Ο μακάκος δεν έχει... δικαίωμα στην selfie του!

501 Views
Ο μακάκος δεν έχει... δικαίωμα στην selfie του! Ο μακάκος δεν έχει... δικαίωμα στην selfie του!

Ο μακάκος δεν έχει... δικαίωμα στην selfie του!

Ένας σπάνιος μαύρος μακάκος που τράβηξε μια, πασίγνωστη πλέον σήμερα, "σέλφι" δεν μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα για τη φωτογραφία αυτή, διότι δεν είναι άνθρωπος, έκρινε σήμερα ένας Αμερικανός δικαστής, με μια απόφαση που θεωρείται ήττα για την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA.

Η οργάνωση ("Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων") είχε προσφύγει στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο, εκ μέρους του επτάχρονου Ναρούτο. Στρεφόταν εναντίον του Βρετανού φωτογράφου Ντέιβιντ Σλέιτερ, ο οποίος είχε δημοσιεύσει την επίμαχη φωτογραφία σε ένα βιβλίο για την άγρια φύση.

Ο Ναρούτο, που φιλοξενείται σε έναν δρυμό της Ινδονησίας, τράβηξε τη φωτογραφία αυτή —αλλά και πολλές άλλες— το 2011 χρησιμοποιώντας μια κάμερα που είχε αφήσει αφύλακτη ο Σλέιτερ. Η PETA ισχυριζόταν ότι ο μακάκος θα έπρεπε να κηρυχθεί "ιδιοκτήτης" της φωτογραφίας και να λάβει αποζημίωση για παραβίαση του κοπιράιτ. Τα χρήματα αυτά θα δίνονταν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των μακάκων.

Μολονότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της χώρας έχουν την εξουσία να επεκτείνουν τη νομική προστασία και στα ζώα, "δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη ότι το έπραξαν στον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας", έκρινε ο δικαστής Ουίλιαμ Όρικ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο. Ο δικαστής ωστόσο είπε ότι θα δώσει στην PETA μια ευκαιρία να τροποποιήσει την προσφυγή της πριν την απορρίψει αμετάκλητα.

Ο εκπρόσωπος της PETA Τζεφ Κερ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η οργάνωση επανεξετάζει τις νομικές επιλογές της. "Αν και απογοητευτήκαμε, γιορτάζουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιστορική υπόθεση. Για πρώτη φορά, ισχυριζόμαστε ότι ένα ζώο μπορεί να είναι ιδιοκτήτης αντί να αποτελεί το ίδιο αντικείμενο ιδιοκτησίας".

Ο Βρετανός φωτογράφος λέει ότι παρά τη διαφήμιση που του έγινε έχει πουλήσει λιγότερα από 100 βιβλία παγκοσμίως. Ο δικηγόρος του, Άντριου Ντιούι, είπε ότι ακόμη και αν τροποποιηθεί η προσφυγή, ο δικαστής πιθανότατα θα αποφασίσει υπέρ του πελάτη του. "Ακόμα κι η γάτα μου θα κέρδιζε αυτή την υπόθεση. Δεν είναι περίπλοκο το θέμα. Το μόνο που μετράει πραγματικά είναι ότι ο ενάγων είναι πίθηκος", είπε.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή