Ο καρκίνος οφείλεται στο περιβάλλον και όχι στην κακοτυχία.

56 Views
Ο καρκίνος οφείλεται στο περιβάλλον και όχι στην κακοτυχία. Ο καρκίνος οφείλεται στο περιβάλλον και όχι στην κακοτυχία.

Ο καρκίνος οφείλεται στο περιβάλλον και όχι στην κακοτυχία.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο την εκδήλωση καρκίνου σε έναν οργανισμό από τα γονίδια σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στόουνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον δρ. Γιουσούφ Χανούν εκτιμούν ότι ποσοστό 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή άλλες φυσικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι οι κυτταρικές μεταλλάξεις που επιφέρει το γήρας, ενώ σε ποσοστό 70% έως 90% φταίει το περιβάλλον (τοξικά χημικά, ακτινοβολίες, τρόπος ζωής κ.ά.).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλά επίπεδα καρκινογενέσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, πλήττονται πολύ συχνότερα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, χρειάζεται κάποια έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για να «πυροδοτηθεί» η ασθένεια.

Όπως είπε ο Χανούν, «οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο και οι άνθρωποι δεν πρέπει να ρίχνουν το φταίξιμο στην κακοτυχία τους. Δεν μπορούν να καπνίζουν και μετά να λένε ότι φταίει η κακή τους τύχη που έχουν καρκίνο. Είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με ένα περίστροφο: έχεις μια πιθανότητα στις έξι να πάθεις καρκίνο λόγω κακής τύχης. Αν όμως είσαι καπνιστής, τότε έχεις προσθέσει άλλες δύο,τρεις σφαίρες στο περίστροφό σου. Συνεπώς υπάρχει πάντα ένα ποσοστό τύχης, καθώς δεν παθαίνει καρκίνο κάθε καπνιστής, όμως έχει αυξήσει τις πιθανότητες εις βάρος του. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, στόχος είναι να αφαιρέσουμε όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες από το όπλο».

Ο καρκίνος προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων, την οποία προκαλούν ενδογενείς αιτίες (συνήθως μεταλλάξεις) και εξωγενείς παράγοντες.

Η σχετική βαρύτητα εξωγενών και ενδογενών αιτιών στην εκδήλωση καρκίνων αποτελεί χρόνια διαμάχη στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

econews


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποδόθηκαν τα βραβεία σε Ζέτα Δούκα & Μάνο Πετούση για το «Γράμμα σε ένα παιδί» από τα ΘΒΘ
Αποδόθηκαν τα βραβεία σε Ζέτα Δούκα & Μάνο Πετούση για το «Γράμμα σε ένα παιδί» από τα ΘΒΘ
με 0 Σχόλια 1389 Views

Ηταν μια βραδιά που την περίμεναν πολλοί. Θεατρόφιλο κοινό,  η Ζέτα Δούκα, ο Μάνος Πετούσης και τα  Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης σε μια συγκινησιακή αλλά και επετειακή βραδιά (+ φωτογραφίες & Βίντεο)

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος
  Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος

  Υπάρχουν πολλά είδη αδειών που μπορεί να πάρει κάποιος, εκτός από την κανονική... Υπάρχει η αναρρωτική όταν αρρωσταίνει, η άδεια γάμου όταν παντρεύεται, η άδεια γέννησης παιδιού και πολλές άλλες ακόμα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία εταιρία Σουηδών με έδρα την Μεγάλη Βρετανία όμως, αποφάσισε να δημιουργήσει ακόμη ένα είδος. Την άδεια αυνανισμού...

  Περισσότερα ...
 • Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό
  Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό

   Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψη μας και να πράξουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα... Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας


  Περισσότερα ...
 • «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»
  «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»

  5 έργα της νεώτερης ελληνικής ποίησης που αποτύπωσαν πτυχές του έρωτα και συγκινούν. Η σωματική έλξη στον Καβάφη, ο εύθραυστος ψυχισμός της ερωτευμένης από την Πολυδούρη, οι ερωτικές μνήμες στην Δημουλά και η άρνηση του ίδιου του συναισθήματος στους στίχους του Χριστιανόπουλου.  Από την Ντόρα Παπάζη

  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή