Η συμφωνία για το κλίμα προκαλεί αντιδράσεις

69 Views
Η συμφωνία για το κλίμα προκαλεί αντιδράσεις Η συμφωνία για το κλίμα προκαλεί αντιδράσεις

Η συμφωνία για το κλίμα προκαλεί αντιδράσεις.

Το Σάββατο που πέρασε ήταν γεμάτο πανηγυρισμούς, εναγκαλισμούς και εκδηλώσεις χαράς για την ιστορική συμφωνία για το κλίμα που υπογράφτηκε στο Παρίσι. Για πρώτη φορά όλες οι χώρες του κόσμου κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος για μια κοινή συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος. Θετικά αντέδρασαν μάλιστα ακόμη και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, παρά τα αιτήματα για ισχυρότερες δεσμεύσεις και μεγαλύτερη βοήθεια υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισήμανε ότι η συμφωνία για το κλίμα στέλνει ένα «μήνυμα στις διεθνείς αγορές», καλώντας τους επενδυτές να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο αρχικός ενθουσιασμός για τη συμφωνία, όμως, δίνει βαθμιαία τη θέση του στον προβληματισμό για το εάν αυτή μπορεί όντως να οδηγήσει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, αλλά και για τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επικριτικές φωνές -κυρίως από τον χώρο της οικονομίας- πληθαίνουν.

«Δυστυχώς η συμφωνία σε πολλά σημεία της υστερεί ως προς τα στοιχεία που θα ήταν απαραίτητα για μια δίκαιη και δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα», υπογράμμισε ο Χόλγκερ Λος από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ενστάσεις διατυπώθηκαν και από τον γερμανικό Σύνδεσμο Χημικής Βιομηχανίας (VCI), που έκανε λόγο για συμφωνία με λίγη ουσία, η οποία δεν οδηγεί σε μείωση των παγκόσμιων εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Με τη συμφωνία δημιουργείται ένας κόσμος δύο ταχυτήτων σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος», τόνισε ο γενικός διευθυντής του VCI Ουτς Τίλμαν, διευκρινίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει ήδη θέσει πιο φιλόδοξους στόχους σε αυτό το πεδίο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του κόσμου που προσανατολίζονται, όπως είπε, ισχυρότερα με γνώμονα το οικονομικό τους συμφέρον. Ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Τίλμαν, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει ήδη σημαντικά μειονεκτήματα στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Λος, «η συμφωνία του Παρισιού σημαίνει ότι η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να εξακολουθήσουν να προστατεύουν τη βιομηχανία τους από άνισους όρους παγκόσμιου ανταγωνισμού».

Ο Έρικ Σβάιτσερ, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), θεωρεί λάθος τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα ορισμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, όπως επισήμανε στην εφημερίδα Handelsblatt. Ο ίδιος εκτίμησε ότι καμία άλλη χώρα δεν προτίθεται να ακολουθήσει τα χνάρια της Γερμανίας στην ενεργειακή στροφή που πραγματοποιεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, αν γίνουν σημαντικές διεθνείς επενδύσεις στο πεδίο του κλίματος, τότε «θα προκύψουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις». Χώρες όπως η Κίνα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής δραστηριότητας διακρίνει και η Κλαούντια Κέμπφερτ, οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών με εξειδίκευση στον ενεργειακό τομέα. Όπως επισήμανε μιλώντας στην DW, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες από τα βιομηχανικά κράτη θα μπορούσαν να πωληθούν σε χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι, όπως υπογράμμισε, πιο φθηνές από ποτέ. Από αυτό το γεγονός θα μπορούσαν να επωφεληθούν χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Νέες ευκαιρίες τόνωσης των εξαγωγών διακρίνει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Κατασκευαστών Μηχανημάτων (VDMA). Όπως επισήμανε ο Ματίας Τσέλινγκερ, εκπρόσωπος του VDMA για ενεργειακά ζητήματα, η συμφωνία του Παρισιού θα επιβεβαιώσει την τάση για παγκόσμια προστασία του περιβάλλοντος. Κάτι που συνιστά κατά τη γνώμη του σημαντικό παράγοντα για τον κλάδο της κατασκευής μηχανημάτων στη Γερμανία, οι επιχειρήσεις της οποίας κατασκευάζουν σύγχρονες τεχνολογίες που μπορούν να πωληθούν εκτός των συνόρων.

Πηγή: Ημερησία


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποδόθηκαν τα βραβεία σε Ζέτα Δούκα & Μάνο Πετούση για το «Γράμμα σε ένα παιδί» από τα ΘΒΘ
Αποδόθηκαν τα βραβεία σε Ζέτα Δούκα & Μάνο Πετούση για το «Γράμμα σε ένα παιδί» από τα ΘΒΘ
με 0 Σχόλια 1397 Views

Ηταν μια βραδιά που την περίμεναν πολλοί. Θεατρόφιλο κοινό,  η Ζέτα Δούκα, ο Μάνος Πετούσης και τα  Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης σε μια συγκινησιακή αλλά και επετειακή βραδιά (+ φωτογραφίες & Βίντεο)

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος
  Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος

  Υπάρχουν πολλά είδη αδειών που μπορεί να πάρει κάποιος, εκτός από την κανονική... Υπάρχει η αναρρωτική όταν αρρωσταίνει, η άδεια γάμου όταν παντρεύεται, η άδεια γέννησης παιδιού και πολλές άλλες ακόμα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία εταιρία Σουηδών με έδρα την Μεγάλη Βρετανία όμως, αποφάσισε να δημιουργήσει ακόμη ένα είδος. Την άδεια αυνανισμού...

  Περισσότερα ...
 • Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό
  Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό

   Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψη μας και να πράξουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα... Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας


  Περισσότερα ...
 • «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»
  «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»

  5 έργα της νεώτερης ελληνικής ποίησης που αποτύπωσαν πτυχές του έρωτα και συγκινούν. Η σωματική έλξη στον Καβάφη, ο εύθραυστος ψυχισμός της ερωτευμένης από την Πολυδούρη, οι ερωτικές μνήμες στην Δημουλά και η άρνηση του ίδιου του συναισθήματος στους στίχους του Χριστιανόπουλου.  Από την Ντόρα Παπάζη

  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή