Η φιλοσοφία της φύσης…

1154 Views
Η φιλοσοφία της φύσης… Η φιλοσοφία της φύσης…

 Η φιλοσοφία της φύσης…

Από την Άννυ Σκεντέρη.

 

Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει, είχε πει ο Ζαν-Υβ Κουστώ.

 
Τον πρασμένο Αύγουστο, από τις 4 έως τις 10, η Αθήνα υποδέχτηκε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας. Η βασική θεματική φέτος είναι «Η Φιλοσοφία ως τρόπος Ζωής με τη Φύση και το Περιβάλλον».
 
Οι αλλαγές που επιτελούνται στη φύση απασχολούν τελικά όχι μόνο τα συνέδρια που διοργανώνονται κατά καιρούς αλλά γίνονται αντικείμενο συζήτησης και από τους φιλοσόφους αλλά και από τον καθένα μας ξεχωριστά ή όχι;
 
Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων των χωρών του πλανήτη και των μεγάλων επιχειρήσεων. Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από την ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και των αποβλήτων που "παράγονται" από εμάς τους ίδιους. Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας. Το προνόμιο να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου: την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Υπάρχουν τρία βασικά ρήματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:1) μειώνω, 2)ανακυκλώνω, 3)επαναχρησιμοποιώ.
 
Η φιλοσοφία της φύσης βρίσκεται σε 10 απλά βήματα που θα βελτιώσουν τη ζωή μας αλλά και θα μάθουμε να σεβόμαστε «το πράσινο σπίτι μας».
 
1. Ανακύκλωση
Ανακυκλώστε ό,τι μπορείτε και προσπαθήστε να αγοράζετε επαναχρησιμοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο. Γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο. Όλα αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου.
 
2. Μείωση στην κατανάλωση του νερού
Το νερό είναι πηγή ζωής
Καθαρό, φρέσκο νερό, όλο και πιο πολύτιμο με την πάροδο των χρόνων. Αν δεν κάνουμε κάτι για την εξοικονόμησή του, στο κοντινό μέλλον θα είναι πιο πολύτιμο κι από το χρυσάφι. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε οτιδήποτε βοηθά στην εξοικονόμησή του και την αποτροπή της ρύπανσης των υδάτων.
 
3. Μείωση στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος
Όταν τελειώσετε με τη χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής, απενεργοποιήστε την. Αντικαταστήστε τους απλούς λαμπτήρες, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
 
4. Φυτέψτε ένα δέντρο
Τα δέντρα είναι η πηγή του οξυγόνου μας κι εμείς τα κόβουμε, αντί να τα φυτεύουμε. Εάν ο καθένας μας φυτέψει ένα δέντρο, η ζωή μας θα βελτιωθεί σημαντικά. Ο αέρας θα είναι καθαρότερος, ο αριθμός των δέντρων θα γινόταν πάλι κανονικός, θα είχατε περισσότερη σκιά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μειωθούν.
 
5. Καλλιεργείστε λαχανικά
Τα λαχανικά που τρώμε σήμερα καλλιεργούνται με χημικά και φυτοφάρμακα. Αν φυτέψετε δικά σας λαχανικά, χωρίς τα παραπάνω "συστατικά", θα έχετε βιολογικά προϊόντα, άριστης ποιότητας, ευεργετικά για την υγεία σας και για το περιβάλλον, αφού η γη θα είναι λιγότερο ποτισμένη με τοξικές ουσίες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο νόστιμα.
 
6. Κομποστοποίηση
Λίγοι κάδοι κομποστοποίησης στον κήπο αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποφευχθεί η ρύπανση, καθώς επίσης και αξιόλογη πηγή φυσικού λιπάσματος για τον κήπο σας. Η κοπριά δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και μειώνει τη ρύπανση.
 
7. Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Οι μπαταρίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον και, δυστυχώς, μόνο ένα μέρος αυτών πηγαίνει για ανακύκλωση. Το υπόλοιπο πετιέται και γίνεται ένας επικίνδυνος εχθρός του περιβάλλοντος. Δύο ή τρία σετ επαναφορτιζόμενων μπαταριών θα αποτρέψει τον παραπάνω κίνδυνο.
 
8. Κόψτε το κάπνισμα
Είναι περιττό να πούμε ότι το τσιγάρο βλάπτει την υγεία σας. Είναι η αιτία ενός μεγάλου αριθμού θανατηφόρων ασθενειών. Πολλοί άνθρωποι, όταν σβήνουν το τσιγάρο τους το πετούν στο έδαφος, γεγονός που είναι σκέτη ρύπανση. Επιπρόσθετα, αυξάνουν την μόλυνση του αέρα και βλάπτουν και όσους δεν καπνίζουν.
 
9. Συντηρήστε το αυτοκίνητό σας
Τα αυτοκίνητα αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης και ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση. Ένα αυτοκίνητο που δεν συντηρείται τακτικά, διασπείρει στην ατμόσφαιρα επιβλαβή αέρια και χημικές ουσίες. Επίσης πρέπει να φουσκώνετε και τα λάστιχά σας τακτικά.
 
10. Μιλήστε για το θέμα αυτό
Το να συζητάτε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με φίλους και την οικογένεια, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να καλυτερέψουμε τα πράγματα.
 
Και να θυμάστε η φύση δεν χρειάζεται εμάς, εμείς χρειαζόμαστε τη φύση.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή