Ηλιακά εγκαύματα σκύλου και γάτας, προδιάθεση, προστασία, αντιμετώπιση.

304 Views
Ηλιακά εγκαύματα σκύλου και γάτας, προδιάθεση, προστασία, αντιμετώπιση. Ηλιακά εγκαύματα σκύλου και γάτας, προδιάθεση, προστασία, αντιμετώπιση.

Ηλιακά εγκαύματα σκύλου και γάτας, προδιάθεση, προστασία, αντιμετώπιση.

    Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη του δέρματος τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.
    Οι σκύλοι και οι γάτες με λευκό ή αραιό τρίχωμα είναι περισσότερο επιρρεπείς όπως και τα ζώα με συγκεκριμένες δερματολογικές παθήσεις.
Οι άνθρωποι και τα ζώα με λευκό δέρμα είναι πολύ επιρρεπείς στον τραυματισμό του δέρματος λόγω έκθεσης στον ήλιο. Τα ζώα χωρίς τρίχωμα ή αυτά με αραιό τρίχωμα είναι, επίσης, επιρρεπή. Περισσότερο ευαίσθητες είναι οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνότερα στην ηλιακή ακτινοβολία όπως τα αυτιά, η μύτη, το δέρμα γύρω από τα μάτια και η ράχη. Κάποια ζώα αρέσκονται στο να ξαπλώνουν ανάσκελα και να απολαμβάνουν τη ζέστη του ήλιου. Αυτή η συνήθεια εκθέτει το δέρμα της κοιλιακής χώρας, το οποίο διαθέτει, συνήθως, αραιό τρίχωμα, στις ακτίνες UV.

Ζώα με προδιάθεση
Ζώα με λευκό δέρμα ή αραιό τρίχωμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή. Τέτοια είναι ζώα των φυλών DogoArgentino, whitebulldog, Dalmatian, boxer, whippet, beagle, λευκές γάτες ή γάτες με λευκές περιοχές τριχώματος. Το αραιό και κοντό τρίχωμα επιτρέπει στις ακτίνες UVνα περνούν στο δέρμα τραυματίζοντάς το.

Προστασία από τον ήλιο
Τα ζώα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σκιερά μέρη ιδίως της ώρες της ημέρες τις οποίες ο ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Ζώα με μεγάλη ευαισθησία ίσως χρειαστούν προστασία με τη μορφή αδιάβροχου αντιηλιακού με SPFτουλάχιστον 30.
Για αναβάσεις σε βουνά όπου η ακτινοβολία είναι εντονότερη χρειάζεται η χρήση t-shirts και καπέλων.

Αντιμετώπιση εγκαύματος στα ζώ

Σε περίπτωση πρόκλησης εγκαύματος, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό μέρος το συντομότερο δυνατό. Οι εφαρμογή ψυχρής κομπρέσας ίσως ανακουφίσει τα αρχικά συμπτώματα. Σε περίπτωση σοβαρού βαθμού εγκαύματος, πρέπει να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί τοπική αγωγή με κορτιζονούχα σκευάσματα. Σε περίπτωση δευτερογενούς βακτηριακής μόλυνσης ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί αντιμικροβιακή θεραπεία.

Καταστάσεις που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία
Παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν απώλεια τριχών (αλωπεκία) μπορεί να προδιαθέσουν στο ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από δέρμα όπως τα χειρουργικά τραύματα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο.

Προβλήματα από την έκθεση στον ήλιο
Στα ζώα, το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί οξεία φλεγμονή του δέρματος με φαγούρα ή πόνο. Συχνά, τα εγκαύματα μπορεί να οδηγήσουν σε προ-καρκινικές καταστάσεις ή και σε καρκίνο του δέρματος όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στις λευκές γάτες.


http://www.vetmenow.gr/


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 384 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή