H κλιματική αλλαγή στα χειρότερά της: Τρία είδη αρκούδων για πρώτη φορά μαζί στην ίδια περιοχή

809 Views
H κλιματική αλλαγή στα χειρότερά της: Τρία είδη αρκούδων για πρώτη φορά μαζί στην ίδια περιοχή H κλιματική αλλαγή στα χειρότερά της: Τρία είδη αρκούδων για πρώτη φορά μαζί στην ίδια περιοχή

 

Με τα στόματα ανοιχτά έμειναν οι επιστήμονες που μελετούν τη ζωή και τις συνήθειες των επιβλητικών θηλαστικών στον βορρά της αμερικανικής ηπείρου, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά διαπίστωσαν ότι και τα τρία είδη αρκούδων της αμερικανικής ηπείρου εθεάθησαν στην ίδια περιοχή.


Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σασκατσουάν στον Καναδά κατάφεραν να εξακριβώσουν ότι αρκούδες γκρίζλι, μαύρες αλλά και πολικές αρκούδες επισκέφθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα το εθνικό πάρκο Βαπούσκ, στον βόρειο Καναδά, σε μία περιοχή που μέχρι πρότινος αποτελούσε «αποκλειστική» κυριαρχία της μαύρης αρκούδας.

Για την παρατήρηση των αρκούδων, η ερευνητική ομάδα είχε τοποθετήσει δεκάδες κάμερες, οι οποίες κατέγραψαν τουλάχιστον 366 επισκέψεις πολικών αρκούδων, περισσότερες από κάθε άλλη καταγεγραμμένη αναφορά.

Ανάλογη ήταν κι η θέαση των αρκούδων γκρίζλι, οι οποίες παραδοσιακά διαβιούν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο νοτιοανατολικά, κυρίως κατά μήκος της οροσειράς των Βραχώδων όρεων της Βορείου Αμερικής.
.

Το γεγονός από μόνο του θα μπορούσε να αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καλύτερη και πιο ενδελεχή μελέτη της αλληλεπίδρασης των διαφορετικών ειδών μεταξύ τους, ωστόσο η παρουσία πληθυσμών από τα τρία διαφορετικά αυτά είδη μπορεί να σημαίνει ότι τα επιβλητικά θηλαστικά είναι πλέον αναγκασμένα να μετακινούνται σε περιοχές -άγνωστες για αυτά μέχρι πρότινος-, εξαιτίας της αυξημένης επαφής με τον άνθρωπο αλλά και για την εξεύρεση τροφής, καθώς οι παραδοσιακοί βιότοποί τους ολοένα και μειώνονται.
.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, οι αρκούδες γκρίζλι φαίνεται να έχουν υπερισχύσει των δύο άλλων ειδών στις περιοχές όπου συναντώνται, καθώς πολλά πτώματα μαύρων και πολικών αρκούδων έχουν εντοπιστεί, φέροντας τα σημάδια από τα χαρακτηριστικά δαγκώματα των γκρίζλι.

Η περιοχή του Σακσατσουάν φαίνεται να ευνοεί την συνάντηση των τριών ειδών, καθώς τρία διαφορετικά κλίματα (αρκτικό, ωκεάνιο, τούνδρα) αλληλοεπικαλύπτονται, ενώ βασικός παράγοντας για αυτή τη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται στην περιοχή εικάζεται πως είναι η κλιματική αλλαγή κι οι αλλαγές που φέρνει αυτή σε βάρος των μοναδικών αυτών πλασμάτων.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τους θρυλικούς Cypress Hill στο Fix Factory of Sound Open Air
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τους θρυλικούς Cypress Hill στο Fix Factory of Sound Open Air
με 0 Σχόλια 364 Views

 Το hip-hop είναι, χωρίς αμφιβολία, το κυρίαρχο ρεύμα στην παγκόσμια μουσική σκηνή τα τελευταία χρόνια, με εκατομμύρια νέους fans καθημερινά. Οι χιλιάδες φίλοι του και στην Ελλάδα θα έχουν τώρα την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα που ανέδειξε ποτέ το συγκεκριμένο μουσικό είδος, τους Cypress Hill.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή