Καρπενήσι: Δείτε γιατί έχει παντού χιόνι εκτός από τα πεζοδρόμια!

1694 Views
Καρπενήσι: Δείτε γιατί έχει παντού χιόνι εκτός από τα πεζοδρόμια! Καρπενήσι: Δείτε γιατί έχει παντού χιόνι εκτός από τα πεζοδρόμια!

 


Κάτι… «μαγικό» συμβαίνει στο Καρπενήσι, το οποίο θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας.

Εκεί που το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν την τιμητική τους, εφαρμόζεται ένα πολύ έξυπνο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, ώστε τα πεζοδρόμια να «αυτοκαθαρίζονται» από το χιόνι.

Πώς συμβαίνει αυτό θα μας πείτε. Εύκολα! Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση της γεωθερμίας που εδώ και πολλά χρόνια είναι κοινή πρακτική σε πολλά ελληνικά σπίτια.

Ο δήμος Καρπενησίου έκανε γεωτρήσεις σε βάθος 100 μέτρων στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας εγκαταστάσεις γεωθερμίας. Έτσι μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν, ενεργοποιείται η μηχανολογική υποδομή.

Το νερό που υπάρχει ήδη στο υπέδαφος στους τέσσερις βαθμούς θερμοκρασίας αποστέλλεται στα 100 μέτρα βάθος όπου θερμαίνεται και επιστρέφει σε μια θερμοκρασία 15 με 16 βαθμούς.

Στη συνέχεια δε, το θερμό με τη βοήθεια της γεωθερμίας νερό διοχετεύεται σε μια αντλία θερμότητας όπου με τη βοήθεια και ηλιακών πάνελ φτάνει στους 25 βαθμούς για να καταλήξει σε 1200 μέτρα πεζοδρομίων, τα οποία απαλλάσσονται έτσι από το χιόνι και, κυρίως, τον πάγο.
Αποτέλεσμα είναι ενώ τα πάντα τριγύρω να είναι λευκά και παγωμένα, τα πεζοδρόμια να μένουν «καθαρά» και ασφαλή για τους πεζούς.

Τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες του Καρπενησίου, απολαμβάνουν μια έκταση πεζοδρομίων με μήκος περί τα 1200 μέτρα χωρίς πάγο σε συνθήκες παγετού χάρη στο συγκεκριμένο τεχνικό έργο.

Το συγκεκριμένο τεχνικό έργο, έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης και λειτουργίας, ενώ πάνω από τις εγκαταστάσεις γεωθερμίας έχει δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη, το συγκεκριμένο γεωθερμικά «αυτοκαθαριζόμενο» από πάγο πεζοδρόμιο είναι τμήμα μιας ευρύτερης ανάπλασης που ολοκληρώθηκε σε μεγάλο τμήμα της πόλης, ανάπλασης που μάλιστα έλαβε μια από τις τρεις κορυφαίες θέσεις στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards - Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους», μιας «Ολυμπιάδας» της Αρχιτεκτονικής, που έγινε στη Σεούλ το 2017. Το βραβείο δόθηκε στον τομέα που ονομάζονταν «Public Space - Δημόσιος Χώρος».
Πηγή: star.gr 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την «οργασμική κωμωδία» «Οι γείτονες από Πάνω» στο θέατρο Κήπου
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την «οργασμική κωμωδία» «Οι γείτονες από Πάνω» στο θέατρο Κήπου
με 2 Σχόλια 1306 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την κωμωδία «Οι γείτονες από πάνω» Πέμπτη 25/8, στο Θέατρο Κήπου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή