει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μας και θα δείξουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το βάλουμε στη διατροφή μας καθημερινά.
Με μακρά ιστορία, που βρίσκει ρίζες στον πατέρα της ιατρικής-Ιπποκράτη- το μηλόξιδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως «γιατροσόφι». Το σπουδαίο αυτό τονωτικό χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα απ’ όλους τους στρατούς σαν αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό και σαν ενεργειακό ποτό. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα και από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι την πιτυρίδα.

Το μηλόξιδο παρασκευάζεται από τη ζύμωση του χυμού των μήλων. Κατά τη ζύμωση αυτή τα σάκχαρα του χυμού μετατρέπονται σε ξίδι. Μάλιστα, αποτελείται κυρίως από οξικό οξύ και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα. Περιέχει β-καροτένιο, ασβέστιο και κάλιο,τα οποία μένουν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Επιπλέον, περιέχει μια σειρά από οξέα όπως γαλλικό, μηλικό, καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ.