Πως αντιλαμβάνεται ένας σκύλος τον κόσμο. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.

4290 Views
Πως αντιλαμβάνεται ένας σκύλος τον κόσμο. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν. Πως αντιλαμβάνεται ένας σκύλος τον κόσμο. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.

,
Ξεκινώντας να ανακαλύψουμε το πώς αντιλαμβάνεται ένας σκύλος τον κόσμο θα πρέπει να γνωρίσουμε λίγο τις διαφορές μεταξύ των αισθητήριων οργάνων μας. Ας ξεκινήσουμε με την όραση!
 
Για να μπορέσουμε το αντιληφθούμε το πώς βλέπει ένας σκύλος θα πρέπει να θυμηθούμε κάποια φορά που έχουμε φορέσει τα γυαλιά που χρησιμοποιούν στης ταινίες 3D, αυτά με τον ένα κόκκινο φακό και τον ένα μπλε. Κοιτώντας μέσα από το κόκκινο φίλτρο αυτό που συμβαίνει είναι σαν να αφαιρούμε το κόκκινο χρώμα από την όραση. Κοιτώντας την εικόνα παρακάτω ίσως είναι πιο αντιληπτό.
.

Θα σκέφτεστε το πόσο περιορισμένο είναι το φάσμα που βλέπουν. Ναι αλλα που εξυπηρετεί; Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα χρώματα που ξεχωρίζουν με αυτόν τον τρόπο είναι τα κίτρινα και τα κόκκινα που μοιάζουμε με λευκές κοιλίδες. Αυτό για ένα ζώο που ως φύση είναι κυνηγός είναι εξαιρετικά χρήσιμο, μπορεί να διακρίνει αν υπάρχει αίμα κάπου που σημαίνει κάποιο τραυματισμένο ζώο-θήραμα  κάπου κοντά όπως και αν έχει ουρήσει κάποιο ζώο εκεί κοντά είτε είναι θήραμα είτε άλλος θηρευτής που μαρκάρει την περιοχή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οπτικό πεδίο ενός σκύλου είναι από 200-270 μοίρες και ότι ένας σκύλος αντιλαμβάνεται καλύτερα την κίνηση παρά μια στατική εικόνα.
 
Μέσα από τα ούρα έχουμε τη χημική επικοινωνία. Που σημαίνει ότι ένας σκύλο αντιλαμβάνεται μέσα από τα ούρα το τι σκύλος πέρασε από εκεί δηλαδή τη φυλή το μέγεθος το φύλλο το αν είναι σεξουαλικά ενεργός ή στειρωμένος μέχρι και την θέση μέσα στην αγέλη. Σαν να λέμε ότι τα σκυλιά μας πέρα από το να σημαδεύουν την περιοχή τους ως δική τους, αφήνουν και «ραβασάκια» προς τα άλλα σκυλιά με όλα τα στοιχεία τους.
 
Για να το καταλάβουμε καλύτερα πρέπει να σκεφτούμε ότι η όσφρηση εξαρτάται από τους οσφρητικούς κάλυκες που έχουμε στην μύτη, δηλαδή την ποσότητα από αισθητήρες που αντιλαμβάνονται την οσμή. Οι σκύλοι έχουν περίπου 10.000 φορές περισσότερους από εμάς και ίσως αρκετά παραπάνω ανάλογα με το μέγεθος της μουσούδας τους. Γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια που θα περάσει ο αέρας μέσα από τα ρουθούνια τόσο περισσότεροι κάλυκες υπάρχουν και σαφώς τόσο περισσότερη πληροφορία θα λάβουν. Αλλα οι σκύλοι πέρα από τόσο περισσότερους οσφρητικούς κάλυκες έχουν και περίπου 1.000.000 + περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλο να επεξεργαστούν την όσφρυση.
 
Στο κομμάτι της γεύσης βέβαια έχουν το αντίστοιχο του 1/7 περίπου από την ποσότητα γευστικών υποδοχέων από αυτή που έχουμε εμείς. Αρα αν θέλουμε να προσφέρουμε ένα ωραίο γεύμα στο σκύλο μας καλύτερα να εστιάσουμε στην μυρωδιά του καθώς και στις λιχουδιές το ίδιο.
 
Ως ακοή ένας σκύλος έχει διπλάσιο φάσμα από αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ξεκινάει από 15hz και φτάνει τα 45Mhz ενώ εμείς ακούμε από 20hz έως 20Mhz. Μπορούν να ακούσουν πράγματα από 4 φορές μεγαλύτερες αποστάσεις από εμάς. Και είναι ενδιαφέρον ότι γεννιούνται κουφά και αναπτύσσουν την ακοή τους από 2 εβδομάδων μέχρι την 3η εβδομάδα που ζούνε.
 
Για την αφή αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι πιο ευαίσθητοι βρίσκονται στα πέλματα καθώς και ότι τα φρύδια και μουστάκια είναι και αυτά αισθητήρια όργανα της αφής.
 
Έχοντας όλα αυτά κατά νου συν το γεγονός ότι ως τρόπο μάθησης ένας σκύλος χρησιμοποίει το συσχετισμό μεταξύ καταστάσεων αρκετά παρόμοια με τον τρόπο που λειτουργούν οι προληπτικοί άνθρωποι  πχ βλέπουν μια μαύρη γάτα κατι κακό τους συμβαίνει επόμενη φορά που θα δουν την μαύρη γάτα θα φτύσουν τον κόρφο τους να μην τους συμβεί πάλι τίποτα κακό. Κατανοώντας αυτά θεωρώ ότι βάζουμε μια αρκετά καλή βάση για μια αρμονική συμβίωση.
,

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή