Δήμος Παύλου Μελά: Νέα πλατεία και χώρος πρασίνου στα Μετέωρα

228 Views
Δήμος Παύλου Μελά: Νέα πλατεία και χώρος πρασίνου στα Μετέωρα Δήμος Παύλου Μελά: Νέα πλατεία και χώρος πρασίνου στα Μετέωρα

 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

 
Ολοκληρώνονται μέσα στον Ιούλιο του 2019 οι εργασίες για την κατασκευή της νέας πλατείας και του νέου χώρου πρασίνου, στα Μετέωρα της Δημοτικής Κοινότητας Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά. Πολύ κοντά στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων και το ΚΕΠ της περιοχής, σε δημοτική έκταση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις κεντρικές οδούς Βουλγαροκτόνου και Μεσσήνης, τις δευτερεύουσες οδούς Μπρεχτ και Κορδάτου καθώς και τις οδούς Συμεωνίδη, Κεφαλίδη, Μαυροπλαγιάς, Ναούσης, γεννιέται ένας νέος δημόσιος χώρος, που θα παραδοθεί άμεσα στην τοπική κοινωνία.
 
Χώρος κατάλληλος για ξεκούραση και για παιχνίδι, με πρόβλεψη πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν ομόφωνα με την 835/2018 να εγκρίνουν την εκτέλεση με δωρεά του έργου κατασκευής πλατείας και χώρου πρασίνου στα Μετέωρα, σε έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου, από τεχνική εταιρεία και υπό την επίβλεψη των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά.
 
Έτσι, περιμετρικά οικοπέδου ιδιοκτησίας της ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., στο πλαίσιο της ανέγερσης Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και ενσωματωμένες σε ένα κώδικα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης κοινόχρηστων χώρων και  διαμόρφωσης περιμετρικών οδών με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε έκταση μεγαλύτερη των 3.700 τ.μ.
 
Πριν: Έντονες εδαφικές κλίσεις, άγρια χαμηλή βλάστηση, κίνδυνοι
Μέχρι πριν λίγους μήνες, η περιοχή αποτελούνταν από αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα που παρουσίαζαν έντονες εδαφικές κλίσεις και καλύπτονταν από άγρια χαμηλή βλάστηση (ζιζάνια). Εντός των ορίων της δεν εντοπίζονταν διαμορφώσεις, ενώ οι χρήστες (παιδιά και ενήλικες με τα κατοικίδιά τους) είχαν δημιουργήσει κάποια άτυπα μονοπάτια και τη χρησιμοποιούσαν ως ελεύθερη, αδόμητη έκταση παρά την επικινδυνότητα της έλλειψης διαμορφωμένων χώρων περιπάτου.
 
Ο σχεδιασμός για ένα ασφαλές υπαίθριο περιβάλλον – πόλο έλξης για τη γειτονιά
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου, με έμφαση στον εμπλουτισμό του πρασίνου, ο οποίος θα αποτελεί πόλο έλξης για τη γειτονιά και θα προκαλεί τους επισκέπτες να τον βιώσουν και να τον ενσωματώσουν στην καθημερινότητα και την κοινωνική τους ζωή.
 
Οι νέες προτεινόμενες διαμορφώσεις καλούνται να υλοποιήσουν ένα ζωντανό πυρήνα ο οποίος θα λειτουργεί ευεργετικά τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά στην άμεση και στην ευρύτερη περιοχή. Μία πολυεπίπεδη διαμόρφωση, η οποία να αποτελείται από διαφορετικές υποενότητες (πλατεία με μικρό αμφιθέατρο, μικρό πάρκο με καθιστικό χώρο στο πράσινο, υπαίθριο χώρο στάθμευσης), κάθε μία από τις οποίες θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές δραστηριότητες, ηλικιακές ομάδες, τύπο αναψυχής και ανάπαυσης και να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μικρές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις τέχνης κ.α. ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των χρηστών.
 
Οι βασικές ροές κίνησης οδηγούν στην πλατεία, το σημείο συνάντησης και συνάθροισης, ενώ εξασφαλίζονται επιμέρους προσβάσεις και μικροί καθιστικοί χώροι σε όλους τους υπόλοιπους χώρους της διαμόρφωσης με σχήματα που συνδιαλέγονται με τις κυρίαρχες ροές.
 
Πλατεία για ξεκούραση, αναψυχή, παιχνίδι
Η πλατεία αποτελεί το κατεξοχήν κομβικό σημείο σε οποιουδήποτε τύπου οικιστικό περιβάλλον. Η διαμόρφωσή της σε οργανικό σχήμα, οι τύποι καθιστικών (κτιστά και ξύλινα) και τα υλικά τα οποία επιλέχθηκαν για την κατασκευή της, δίνουν έμφαση στον σαφή ρόλο που θα διαδραματίζει στη νέα διαμόρφωση καθώς δεν θα αποτελεί αποκλειστικά έναν καθιστικό τόπο συνάντησης, αλλά ένα χώρο ζωντανό όπου θα μπορούν να διεξάγονται μικρές εκδηλώσεις και κάθε είδους πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Το υλικό δαπεδόστρωσης της πλατείας είναι το χυτό βοτσαλωτό με αρμούς από κυβόλιθους.
 
Η πλατεία καθώς και οι υπόλοιποι χώροι που οδηγούν σε αυτή, προβλέπεται να έχουν ήπιες κλίσεις και για αυτό το λόγο μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για περίπατο ή ανάπαυση για τους ενήλικες, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να φιλοξενούν δραστηριότητες για παιδιά (τρέξιμο, ποδήλατο, κρυφτό κ.α.).
Περιμετρικά της πλατείας διαμορφώνονται υποχώροι με καθιστικά που προσφέρονται για ανάπαυση των χρηστών με μερική απομόνωση, καθώς υπάρχει σκίαση από δένδρα και περιμετρικές φυτεύσεις θάμνων με στόχο την επαφή των επισκεπτών με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον.
 
Απαραίτητες προσβάσεις για ΑΜΕΑ και βιοκλιματική αναβάθμιση
Η κυκλοφορία των χρηστών, είτε πεζοί είτε με ποδήλατο, γίνεται ανεμπόδιστα και ελεύθερα σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς επικρατούν ομαλές κλίσεις, μονοπάτια και πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους, επιστρωμένα με υλικά που επιτρέπουν την ομαλή κίνηση, σύστημα ραμπών και κλιμάκων καθώς και χωροθέτηση μεταλλικού κιγκλιδώματος για προστασία λόγω υψομετρικής διαφοράς ούτως ώστε να γίνει πιο εύκολη και ασφαλής η πρόσβαση των χρηστών που δεν παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα. Η κυκλοφορία άλλων τύπων οχημάτων απαγορεύεται καθολικά εντός της νέας δημόσιας έκτασης με εξαίρεση τον υπό διαμόρφωση υπαίθριο χώρο στάθμευσης.
Δημιουργούνται οι απαραίτητες προσβάσεις για ΑΜΕΑ με κατάλληλα διαμορφωμένες ράμπες ενώ προβλέπεται η δημιουργία όδευσης τυφλών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που θα συνδέει την είσοδο του καταστήματος, το μικρό πλάτωμα, τη στάση και τον καθιστικό χώρο στο πράσινο.
 
Στη βιοκλιματική αναβάθμιση του συνόλου του χώρου συμβάλλουν επεμβάσεις που σχετίζονται με τα υλικά κατασκευής, τη βλάστηση και τη διέλευση του αέρα. Οι φυτεμένες επιφάνειες που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της διαμόρφωσης βοηθούν στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του εδάφους και της μέσης θερμοκρασίας του αέρα. Η χρήση φυλλοβόλων δένδρων επιτρέπει το σκιασμό το καλοκαίρι και τον επιθυμητό ηλιασμό το χειμώνα, ενώ τα αειθαλή είδη προσφέρουν προστασία από τους ψυχρούς ανέμους. Επιπλέον η κόμη των δένδρων λειτουργεί ως φίλτρο των ρύπων του αέρα και της όχλησης λόγω της κυκλοφορίας των οχημάτων στους περιμετρικούς δρόμους. Ταυτόχρονα, η επιλογή ψυχρού χρωματισμού στις σκληρές επιφάνειες στοχεύει στην αποφυγή μεγάλης απορρόφησης θερμότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, μέσω του σχεδιασμού προβλέπεται η δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης του αέρα, η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση της θερμοκρασίας που επιτυγχάνεται με τους παραπάνω χειρισμούς, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες μικροκλίματος και θερμικής άνεσης στην άμεση και ευρύτερη περιοχή.
 
Καθώς μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» με 2.000 φυτά
Θα φυτευτούν περισσότερα από 2.000 αειθαλή και φυλλοβόλα δένδρα, θάμνοι, αρωματικά και αναρριχώμενα.
 
Στόχος της φυτοτεχνικής μελέτης αποτελεί η ενίσχυση του ποσοστού πρασίνου στην περιοχή και ο εμπλουτισμός του με είδη που αυξάνουν την αστική βιοποικιλότητα, με κατάλληλο σχεδιασμό και επιστημονική κρίση όσον αφορά την επιλογή των ειδών και των θέσεών τους.
 
Για την επιλογή των φυτικών ειδών λήφθηκαν υπόψη αρχικά οι ανάγκες του περιβάλλοντος χώρου, οι σκοποί χρήσης των φυτεύσεων, οι αρχιτεκτονικές και αισθητικές χρήσεις, και στη συνέχεια οι οικολογικές συνθήκες της περιοχής ώστε να φυτευθούν είδη ανθεκτικά με καλή ανάπτυξη και εύκολη καλλιέργεια στο μέλλον. Το προτεινόμενο φυτικό υλικό επιλέχτηκε σύμφωνα με κριτήρια οικολογικά, εδαφοκλιματικά, βιοκλιματικά και αισθητικά. Η αντοχή στο αστικό περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, ξηρασία, ρυπασμένο έδαφος από βαρέα μέταλλα, υψηλά επίπεδα αλατότητας) και στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, οι ελάχιστες απαιτήσεις για συντήρηση (κλαδεύσεις για διατήρηση σχήματος κόμης, συχνότητα ποτίσματος), η δυνατότητα συνδυασμών με τρόπο που να προκύπτουν ενδιαφέρουσες εποχικές εναλλαγές και μεταβολές στο χώρο και η κάλυψη βασικών λειτουργικών και βιοκλιματικών αναγκών αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια επιλογής των φυτικών ειδών. Έτσι, προτείνονται κυρίως είδη φυλλοβόλων δένδρων ποικίλου μεγέθους, προκειμένου τους χειμερινούς μήνες να υπάρχει μικρότερη σκίαση στην περιοχή και μέγιστη θετική επίδραση στο μικροκλίμα της κατά τους εαρινούς καθώς και θάμνοι αειθαλείς και φυλλοβόλοι, με υψηλή αισθητική αξία, που παρουσιάζουν εναλλαγή χρωματικών ενοτήτων, υφών και ανθοφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
Φωτισμός τεχνολογίας LED
Η μελέτη ηλεκτροφωτισμού πραγματοποιείται έτσι ώστε να ακολουθήσει τις νέες αρχιτεκτονικές χαράξεις, τις προκύπτουσες φωτιστικές ανάγκες του διαμορφωμένου αστικού χώρου, όπως επίσης και τις σύγχρονες απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού. Ο νέος φωτισμός τοποθετείται στην κατάλληλη πυκνότητα και σε κατάλληλα ύψη, ώστε οι νέοι δημόσιοι χώροι να αποκτήσουν ικανοποιητικό φωτισμό κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες και να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια στους χρήστες της εν λόγω περιοχής.
 
Τα φωτιστικά σώματα θα είναι τεχνολογίας LED, κατάλληλα ώστε να αποδίδουν τα φωτοτεχνικά αποτελέσματα της συνοδευτικής μελέτης φωτοτεχνίας. 

Φωτογραφικό υλικό





Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή