Ο Ian Anderson φυτεύει δέντρα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση

1354 Views
Ο Ian Anderson φυτεύει δέντρα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση Ο Ian Anderson φυτεύει δέντρα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση

 

Το περιοδικό Rolling Stone, με αφορμή την έκδοση του τεύχους «Climate Crisis», ζήτησε από καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο να απευθύνουν μηνύματα για το τι αυτοί, οι κυβερνήσεις τους και ο καθένας από μας μπορούν να κάνουν για να αντισταθούν στην απειλή της κλιματικής αλλαγής. Ο Ian Anderson των Jethro Tull ανταποκρίθηκε.

«Αν το σκεφτούμε, πρόκειται για ένα πολύ αλληλένδετο ζήτημα, ειδικά στο περιβάλλον του σημερινού κόσμου εν μέσω μια πραγματικής κρίσης πανδημίας. Τα πάντα εξαρτώνται από όλα τα άλλα» λέει ο Anderson.

Δείχνει με το δάχτυλο τον βασικό υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή: η εξάρτηση της κοινωνίας από τα ταξίδια και τα ορυκτά καύσιμα. Και για να αντισταθμίσει τη δική του εξάρτηση από τα ταξίδια -παρά το ότι χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα δημόσια μέσα μεταφοράς- φυτεύει δεκάδες χιλιάδες δέντρα. Περίπου 40.000, συνολικά, στη φάρμα του στη νοτιοανατολική Αγγλία (30.000, πριν 15 χρόνια και άλλα 10.000, πέρυσι).

«Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι δεν χρειάζεται να ταξιδεύουμε τόσο όσο ταξιδεύαμε στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε προσωπικό μέσο μεταφοράς. Βλέπετε, εγώ είμαι άνθρωπος των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Δεν έχω καν δίπλωμα οδήγησης. Ταξιδεύω μαζί με πολλούς άλλους» υπογραμμίζει.

Επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου Covid-19, αλλά θεωρεί δεδομένο το ότι η πανδημία μπορεί να φέρει αλλαγή στην παγκόσμια κουλτούρα (χρήσης) γαιανθράκων. «Ίσως αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος που κάτι μας διδάσκει. Μας διδάσκει ότι, πιθανά, υπάρχει ένας πιο εύκολος και απλός τρόπος ζωής αν καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από αυτές τις χειροπέδες αυτής της -όπως την αντιλαμβανόμαστε- ανάγκης να ταξιδεύουμε σε εξωτικά μέρη, να χρησιμοποιούμε προσωπικά μέσα μεταφοράς, να καταναλώνουμε τόσο πολύ κρέας» τονίζει.

Για τον Anderson, οι προσωπικές επιλογές είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά για το μέλλον. «Όλα εξαρτώνται από εσάς» καταλήγει.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: το απολαυστικό μιούζικαλ «Mamma mia» στο Ράδιο Σίτυ
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: το απολαυστικό μιούζικαλ «Mamma mia» στο Ράδιο Σίτυ
με 11 Σχόλια 1859 Views

...για να δείτε για να δείτε το απολαυστικό μιούζικαλ «Mamma mia» με Νάντια Κοντογεώργη, Χρήστος Πλαΐνη, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Μιχάλη Μαρίνος κ.ά. στο Ράδιο Σίτυ


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη