"Κόκκινος συναγερμός" η έκθεση του ΟΗΕ για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη

913 Views
"Κόκκινος συναγερμός" η έκθεση του ΟΗΕ για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη

 

Ακραία κύματα καύσωνα που παλαιότερα "χτυπούσαν" ανά 50 χρόνια, αναμένονται να συμβαίνουν μια φόρα κάθε 10 χρόνια λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, ενώ οι ακραίες καταιγίδες και οι ξηρασίες έχουν γίνει πιο συχνές, αναφέρει έκθεση του τμήματος της κλιματικής επιστήμης των Ηνωμένων Εθνών.


Σύμφωνα με την έκθεση, έχουμε ήδη αρχίσει να ζούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο πλανήτης έχει ξεπεράσει τον 1 βαθμό Κελσίου σε μέσο όρο θέρμανσης. Τα ακραία κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι καταρρακτώδεις βροχές αναμένονται να γίνουν πιο συχνές και ακόμα πιο ακραίες όσο η γη συνεχίζει να θερμαίνεται.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά όπου η Διεθνής Επιτροπή της Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) έχει ποσοτικοποιήσει τις πιθανότητες αυτών των ακραίων γεγονότων σε μια λίστα υποθετικών σεναρίων.

Η αναφορά λέει ότι οι μεγάλες καταιγίδες όπου παλαιότερα συνέβαιναν μια φορά κάθε δεκαετία, τώρα είναι 1,3 φορές πιο πιθανό να συμβούν καθώς και 6,7% πιο υγρές, σε σχέση με τα 50 χρόνια έως το 1900 τότε που ξεκίνησε η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Παλαιοτέρα οι ακραίες ξηρασίες εμφανίζονταν μια φορά κάθε 5-6 χρόνια.

Οι επιστήμονες έχουν δώσει έμφαση στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη φανερές, με γεγονότα όπως τα ακραία κύματα καύσωνα που συνέβησαν τον περασμένο Ιούνιο στις Βορειοδυτικές ΗΠΑ οπού υπήρξαν εκατοντάδες θύματα. Ταυτόχρονα η Βραζιλία βιώνει την πιο ακραία ξηρασία των τελευταίων 91 ετών. "Τα κύματα καύσωνα στον Καναδά, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, οι πλημύρες στη Γερμανία και στην Κίνα, οι ξηρασίες στην κεντρική Βραζιλία φανερώνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν μεγάλες επιπτώσεις," ανέφερε ο Paulo Artaxo, επικεφαλής αναλυτής της έκθεσης και περιβαλλοντολόγος.

Το μέλλον δείχνει δυσοίωνο, με την άνοδο της θερμοκρασίας να σημαίνει μεγαλύτερη συχνότητα στην εμφάνιση ακραίων καιρικών γεγονότων.

Τα κύματα καύσωνα αυξάνονται ραγδαία. Συμβαίνουν πιο συχνά από κάθε άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Κύματα καύσωνα που συνέβαιναν 2 φορές ανά αιώνα, μπορεί να συμβαίνουν περίπου ανά 6 χρόνια ενώ θα υπάρχει αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου, ένα επίπεδο όπου σύμφωνα με την αναφορά μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε 2 δεκαετίες.

Σε περίπτωση που ο κόσμος γίνει 4 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός, κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα ακραίο σενάριο, θα συμβαίνουν ακραία κύματα καύσωνα κάθε 1 με 2 χρόνια.

Η Καρολίνα Βέρα, μια από τις συντάκτριες της έκθεσης και περιβαλλοντική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και της κυριότερης ερευνητικής υπηρεσίας της Αργεντινής (CONICET), είπε ότι υπάρχει μια αύξηση στις πιθανότητες να συμβούν ταυτόχρονα πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα.Για παράδειγμα, τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι υψηλοί άνεμοι - καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές - είναι πολύ πιθανό να συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Η Διεθνής Επιτροπή της Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) έχει ένα μέτριο προς υψηλό επίπεδο βεβαιότητας ότι πολλές σημαντικές αγροτικές περιφέρειες σε όλο τον κόσμο θα υποστούν πολλές ξηρασίες ή ακραίες καταιγίδες. Αυτό περιλαμβάνει περιοχές της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας και της Βραζιλίας όπου είναι οι κύριοι παραγωγοί της σόγιας.

Πηγή: capital.gr

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Διαφήμιση: Τέχνη ή Τεχνική; | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express
Διαφήμιση: Τέχνη ή Τεχνική; | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express
με 0 Σχόλια 1280 Views

 Τι είναι τελικά η Διαφήμιση; Τέχνη ή τεχνική; Πάντα αναρωτιόμουν αλλά ακόμη περισσότερο από προχθές όταν και βγήκε στον αέρα η μικρού μήκους ταινία "Μη με αφήσεις ποτέ" της Lacta. Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή