Μαθαίνοντας ότι τα αγαθά κόποις κτώνται. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.

2656 Views
Μαθαίνοντας ότι τα αγαθά κόποις κτώνται. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν. Μαθαίνοντας ότι τα αγαθά κόποις κτώνται. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.


Το πρόγραμμα εκπαίδευσης NILIF (nothing in life is free) ουσιαστικά δείχνει στο σκύλο μας ότι για να αποκτήσει κάτι που επιθυμεί πρέπει να έχει την κατάλληλη στάση-συμπεριφορά. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να αγνοούμε το σκύλο μας όταν μας ζητάει κάτι, π.χ. έρχεται και ζητάει χάδια, φαγητό  ή έστω την προσοχή μας, εμείς θα πρέπει να τον αγνοήσουμε, ώστε όταν θελήσουμε εμείς κάτι από αυτόν όπως το να έρχεται όταν τον φωνάζουμε, να μην γαβγίζει ασταμάτητα, να μην χοροπηδάει στους επισκέπτες κ.α. να το κάνει με ευχαρίστηση επειδή αυτός είναι ο τρόπος να κερδίσει αυτό που επιθυμεί (χάδι, λιχουδιά, παιχνίδι..).

Πολλοί θα σκεφτούν ότι έτσι δεν «αγαπάμε» το σκύλο μας και ότι είναι πολύ αυστηρό, του εναντίων το κάνουμε αυτό επειδή αγαπάμε το σκύλο μας και έτσι του επιτρέπουμε να ηρεμήσει να βρει το χώρο του μέσα στο σπίτι και να καταλάβει το ρόλο του. Σκεφτείτε ότι δίνοντας του κάτι όταν το θελήσει το μετατρέπετε σε επαίτη προσοχής, ανταμοιβής κλπ. Και όχι μόνο αυτό άλλα του δημιουργείτε έτσι και το άγχος να ζητάει συνεχώς περισσότερα και περισσότερα πράγματα μην αφήνοντας του το χώρο  και χρόνο που χρειάζεται να έχει. Οι σκύλοι κοιμούνται υπό κανονικές συνθήκες 18 ώρες ημερησίως.

Από την φύση τους είναι αγελαία όντα και χρειάζονται κανόνες και μια ρουτίνα. Για να οριστούν αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε απλώς να τους το πούμε λεκτικά και θα το καταλάβουν.Θα πρέπει να τους το πούμε σε μια γλώσσα που μπορούν να αναγνωρίσουν, τη γλώσσα του σώματος η οποία καθορίζεται από τη στάση μας. Λέγοντας αγνοούμε το σκύλο δεν σημαίνει ότι υποκρινόμαστε πως δε τον βλέπουμε, αλλά το δείχνουμε με την στάση μας γυρνώντας του αν χρειαστεί την πλάτη.

Μπορεί να θέλουμε να προσφέρουμε ελευθερία στο σκύλο μας άλλα οι πολλές επιλογές δημιουργούν χάος που μπορεί να δράσουν πολύ περιοριστικά, αντιθέτως περιορίζοντας τις επιλογές μπορεί να αφεθεί κάποιος πολύ πιο ελεύθερος. Γνωρίζοντας το πότε θα φάει, θα παίξει, θα βγει βόλτα, ποιά είναι η ώρα της εκπαίδευσης ένας σκύλος μπορεί να έχει όλο το χρόνο να χαλαρώσει. Ένας ήρεμος σκύλος είναι ένας καλός σκύλος. Αυτό είναι και το μέλημα μας να μπορεί ο σκύλος  μας να αντιδράσει με ηρεμία σε οποιαδήποτε κατάσταση, έχοντας φροντίσει ώστε σταδιακά να έχει εκτεθεί ελεγχόμενα στα αντίστοιχα ερεθίσματα/καταστάσεις και γνωρίζοντας ότι θα αντιδράσει κατάλληλα. Καταλαβαίνουμε ότι  με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε στο σκύλο μια συναισθηματική σταθερότητα και ένα αυτοέλεγχο. Όμως θα πρέπει να γίνουμε τα παραδείγματα για να μας μιμηθεί.
,

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή