Το κατάλληλο φυτό στον κατάλληλο (εσωτερικό) χώρο... Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της «Κ».

4786 Views
Το κατάλληλο φυτό στον κατάλληλο (εσωτερικό) χώρο... Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της «Κ». Το κατάλληλο φυτό στον κατάλληλο (εσωτερικό) χώρο... Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της «Κ».

Το κατάλληλο φυτό στον κατάλληλο (εσωτερικό) χώρο... Από τους «Πρακτικούς Οδηγούς Κηπουρικής» της Π. Στασινοπούλου

       Αγαπημένε φιλανθή, ξέρω πώς νιώθεις αυτήν την περίοδο και δεν μπορώ να το προσπεράσω για να μπω στο θέμα μου… Ξέρω τί σημαίνει να βλέπεις τα αγαπημένα φυτά σου στο μπαλκόνι ή τον κήπο σαν «ζεματισμένα» από την επέλαση του παγετού, ενώ εσύ έκανες ό,τι μπορούσες να τα προστατέψεις… Σκέψου όμως ότι καμιά ανθρώπινη πρόνοια δεν μπορεί να  αναμετρηθεί με τη δύναμη της φύσης, αν και σίγουρα αυτό δεν σε παρηγορεί. Ίσως όμως σε παρηγορήσει η σκέψη ότι μπορεί να μη χάθηκαν όλα! Ότι σε κάποια φυτά που τώρα βλέπεις «καμμένα» από την παγωνιά, πιθανότατα η ρίζα τους ζει! Μόνο που θα το διαπιστώσεις την άνοιξη μετά το κλάδεμα, οπότε τώρα έχε κατά νου ΔΥΟ βασικότατα πράγματα:
.
Α) ΔΕΝ πετάς κανένα, μα κανένα φυτό, όσο απογοητευτική εικόνα κι αν παρουσιάζει, γιατί αργότερα μπορεί να σε κάνει τα τρίβεις τα μάτια!
Β) ΔΕΝ κλαδεύεις τώρα με τα κρύα για κανένα λόγο, θα περιμένεις στο τέλος του Φλεβάρη κι έννοια σου, η στήλη θα φροντίσει να σε ενημερώσει λεπτομερώς!
 
       Μετά την αναγκαία λοιπόν «παρένθεση» κι αφού τον χειμώνα απολαμβάνουμε κατεξοχήν το εσωτερικό του σπιτιού μας, ας εστιάσουμε  ακόμα μια φορά στα φυτά εσωτερικού χώρου που φροντίζουν να φέρνουν κάτι από τη θαλπωρή, τη γαλήνη, την ελπίδα του πράσινου στο ψυχρό κτίσμα… συν πολλές ακόμα «μαγικές» ιδιότητες που ήδη ανέπτυξα στο προηγούμενο άρθρο των «Πρακτικών Οδηγών», παράλληλα με τη βασική τους φροντίδα, υποσχόμενη ότι θα επανέλθω με συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Όπως ας πούμε με το «ποια φυτά ταιριάζουν πού». Καθότι όλα τα φυτά δεν είναι κατάλληλα για όλους τους χώρους του σπιτιού και κάθε δωμάτιο με τις ιδιαίτερες συνθήκες του, μπορεί να φιλοξενήσει ιδανικά τα κατάλληλα είδη και πιο αναλυτικά:

Στην κουζίνα
       Χώρος συνήθως φωτεινός με έντονες μυρωδιές και άφθονη υγρασία λόγω ατμών, στον οποίο το πρώτο που θα πρέπει να υπάρχει είναι βεβαίως τα αρωματικά φυτά, όχι μόνο για την ομορφιά και ανθεκτικότητά τους αλλά κυρίως για την χρηστική τους αξία στο μαγείρεμα. Δυόσμος, μέντα, βασιλικός, λεβάντα, δενδρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο, άνιθος, μαϊντανός… τοποθετημένα στο φωτεινό περβάζι του παραθύρου ή σε ραφάκι στην πιο ηλιαζόμενη πλευρά, έχοντας  επίσης τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κυκλάμινο ή αζαλέα για χρώμα αλλά και απορρόφηση της φορμαλδεύδης και του βενζολίου που εκλύονται από καθαριστικά και βαμμένα έπιπλα. Αν η κουζίνα είναι σκιερή, μπορούν να προσαρμοστούν σ’ αυτήν η καλαθέα ή η φυτόνια.

Στο καθιστικό
       Εδώ χαλαρώνουμε, μαζευόμαστε, επικοινωνούμε και η ύπαρξη φυτών θα συμβάλλει όσο τίποτα άλλο στην ευεξία και δημιουργία ιδανικής ατμόσφαιρας. Τα πλέον «διάσημα» φυτά για το συγκεκριμένο χώρο, τον μεγαλύτερο και συνήθως φωτεινότερο του σπιτιού, είναι τα κλασικά: φύκος ελάστικα και φύκος μπένζαμιν, σεφλέρα, κέντια, δράκαινα, φυλλόδενδρο, κρότωνας, αλεξανδρινό… Όλα τους ιδιαίτερα ανθεκτικά- κυρίως οι φύκοι, η σεφλέρα, το φυλλόδενδρο- και ιδανικά για την εξουδετέρωση των ατμών φορμαλδεύδης, τολουολίου, ξυλολίου και αμμωνίας, αρκεί να γνωρίζουμε ότι όσο πιο πολύχρωμο είναι το φύλλωμα ενός φυτού πχ. ο κρότωνας ή το αλεξανδρινό, τόσο περισσότερο φως απαιτεί, όχι όμως άμεσο μπροστά στο ηλιαζόμενο παράθυρο.

Στο υπνοδωμάτιο
       Γενικότερα στην κρεβατοκάμαρα, είναι γνωστό ότι αποφεύγουμε τα φυτά, καθώς λόγω φωτοσύνθεσης, την ημέρα αποβάλλουν οξυγόνο και εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ το βράδυ εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα και τη βαραίνουν προκαλώντας δυσφορία. Για όσους όμως δεν μπορούν να αντισταθούν στην γοητεία του πράσινου αλλά και τις σωτήριες ικανότητές τους για απορρόφηση σκόνης, μικροβίων ή χημικών, υπάρχουν λύσεις με φυτά πχ. σαν την θαυματουργή αλόη- ιδανική για θεραπεία δερματικών παθήσεων, πληγών, εγκαυμάτων- η οποία επιπλέον όταν η τοξικότητα στην ατμόσφαιρα είναι υπερβολική, εμφανίζει στο φύλλωμα καφέ κηλίδες. Ή σαν την σανσεβέρια που έχει την μοναδική ιδιότητα να απελευθερώνει τη νύχτα αντί διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνο! Επίσης κατάλληλα για υπνοδωμάτιο και με «ήρεμες» χρωματικές πινελιές , είναι τα μικρά φυτά σεντπόλιας ή οι υπέροχες ορχιδέες.

Στο παιδικό δωμάτιο
       Κι εδώ είναι καλό να αποφεύγουμε τα φυτά και όχι μόνο λόγω διοξειδίου του άνθρακα το βράδυ, αλλά διότι πολλά πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου, περιέχουν σε όλα τα μέρη τους δηλητηριώδεις ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς στη γλώσσα, τα χείλη ή το δέρμα και φυσικά  προφυλάσσουμε τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια. Ωστόσο για μεγαλύτερα παιδιά, εδώ ταιριάζει ιδανικά το χρώμα εφόσον ο χώρος είναι φωτεινός και πχ. μια ζέρμπερα με την εντυπωσιακή ανθοφορία της και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις θα ήταν η πλέον κατάλληλη, καθώς απορροφά πολύ καλά το βενζόλιο το οποίο απελευθερώνεται από πλαστικά, συνθετικές ίνες, καουτσούκ, μελάνι και άλλα προϊόντα χημικά επεξεργασμένα.

Στο γραφείο
       Μάλλον οι περισσότεροι γνωρίζουν για την θαυματουργή ικανότητα των κάκτων γενικώς να απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του υπολογιστή και άλλων ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, οπότε το γραφείο είναι η ιδανική τους τοποθεσία. Πέραν δε της πράσινης «ζεστασιάς» σε έναν «τεχνοκρατικό» χώρο- η οποία φυσικά βελτιώνει διάθεση και αποδοτικότητα, για τα συγκεκριμένα είδη σχεδόν… ξεχνάμε τη φροντίδα τους. Επίσης εδώ ταιριάζει εξαιρετικά το εξίσου ανθεκτικό χλωρόφυτο, καθώς αντιμετωπίζει διάφορα χημικά που αποβάλλονται με την εξάτμιση βαμμένων επιφανειών, κατεργασμένων δερμάτων, ταπετσαριών, έντυπων προίόντων, ενώ είναι ασφαλές για τα κατοικίδια, όπως και το πανέμορφο ωραιόφυλλο που φιλτράρει αποτελεσματικά την ατμόσφαιρα,

Στον διάδρομο ή χωλ
       Ο συγκεκριμένος χώρος είναι συνήθως ο λιγότερο φωτεινός και σε παρόμοιες συνθήκες προσαρμόζονται πολύ καλά τα φυτά που αγαπούν τη σκιά, όπως το σπαθίφυλλο- ακόμα και σε σκοτεινές γωνιές, η σανσεβέρια ή ο πόθος. Πρέπει να πούμε ότι το ιδιαίτερα ανθεκτικό και πανέμορφο σπαθίφυλλο με τους λευκούς κρίνους, σύμφωνα με τη NASA, ανήκει στα κορυφαία φυτά για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από κοινές τοξικές ουσίες σαν την φορμαλδεύδη, το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο, το τολουόλιο, το ξυλόλιο. Και επίσης να τονίσουμε ότι ο πόθος, που επιπλέον απορροφά το τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα, ανήκει στα φυτά με τα δηλητηριώδη μέρη που προαναφέραμε, οπότε προσοχή! 

Στο μπάνιο
       Η άφθονη υγρασία του μπάνιου- που συχνά συνοδεύεται από μειωμένη φωτεινότητα- ευνοεί φυτά που προκόβουν ή αντέχουν παρόμοιες συνθήκες σκιάς και υγρασίας και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η γνωστή μας φτέρη, επίσης το χλωρόφυτο για πιο φωτεινό μπάνιο, το φυτό αράχνη, ενώ τελευταία είναι πολύ δημοφιλή τα στελέχη μπαμπού μέσα σε βάζο ή γλάστρα με μπαμπού καθώς και ο πάπυρος, που πέραν του άφθονου ποτίσματος επιζητούν και την υγρασία στο φύλλωμα. Και βέβαια πέραν της ομορφιάς, φιλτράρουν όπως όλοι οι «συνάδελφοί» τους την ατμόσφαιρα του χώρου  από αναθυμιάσεις χημικών καθαριστικών.
 
       Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πληροφοριακά, ότι συχνά συναντούμε και κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, ένα ιδιαίτερο σύστημα καλλιέργειας για φυτά εσωτερικού χώρου, που αποκαλείται «υδατοκαλλιέργεια». Σύμφωνα με την οποία, το φυτό τοποθείται όχι σε χώμα, αλλά σε διογκωμένη άργιλο, με αποτέλεσμα να έχει λιγότερες ανάγκες σε νερό και να ποτίζεται βάσει των ενδείξεων του μετρητή που υπάρχει στην ειδική γλάστρα, Μια μέθοδος δαπανηρή μεν, αλλά απαλλάσσει από την έγνοια του πότε και πόσο πρέπει να ποτίσουμε και γι αυτό ιδιαίτερα πρακτική για επαγγελματικούς χώρους με μεγάλες φυτοσυνθέσεις.
 
       Αυτά προς το παρόν αγαπητοί φίλοι και… μη λείψει κανείς από το ραντεβού του Φλεβάρη με το σπουδαίο και ζωτικής σημασίας κεφάλαιο «κλάδεμα»!
 ------------------------------------------------------------------
Πρακτικοί Οδηγοί Κηπουρικής» της «Κ». [κλικ στον τίτλο]


-----------------------------------------------------------------------

#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΠλανήτηςΓη  #ΠρακτικοίΟδηγοίΚηπουρικής  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΦυταΕσωτερικούΧώρου  #ιδιότητεςΦυτών  #ΦυτάΓιαΚάθεΔωμάτιο


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Στασινοπούλου Πίτσα
Στασινοπούλου Πίτσα
Για ό,τι οικο-λογικό ή παράλογο προβληματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο, ως θεωρία και πρακτική σε επίπεδο καθημερινότητας. Χωρίς καθόλου φόβο, με πολύ πάθος και έξω από «ορθά καλούπια». Οικολογικά θέματα και συμβουλές, με άποψη, χιούμορ και χρησιμότητα. Και επιμονή στην… χαμένη αυθεντικότητα! «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα», κάθε 3, 13, 23 του μηνός από τη γεωπόνο Πίτσα Στασινοπούλου.…] Mail επικοινωνίας: kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Thaleialand» φωλιά αδέσποτων: ανάγκες για τροφές και φάρμακα.
«Thaleialand» φωλιά αδέσποτων: ανάγκες για τροφές και φάρμακα.
με 0 Σχόλια 294 Views

 Το κάθε ζωάκι το σώζουμε κάθε μέρα, αφού ο αγώνας για την επιβίωση και την ευζωία τους είναι καθημερινός και τελικά σε αυτό το έργο μας κάθε βοήθεια είναι σημαντική όσο μικρή κι αν φαίνεται. .


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή