Τρομάζουν τα στοιχεία του IPCC για την κλιματική αλλαγή

413 Views
Τρομάζουν τα στοιχεία του IPCC για την κλιματική αλλαγή Τρομάζουν τα στοιχεία του IPCC για την κλιματική αλλαγή

 


Οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο αξιοποίησης των εδαφών μας εάν δε θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με το δίλημμα: σωστή διατροφή ή αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιεί σήμερα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ (IPCC/Giec).

Oι εκπρόσωποι 195 χωρών - μελών της Επιτροπής δημοσιοποίησαν σήμερα την έκθεση που συνέταξαν έπειτα από διαβουλεύσεις πέντε ημερών, η οποία αφορά την οργάνωση βραχυπρόθεσμων δράσεων ενάντια στην υποβάθμιση των εδαφών, στην σπατάλη τροφίμων και στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δράσεις τις οποίες απαίτησε ο ΟΗΕ.

Η πλήρης ονομασία της συγκεκριμένης έκθεσης 1.200 σελίδων, που παρουσιάστηκε σε μια συνέντευξη Τύπου, είναι: «Η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, η υποβάθμιση των εδαφών, η βιώσιμη διαχείριση της γης, η ασφάλεια των τροφίμων και οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στα χερσαία οικοσυστήματα» και αναδεικνύει τις προθέσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής.

Στην πραγματικότητα, το ερώτημα που τίθεται αφορά τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Αφενός πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα δάση ή τα εδάφη που χρησιμοποιούνται προς καλλιέργεια ή για την κτηνοτροφία, εξοβελίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων, αφετέρου πώς οι γεωργικές πρακτικές ή η αποψίλωση των δασών επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή.

Ο χρόνος είναι ήδη μετρημένος, δεδομένου ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των καλλιεργήσιμων εδαφών έχει ήδη φτάσει τους 1,53 βαθμούς Κελσίου, το διπλάσιο της συνολικής αύξησης, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου τα προβλήματα στα τρόφιμα θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά» προειδοποιεί ο Ζαν - Φρανσουά Σουσανά στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης.

Τα περιθώρια, επομένως, είναι στενά, εάν θέλουμε πράγματι να ελέγξουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα καταστροφικά της αποτελέσματα στα γεωργικά εδάφη και να έχουμε τη δυνατότητα να θρέψουμε σωστά έναν πληθυσμό που θα ξεπεράσει τις 11 δισεκατομμύρια ζωές στο τέλος του αιώνα.

«Πρέπει να αλλάξουμε ουσιωδώς τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τις εκτάσεις γης» τονίζει ο Πίερς Φρόστερ, καθηγητής κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος έχει προτείνει ποικίλες λύσεις για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου ή έστω για τη διατήρηση της αύξησης αυτής σε ένα επίπεδο κάτω των 2 βαθμών.

Οι προτάσεις της Επιτροπής επιζητούν τη μετατροπή των εδαφών (αναδάσωση για τον περιορισμό των εκπομπών CO2, χωράφια αποκλειστικά για την παραγωγή βιοενέργειας κ.α.) για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή που μπορεί να έχει δευτερογενείς ανεπιθύμητες επιπτώσεις (π.χ. ερημοποίηση, υποβάθμιση των εδαφών, ασφάλεια τροφίμων κ.α.), υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Για την Επιτροπή, πέρα από τις αλλαγές που αφορούν τις εκπομπές αερίων, ιδιαίτερη σημασία έχουν λύσεις σχετικές με το σύστημα τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, τη στιγμή που 820 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν, το 25-30% της συνολικής παραγωγής τροφίμων σπαταλάται.

Ενώ στις φτωχές χώρες η πρόσληψη πρωτεΐνης από ζωικά προϊόντα είναι ανεπαρκής, στις πλούσιες χώρες η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ξεπερνά τις συστάσεις του ΠΟΥ, καθώς 2 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και να ελαχιστοποιήσουμε την σπατάλη των τροφίμων» επιμένει η μη κυβερνητική οργάνωση «Climate Action Netwrork».

Η παρούσα έκθεση είναι η δεύτερη από μια σειρά τριών «εξειδικευμένων εκθέσεων» της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Πλανήτης ΓηΡύπανσηΟΗΕGreenpeace

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 09–15/07/2020
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 09–15/07/2020
με 0 Σχόλια 563 Views

6 νέες ταινίες περιλαμβάνει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα: Εχουμε και λέμε... Το ελπιδοφόρο «Wild Rose», η ιστορία μιας σούπερ σταρ, «Όνειρα Στην Καλιφόρνια  μια απίθανη ληστεία «Το Κόλπο του Αιώνα», το  «Made in Italy» με τον  Λίαμ Νισον, η κωμωδία «Ένα Γιατρό Παρακαλώ!» και «Ο Πειρατής Μαυροδόντης και το Μαγικό Διαμάντι» . Δείτε αναλυτικά.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή