Rss title here http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/ put the rss description here. +Thu, 23 Nov 2017 12:23:00 +0200 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Παίζοντας με το σκύλο μας! Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-paizontas-me-ton-skilo-mas-21738/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-paizontas-me-ton-skilo-mas-21738/#comments +Thu, 23 Nov 2017 12:23:00 +0200 201 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-paizontas-me-ton-skilo-mas-21738/  Όσοι έχουμε σκύλο λίγο ώς πολύ θα παίζουμε μαζί του. Άλλοι θα παίζουν το ελάχιστο και άλλοι πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ποιο είναι το προτιμότερο; Σίγουρα να ακούτε το σκύλο σας. Πως όμως να τον ακούτε; Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε μερικά πράγματα.

]]>
Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

 
Όσοι έχουμε σκύλο λίγο ώς πολύ θα παίζουμε μαζί του. Άλλοι θα παίζουν το ελάχιστο και άλλοι πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ποιο είναι το προτιμότερο; Σίγουρα να ακούτε το σκύλο σας. Πως όμως να τον ακούτε; Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε μερικά πράγματα.
 
Το πρώτο που θα πρέπει να δώσουμε βάση είναι η γενική συμπεριφορά του σκύλου. Είναι γενικώς ήρεμός ή έχει μόνιμα στρες και δεν ηρεμεί ποτέ; Αν είναι ήρεμος μπορούμε να πούμε ότι δέχεται αρκετή προσοχή αλλα όχι υπερβολική. Αν όμως είναι ανήσυχος και συνεχώς ζητάει την προσοχή έχουμε δυο περιπτώσεις: είτε δέχεται όλη την ώρα προσοχή και έχει μάθει να ζητάει συνεχώς για περισσότερη προσοχή, είτε δέχεται λίγη προσοχή και όταν τη δέχεται ενθουσιάζεται υπερβολικά και στρεσάρεται.
 
Θα μου πείτε πως σχετίζεται αυτό με το παιχνίδι; Σκεφτείτε 2 περιπτώσεις. Η μία ένα σκύλο που δεν παίζει αρκετά και έτσι δεν εκτονώνεται και η δεύτερη που ο σκύλος παίζει και πολύ περισσότερο από οσο χρειάζεται. Τι γίνεται; Συνήθως προκύπτουν προβληματικές συμπεριφορές. Στην πρώτη περίπτωση ο σκύλος έχει περίσσεια ενέργεια και δεν ξέρει που να τη διοχετεύσει και στην δεύτερη ο σκύλος παίζοντας περισσότερο έχει υπερένταση και θέλει περισσότερο παιχνίδι και αν δεν το έχει πάλι στρεσάρεται. Αυτό συνήθως έχει 2 ειδών αποτελέσματα είτε ο σκύλος να μην μπορεί να ηρεμήσει μόλις δει παιχνίδι, σαν να έχει εμμονή μ’ αυτό , είτε ο σκύλος να μην έχει καθόλου διάθεση να παίξει που συνήθως λέμε ότι ωρίμασε ή μεγάλωσε ηλικιακά.
 
Όταν παίζουμε με το σκύλο με σκοπό να τον εκτονώσουμε, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν προσπαθήσουμε να τον κουράσουμε σωματικά το μόνο που κάνουμε είναι να του χτίζουμε αντοχή και μετά να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τον κουράσουμε.  Για να τον εκτονώσουμε 5-10 λεπτά είναι υπέρ αρκετά, εφόσον γίνουν με τον κατάλληλο τρόπο.  Ποιος είναι αυτός; Το παιχνίδι να περιλαμβάνει και νοητική διεργασία, να μην είναι απλώς μια επαναλαμβανομένη διαδικασία του τύπου πετάμε το μπαλάκι το φέρνει το ξαναπετάμε κλπ. Ουσιαστικά θα πρέπει να ξέρει ο σκύλος μερικές εντολές τις οποίες θα πρέπει να εκτελεί προκείμενου να πετάξομε εμείς το μπαλάκι ώστε να τρέξει να μας το φέρει ξανά. Επίσης κατι που χρειάζεται προσοχή είναι ότι το παιχνίδι θα πρέπει να το ξεκινάμε εμείς και να το τελειώνουμε πάλι εμείς και αφού τελειώσει το παιχνίδι να μαγέψουμε  τα παιχνίδια. Γιατί αυτό; Για να μην μάθει να ζητάει όπως και με το φαγητό ή με τα χάδια, αν όποτε ζητάει λαμβάνει αυτό που ζητάει θα ζητάει όλο και περισσότερο. Δεν λέω ότι θα πρέπει να του στερούμε όλα αυτά, ίσα ίσα εφόσον γνωρίζουμε αυτά που θέλει ο σκύλος μας του τα προσφέρουμε τις κατάλληλες στιγμές ώστε να μάθει να συμπεριφέρεται αντίστοιχα και να έχουμε μια καλή ‘συγκατοίκηση’.
 
Παίζοντας με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι γίνεται σταδιακά πιο ευχάριστο και για εμάς, έχουμε ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης με τον μάλλον πιο διασκεδαστικό τρόπο και τέλος αλλα σημαντικότατο δομούμε πιο καλά τη σχέση με το σκύλο μας. Η οποία σχέση είναι θεμελιώδης για την σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-paizontas-me-ton-skilo-mas-21738/feed/
<![CDATA[Με διαστημόπλοιο έμοιαζε ο αστεροειδής που πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/asteroidid--21717/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/asteroidid--21717/#comments +Wed, 22 Nov 2017 09:31:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/asteroidid--21717/   Ο πρώτος αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενος από τον διαστρικό χώρο, ήταν πραγματικά πολύ παράξενος. Οι αστρονόμοι που τον παρακολούθησαν με το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή ανακάλυψαν ότι το σχήμα του είναι πολύ μακρύ και πεπλατυσμένο, μοιάζοντας με μακρύ διαστημόπλοιο.

]]>
 Ο πρώτος αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενος από τον διαστρικό χώρο, ήταν πραγματικά πολύ παράξενος. Οι αστρονόμοι που τον παρακολούθησαν με το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή ανακάλυψαν ότι το σχήμα του είναι πολύ μακρύ και πεπλατυσμένο, μοιάζοντας με μακρύ διαστημόπλοιο.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο διάστημα, καθώς το μήκος του εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του. Κανείς αστεροειδής ή κομήτης έως τώρα δεν έχει βρεθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις.Έχει μήκος περίπου 400 μέτρων, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο. 

Ο ασυνήθιστος αστεροειδής Α/2017 U1, που είχε ανακαλυφθεί στις 19 Οκτωβρίου (αρχικά είχε θεωρηθεί κομήτης) και βαφτίσθηκε «Οουμουαμούα», δεν είναι πια ορατός από τη Γη, καθώς συνεχίζει το ταξίδι του και δεν αναμένεται να τον ξαναδούμε.

Αν και γεννήθηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έχει γίνει ένας «περιπλανώμενος» του γαλαξία μας, χωρίς να είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου. Κάπως έτσι, πέρασε περαστικός και από τη γειτονιά μας.

«Εδώ και δεκαετίες είχαμε υποθέσει θεωρητικά ότι τέτοια διαστρικά αντικείμενα υπήρχαν εκεί έξω και τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε άμεσες ενδείξεις ότι όντως υπάρχουν» δήλωσε ο Τόμας Ζουρμπούχεν της NASA.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Ρομπ Γουέρικ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ο οποίος τον ανακάλυψε με το τηλεσκόπιο Pan-STARSS και του έδωσε χαβανέζικο όνομα (Οουμουαμούα σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος»), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/asteroidid--21717/feed/
<![CDATA[Στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/greenpeace-3-21655/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/greenpeace-3-21655/#comments +Sat, 18 Nov 2017 10:57:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/greenpeace-3-21655/  Τα συμπεράσματα της ετήσιας διεθνούς αξιολόγησης Climate Change Performance Index 2018 (CCPI) που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network, στο οποίο συμμετέχουν το WWF Ελλάς και η Greenpeace, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα(1).

]]>

Την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν και την 23η στις 28 χώρες της ΕΕ κατέλαβε η Ελλάδα βάσει των ανεπαρκών επιδόσεων της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα συμπεράσματα της ετήσιας διεθνούς αξιολόγησης Climate Change Performance Index 2018 (CCPI) που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network, στο οποίο συμμετέχουν το WWF Ελλάς και η Greenpeace, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η ετήσια έκθεση αξιολογεί τις κλιματικές επιδόσεις 56 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, που είναι υπεύθυνες για πάνω από το 90% των παγκόσμιων εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διεθνούς αξιολόγησης η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας δραματική υστέρηση σε σχέση με πέρσι, καθώς έκτοτε 14 χώρες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις. Μετεξεταστέα η χώρα μας ιδιαίτερα σε δύο τομείς, στην εφαρμογή εθνικών πολιτικών αλλά και στο εθνικό ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς παρά την κρίση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου(2) αυξήθηκαν κατά 20%.

Η φετινή επίδοση της Ελλάδας, αξιολογείται ως «κακή» σε σχέση με τη «μέτρια» περσινή επίδοση της, καθώς την τοποθετεί  στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ (περσινή θέση 17η στην ΕΕ-28), ξεπερνώντας οριακά την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ειδικά στην κατηγορία εφαρμογής εθνικών πολιτικών, στο σύνολο των χωρών που αξιολογηθήκαν (56 χώρες), η Ελλάδα καταλαμβάνει τη θλιβερή 13η θέση, αλλά από το τέλος.

Λιγνίτης ως πότε;
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύει η έκθεση δείχνουν πως οι υφιστάμενες δεσμεύσεις της Ελλάδας για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα  είναι μακριά από την απαιτούμενη πορεία που απαιτείται για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 2°C, πόσω μάλλον από το όριο του 1,5°C που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού, καθώς σε σχέση με πέρσι, έχουν εγκατασταθεί μόλις 140MW αιολικής ισχύος και μόλις 1 MW φωτοβολταϊκών σταθμών. Σύμφωνα με τον δείκτη CCPI, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολική παροχή πρωτογενούς ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει το 50% το 2030, από περίπου 10% που είναι σήμερα(3). Τα παραπάνω στοιχεία, με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη που δείχνουν πως η Ελλάδα δε θα λαμβάνει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για την ηλεκτροπαραγωγή της, ενώ είναι υποχρεωμένη να προβεί σε πανάκριβα μέτρα αναβάθμισης των παλιών μονάδων της ΔΕΗ, επιβάλουν την άμεση στροφή της χώρας σε καινοτόμες και καθαρές λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πλέον πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής για το 2020.

Εξοικονόμηση ενέργειας ή απλά φτώχεια;
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δείχνουν πως εθνικά υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε μόνο για τις επιδόσεις στην κατανάλωση ενέργειας, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 20η από το σύνολο των 56 χωρών στην κατά κεφαλήν συνολική παροχή πρωτογενούς ενέργειας. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως γίνεται εμφανές πως ο ίδιος δείκτης ανά μονάδα ΑΕΠ –που φανερώνει την αποδοτικότητα ελληνικής οικονομίας- αυξήθηκε κατά 3,6% μέσα σε μια μόλις χρονιά. Ειδικά τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αυξήσει την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 16% (2014-2015).

«Οι κλιματικές επιδόσεις της Ελλάδας συνάδουν με σενάριο αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας πάνω από τους 4°C και ουδεμία σχέση έχουν με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η εμμονική στήριξη σε λιγνίτη και εξορύξεις υδρογονανθράκων περισσότερο παραπέμπουν σε πολιτικές επιλογές Τραμπ παρά σε προοδευτικό κράτος που στοχεύει στη γρήγορη και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Τα όποια μικρά θετικά βήματα στην αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμα έχει κλιματική πολιτική στα λόγια και όχι στην πράξη,» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 

«Η καταθλιπτική κατάταξη της χώρας μας με βάση τον δείκτη κλιματικής επίδοσης CCPI αντικατοπτρίζει μια σειρά από λανθασμένες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά τις διακηρύξεις για στήριξη των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς επίτευξης των στόχων ΑΠΕ για το 2020, ενώ επιμένει στο λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Η μόνη βιώσιμη επιλογή, ακόμα και με αμιγώς οικονομικούς όρους, είναι η απεξάρτηση από το κάρβουνο, δρόμος στον οποίο δεσμεύονται πια, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.  
 
Οι σημαντικότερες διεθνείς εξελίξεις όπως αποτυπώθηκαν στη φετινή έκθεση είναι:
• Καθώς καμία χώρα δεν έχει λάβει μέτρα σύμφωνα με τον στόχο ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5-2°C, οι 3 πρώτες θέσεις της αξιολόγησης παραμένουν κενές για μια ακόμα χρονιά.
• Την καλύτερη βαθμολογία έλαβε η Σουηδία χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της στον τομέα των ΑΠΕ και τη συνολική μείωση εκπομπών. Απαιτείται ωστόσο επιπλέον προσπάθεια, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την πλήρη απεξάρτηση της τόσο από το φυσικό αέριο όσο και τα πυρηνικά.
• Στο τέλος της βαθμολογίας βρίσκονται οι Σαουδική Αραβία, Ιράν, Δημοκρατία της Κορέας, Αυστραλία και ΗΠΑ.
• Αν και για τρεις συνεχόμενες χρονιές οι παγκόσμιες εκπομπές από τον ενεργειακό τομέα παρέμειναν σταθερές, εν τούτοις οι τελευταίες εκτιμήσεις για το 2017 δείχνουν ότι αναμένεται εκ νέου αύξηση 2% (4). 
• Η παγκόσμια κατανάλωση του πλέον ρυπογόνου καύσιμου, του κάρβουνου, έπεσε κατά 1,7% σε σχέση με το 2015
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/greenpeace-3-21655/feed/
<![CDATA[Γιατί να βάλουμε κανόνες στο σκύλο μας; Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-giati-na-valoume-kanones-21629/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-giati-na-valoume-kanones-21629/#comments +Thu, 16 Nov 2017 12:09:00 +0200 201 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-giati-na-valoume-kanones-21629/  Εάν ζείτε μαζί με ένα σκύλο σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι κανόνες στις συμπεριφορές μεταξύ σας πως όμως μπαίνουν σωστά και γιατί να μπουν;

]]>
Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

 
Μετά από συζήτηση με φιλόζωους και αρκετό προσωπικό προβληματισμό παρατήρησα κάποια πράγματα που συμβαίνουν με την δικαιολογία της αγάπης για τα ζώα και θα ήθελα να τα μοιραστώ.
 
Υπάρχουν πολλές φορές ζητήματα που προκύπτουν στην επικοινωνία με τα σκυλιά, επειδή οι περισσότεροι παίρνουν ένα σκύλο λέγοντας ότι θέλουν να το φροντίσουν, να μην είναι στους δρόμους κλπ., όμως στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι να καλύψουν δικές τους ανάγκες.  Βλέπω πολύ συχνά το φαινόμενο του να φέρονται σε ένα σκύλο σαν να ήταν άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα σαν να ήταν παιδί. Αυτό οδηγεί πολλές φορές στο να ξεκινάνε να τα ντύνουν, να τους πλένουν τα δόντια, να τα λούζουν με παιχνίδια και λιχουδιές και να τους κάνουν όλα τα χατίρια. Σαν συνέπεια όμως δημιουργούν κάποιες καταστάσεις τις οποίες ο σκύλος τις μαθαίνει και τις χρησιμοποιεί προκειμένου να γίνει αυτό που θέλει. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι όταν μαθαίνει να έχει τα πάντα, μετά βαριέται πολύ εύκολα τα παιχνίδια του, την τροφή του έχοντας συνεχώς ανάγκη από προσοχή και εν τέλει να είναι σε μόνιμο στρες ψάχνοντας συνεχώς νέους τρόπους να πάρει αυτό που θέλει ή να του αγοράζουν συνεχώς καινούργια πράγματα.
 
Αυτά από την πλευρά του σκύλου. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Πολλές φορές οι άνθρωποι θέλουν ένα παιδί και το αντικαθιστούν με ένα σκυλί, ή και παιδί να μην θέλουν, χρειάζονται κάποιον να έχει συνεχώς την προσοχή του στραμμένη πάνω τους και χωρίς καν να το καταλαβαίνουν το μεταφέρουν στο σκύλο τους δημιουργώντας του πολλά ζητήματα και όλα αυτά στο όνομα της αγάπης. Αν όμως πραγματικά αγαπούσαν τα ζώα θα  μελετούσαν ή θα φρόντιζαν να πληροφορηθούν για τις ανάγκες ενός ζώου πχ. ένας σκύλος κοιμάται από τη φύση του 18 ώρες την μέρα. Ποιανού όμως ο σκύλος το κάνει; Η απάντηση είναι ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό. Αν αγαπάτε τα ζώα σταματήστε να τα χρησιμοποιείται για να καλύψετε τις δικές σας ανάγκες και έχοντας τύψεις να τα «κακοποιείτε» προσφέροντας τους συνεχώς πράγματα και μην μπορώντας να τους βάλετε κανόνες που επίσης το έχουν ανάγκη. Ένας σκύλος για να είναι ήρεμος χρειάζεται να ξέρει πότε θα βγει βόλτα, πότε θα φάει, πότε θα είναι η ώρα να παίξει, εν συντομία να έχει κάποιους  κανόνες.
.
Η διαδικασία είναι απλή άλλα απαιτεί πειθαρχία από το μέρος του αφεντικού πρώτα ώστε οι κανόνες που θα τεθούν να εφαρμόζονται, γιατί αλλιώς είναι άχρηστοι.
/
Ο σκύλος μπορεί να μην βελτιωθεί απευθείας αντιθέτως στην αρχή θα φανεί να χειροτερεύει, επειδή θα θέλει να συντηρήσει την κατάσταση που είχε συνηθίσει (είναι ον συνήθειας εξάλλου). Εκεί είναι που θα φανεί η πειθαρχία, αν τα καταφέρεται θα πειθαρχήσει και ο σκύλος. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και τηρείτε το, μέσα σε μερικές εβδομάδες θα προσαρμοστεί και ο σκύλος σας σε αυτό. Τάδε ώρα βόλτα, παιχνίδι κλπ. Ξεκινήστε να ορίζεται εσείς τα πράγματα αντί να αφήνεται το σκύλο να τα ορίζει για εσάς. Τόσο απλά είναι, απλώς μπορείτε να πειθαρχήσετε ώστε να τηρηθούν; Θα χρειαστεί να μάθετε να αγνοείτε ενεργά το σκύλο σας όποτε σας ζητάει αυτός κάτι και να του το προσφέρετε όταν το ορίζετε εσείς. Όσο πιο ξεκάθαρο σας γίνει τόσο πιο εύκολη θα γίνει αυτή η εργασία, αντί να περνάτε ποσοτικά χρόνο με το σκύλο σας, ξεκινήστε να περνάτε  ποιοτικά! Και για να μην βαριέται ο σκύλος το παιχνίδι θα πρέπει να το ξεκινάτε εσείς και να το τελειώνετε πριν ο σκύλος σας βαρεθεί.
/
Στην αρχή μπορεί να βαριέται αν του πετάξετε 4ή φορά το μπαλάκι άρα σταματήστε στην 3ή εφόσον υπάρχουν οι κανόνες είναι αρκετό. Επίσης βοηθητικό θα είναι να κατανοήσετε γιατί πραγματικά έχετε το σκύλο! Μπορεί να είναι δύσκολη η αλήθεια άλλα μην προσπαθήσετε να χαϊδέψετε τα αυτιά σας, ίσως είναι το σημαντικότερο σκαλί για την καλύτερη επικοινωνία με το σκύλο σας. Με αυτό τον τρόπο θα σεβαστείτε τη φύση του σκύλου σας και κατ’ επέκταση τον ίδιο το σκύλο σας και αυτός με τη σειρά του εσάς.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-giati-na-valoume-kanones-21629/feed/
<![CDATA[Ο «Αρκτούρος» υιοθέτησε δύο λύκους]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arktouros-2-likoi-21609/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arktouros-2-likoi-21609/#comments +Wed, 15 Nov 2017 10:54:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arktouros-2-likoi-21609/   Δύο ακόμη άγρια ζώα στα Βαλκάνια σώθηκαν από την αιχμαλωσία χάρη στον Αρκτούρο. Η Φρέγια και ο Ραούλ, δύο λύκοι που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή ιδιώτη στη Σερβία, μεταφέρθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο καταφύγιο.

]]>
 Δύο ακόμη άγρια ζώα στα Βαλκάνια σώθηκαν από την αιχμαλωσία χάρη στον Αρκτούρο. Η Φρέγια και ο Ραούλ, δύο λύκοι που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή ιδιώτη στη Σερβία, μεταφέρθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο καταφύγιο.

Οι δύο λύκοι είναι αδέρφια και βρέθηκαν στη φύση το 2006, όταν ήταν ακόμα μικρά, εγκαταλελειμμένα από την αγέλη τους. Ο ιδιώτης που τα βρήκε, τα πήρε στην κατοχή του και τα διατηρούσε έως και το Μάιο οπότε και αποφάσισε να το αναφέρει στις αρχές της Σερβίας καθώς αδυνατούσε να τα κρατήσει άλλο. Άλλωστε από το 2010 είναι σε ισχύ η νομοθεσία που απαγορεύει την κατοχή άγριων ζώων στη Σερβία.Ο Ραούλ και η Φρέγια κατασχέθηκαν άμεσα και μεταφέρθηκαν προσωρινά στο Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Οι αρχές της Σερβίας ζήτησαν από τον Αρκτούρο την μόνιμη φιλοξενία τους, κάτι που κατέστη δυνατό έπειτα από τη διεκπεραίωση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Έτσι μεταφέρθηκαν στο Καταφύγιο του Λύκου, στις Αγραπιδιές Φλώρινας όπου και θα ζουν πλέον στο περιφραγμένο δάσος βελανιδιάς που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκου, καθώς λόγω της αιχμαλωσίας τους δεν είναι εφικτό να ζήσουν ελεύθεροι στη φύση.

Η φιλοξενία δύο ακόμη άγριων σαρκοφάγων από χώρες των Βαλκανίων αναδεικνύει την διεθνή διάσταση του έργου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η ανανέωση, επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Περιβαλλοντικού Κέντρου, το οποίο χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο.

Η Φρέγια και ο Ραούλ ζουν στο Καταφύγιο που φιλοξενεί 8 πρώην αιχμάλωτους λύκους. Το Καταφύγιο παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο και οι επισκέπτες μπορούν να το επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

Φωτογραφίες: Eurokinissi

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arktouros-2-likoi-21609/feed/
<![CDATA[Περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες προειδοποιούν για την καταστροφή του πλανήτη]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/περισσότεροι-από-15.000-επιστήμονες-προειδοποιούν-για-την-καταστροφή-του-πλανήτη-21600/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/περισσότεροι-από-15.000-επιστήμονες-προειδοποιούν-για-την-καταστροφή-του-πλανήτη-21600/#comments +Wed, 15 Nov 2017 10:30:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/περισσότεροι-από-15.000-επιστήμονες-προειδοποιούν-για-την-καταστροφή-του-πλανήτη-21600/   Είκοσι πέντε χρόνια αφότου η πλειονότητα των τιμηθέντων με βραβείο Νόμπελ έκρουσε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες προειδοποιούν σήμερα, σε μια κοινή τους διακήρυξη, για τους κινδύνους της αποσταθεροποίησης του πλανήτη ελλείψει ενεργειών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

]]>
 Είκοσι πέντε χρόνια αφότου η πλειονότητα των τιμηθέντων με βραβείο Νόμπελ έκρουσε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες προειδοποιούν σήμερα, σε μια κοινή τους διακήρυξη, για τους κινδύνους της αποσταθεροποίησης του πλανήτη ελλείψει ενεργειών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

Το 1992 η ΜΚΟ «Union of Concerned Scientists» με περισσότερους από 1.700 συνυπογράφοντες εξέδωσε «Την Προειδοποίηση των Επιστημόνων του κόσμου προς την ανθρωπότητα» όπου επισήμαιναν ότι ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση πιθανόν θα προκαλέσει «στον άνθρωπο μεγάλα βάσανα» και θα «ακρωτηριάσει τον πλανήτη με ανεπανόρθωτο τρόπο».

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες αυτοί επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους σε ένα άρθρο που ονομάζουν «δεύτερη προειδοποίηση».

Διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι, αποψίλωση δασών, μείωση του αριθμού των θηλαστικών, εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου: ο πλανήτης εκπέμπει SOS και οι απαντήσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, από το 1992, προκαλούν απογοήτευση. Εξαίρεση τα μέτρα που ελήφθησαν από τη διεθνή κοινότητα για τη σταθεροποίηση της στιβάδας του όζοντος, διαμηνύουν οι επιστήμονες, η έκκληση των οποίων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BioScience.

«Η ανθρωπότητα δεν πράττει όσα θα όφειλε να κάνει επειγόντως για τη διάσωση της βιόσφαιρας που απειλείται» τονίζουν οι επιστήμονες.

«Σε αυτό το έγγραφο, εξετάσαμε την εξέλιξη της κατάστασης κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών κι αξιολογήσαμε την ανθρώπινη αντίδραση αναλύοντας τα επίσημα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας» εξήγησε ο Τόμας Νιούσομ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία, ο οποίος συνυπέγραψε την κοινή αυτή διακήρυξη.

«Σύντομα, θα είναι πολύ αργά προκειμένου να αντιστρέψουμε αυτές τις επικίνδυνες τάσεις» επέμεινε.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των απειλών, που είχαν αναγνωριστεί από το παρελθόν, συνεχίζει να υφίσταται και οι περισσότερες εξ αυτών «επιδεινώνονται», όμως είναι ακόμα πιθανό να αντιστραφούν αυτές οι τάσεις για να επιτρέψουμε στα οικοσυστήματα να ξαναβρούν την ανθεκτικότητά τους.

Τα τελευταία 25 χρόνια, η ποιότητα του πόσιμου νερού που είναι κατά κεφαλή διαθέσιμο στον κόσμο μειώθηκε κατά 26% και ο αριθμός των "νεκρών τμημάτων" στους ωκεανούς αυξήθηκε κατά 75%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επιπλέον για την απώλεια σχεδόν 120,4 εκατομμυρίων εκτάριων δασικών εκτάσεων που αποψιλώθηκαν για να μετατραπούν κυρίως σε αγροτικές εκτάσεις και την ξεκάθαρη αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και των μέσων θερμοκρασιών του πλανήτη.

Επίσης, επισημαίνουν την αύξηση κατά 35% του παγκόσμιου πληθυσμού και τη μείωση κατά 29% του αριθμού των θηλαστικών, των ερπετών, των αμφιβίων, των πουλιών και των ψαριών.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η δημιουργία μεγαλύτερων χερσαίων και θαλάσσιων βιότοπων και η ενίσχυση των νόμων κατά της λαθροθηρίας, όπως επίσης να καταστούν αυστηρότεροι οι κανονισμοί του εμπορίου προϊόντων άγριας ζωής.

Προκειμένου να φρενάρουν τη δημογραφική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, προτείνουν την εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των γυναικών και τη βελτίωση του οικογενειακού προγραμματισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/περισσότεροι-από-15.000-επιστήμονες-προειδοποιούν-για-την-καταστροφή-του-πλανήτη-21600/feed/
<![CDATA[ΑΠΘ: Η τουριστική ανάπτυξη με Όρους βιωσιμότητας & ενεργειακής αναβάθμισης στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/140-21578/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/140-21578/#comments +Mon, 13 Nov 2017 11:58:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/140-21578/   Διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Cultural Sustainable Tourism», διοργανώνει το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό IEREK (

]]>
Διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Cultural Sustainable Tourism», διοργανώνει το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό IEREK (International Experts for Research Enrichment and Knowledge Exchange). Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 27 έως και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Η τελετή έναρξης θα γίνει τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α.

 
Στόχος του Συνεδρίου είναι η συζήτηση και η εξαγωγή συμπερασμάτων για την ολιστική και ιστορική σχέση τουρισμού-πολιτισμού, καθώς και για τον τρόπο επίτευξης της τουριστικής ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής αναβάθμισης. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ομιλητές από περισσότερες από 25 χώρες.
 
Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της απασχόλησης και της οικονομίας. Μία από τις ανερχόμενες μορφές τουρισμού είναι ο πολιτιστικός τουρισμός. «Το περιβάλλον -ιδιαίτερα το αστικό- δέχεται σημαντικές πιέσεις από την ανάπτυξη του τουρισμού. Ιστορικοί οικισμοί και μνημεία επιβαρύνονται και απειλούνται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Επομένως, καθίσταται σημαντική η εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τουριστικών προορισμών. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι η πολιτιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική, εντέλει, ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάπτυξης με όρους αειφορίας» αναφέρει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος.
 
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής: Αειφορία στον τουρισμό και βιώσιμη ανάπτυξη, Εναλλακτικές στρατηγικές τουρισμού, Τουρισμός και εκπαίδευση, Πολιτισμικός τουρισμός, καθώς και Τέχνη, αρχιτεκτονική, πολιτισμός και τουρισμός.
 
Παράλληλα, θα διεξαχθούν δύο εξειδικευμένα εργαστήρια, με θέματα: Ο Δρόμος του Μεταξιού: Σχέσεις δυτικού και ανατολικού πολιτισμού & Αναζήτηση εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, στο πλαίσιο του τουρισμού.
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για τους φοιτητές και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
 
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://www.ierek.com/events/cultural-sustainable-tourism
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/140-21578/feed/
<![CDATA[Τροφή για αδέσποτες σκέψεις. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-trofi-adespotes-skepsis-21523/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-trofi-adespotes-skepsis-21523/#comments +Thu, 09 Nov 2017 13:10:00 +0200 201 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-trofi-adespotes-skepsis-21523/  Γιατί μαζεύονται τα αδέσποτα σε συγκεκριμένες περιοχές; Γιατί προστατεύουν το μέρος εκείνο;

]]>
Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.

 
Φαντάζομαι πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι τα αδέσποτα μαζεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές και τις οικειοποιούνται, έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι κατι που το κάνουν από τη φύση τους; Αλλά και από μόνα τους να το κάνουν γιατί να επιλέξουν τη συγκεκριμένη περιοχή; Για να απαντήσω στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να παρατηρήσουμε κάποιες λεπτομέρειες.
 
Κατά πρώτων πώς επιλέγουν την περιοχή. Τι ανάγκες έχει ένας σκύλος; Σίγουρα να μπορεί να βρει φαγητό. Αρα που μπορεί να ψάξει; Στα σκουπίδια, κοντά σε μέρη με εστιατόρια, ψητοπωλεία και γενικώς μέρη εστίασης ζαχαροπλαστεία κλπ. Πιθανός τα μέρη που παίρνουμε να φάμε κατι στο χέρι να είναι προτιμότερα από την άποψη ότι τρώγοντας μας πέφτει λίγο φαγητό που μπορούν να φάνε. Πέρα από τα μέρη αυτά σίγουρα μαζεύονται και σε γειτονίες που ο κόσμος τους αφήνει τροφή σε κάποια γωνία.  
 
Μία άλλη ανάγκη είναι η στέγαση αν βρέχει που θα καλυφθεί ή στο κρύο πως θα ζεσταθεί. Πολλές φορές τα βλέπουμε σε εισόδους πολυκατοικιών ή μαγαζιών που είτε είναι ανοικτά και μπαίνουν είτε έχει σαν προθάλαμο και κάπως κόβει η βροχή και ο αέρας και κατ’ επέκταση το κρύο. Ίσως προτιμούν και κάποιο χαλάκι. Θυμάμαι ένα βράδυ έξω από  ένα ζαχαροπλαστείο  όταν έκλεινε μια κοπέλα που δούλευε εκεί να  προσπαθεί να διώξει ένα σκύλο από το πατάκι της εισόδου.
 
Βέβαια θα μου πείτε και με το δίκιο σας τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Πέρα από αυτά πολλές φορές δημιουργούνται αγέλες σε περιοχές πχ Άνω πόλη που ίσως τύχει να επιτεθούν σε ανθρώπους που περνάνε από εκεί. Πως σχετίζονται τα δύο μεταξύ τους; Πολύ απλά, σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε αν έμπαινε κάποιος στο χώρο σας και μάλιστα προχωρούσε με ένταση (θυμό ή φόβο..) για άγνωστο για εσάς λόγω. Πιθανός θα του ζητούσατε το λόγο. Τι θα κάνει ένας σκύλος; Θα πλησιάσει να ελέγξει αν κινδυνεύει να χάσει το φαγητό του. Αν νιώσει απειλούμενος θα γαβγίσει και ανάλογα από την αντίδραση που θα λάβει θα κινηθεί αναλόγως. Συνήθως μένουν στο γάβγισμα γιατί μέχρι να γίνει όλο αυτό το άτομο που περνάει θα έχει αρχίσει να απομακρύνεται και ο σκύλος πιστεύοντας ότι τον έδιωξε θα μπορεί να ξαπλώσει ήρεμος. Όπως συμβαίνει και με τα σκυλιά στις αυλές συνεχίζουν να γαβγίζουν επειδή θεωρούν ότι διώχνουν με τον τρόπο αυτό  την εκάστοτε απειλή. Άλλες φορές μπορεί  και να δαγκώσουν και μετά συσχετίζοντας μεταξύ τους καταστάσεις θα αντιδρούν αντίστοιχα σε ότι μοιάζει με την τότε κατάσταση, μορφή ανθρώπου ( άνδρας-γυναίκα, Νέος-Μεγαλύτερης ηλικίας, Αν κρατάει μπαστούνι/ομπρέλα  ή όχι) αν είναι μέρα η νύχτα, αν έχει θόρυβο κλπ..
 
Και έτσι σταδιακά μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Τι θα ήταν προτιμότερο να γίνετε; Ιδανικά όποιος θέλει να φροντίσει το ζώο να το αναλάβει σωστά, παίρνοντας το σπίτι του και ταΐζοντας το εκεί κλπ καλύπτοντας του και τις υπόλοιπες του ανάγκες. Δυστυχώς κατι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, άρα αυτό που θα πρότεινα είναι να υπάρχει προσοχή στο πού και πως  θα ταΐζονται τα ζώα αυτά, γιατί ο λόγος που θα γίνουν αυτές οι καταστάσεις είναι ότι τα σκυλιά και με το δίκιο τους θα υπερασπιστούν τα προνόμια που τους έχουν δοθεί από τους γείτονες τους. Και ποια είναι τα προνόμια αυτά; Το φαγητό, ο χώρος που κοιμούνται κλπ και απλώς φροντίζοντας το φαγητό τους να τοποθετείτε σε πιο ανοικτά μέρη ώστε να μην νιώθουν ότι απειλούνται πλησιάζοντας πολύ κοντά στο χώρο που τρώνε!  
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/peter-trofi-adespotes-skepsis-21523/feed/
<![CDATA[Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας στο σύμπαν]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/planitis-degteros-21488/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/planitis-degteros-21488/#comments +Wed, 08 Nov 2017 09:48:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/planitis-degteros-21488/   Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη ανακάλυψαν έναν γαλαξία σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, τον δεύτερο πιο..

]]>
Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη ανακάλυψαν έναν γαλαξία σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο στον χώρο και στο χρόνο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν, το οποίο έχει ηλικία περίπου 13,7 δισ. ετών.

Αν και εμφανίσθηκε μόνο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) που αποτέλεσε την αφετηρία του σύμπαντος, ο εν λόγω γαλαξίας G0983808-πιθανώς ένας από τους πρώτους που υπήρξαν- μπορούσε κιόλας να γεννά πολλά άστρα.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» και ακολούθησαν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις -χάρη στη μέθοδο του βαρυτικού φακού- με το μεγάλο αμερικανο-μεξικανικό τηλεσκόπιο LMT, διαμέτρου 50 μέτρων, στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου του Μεξικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μεξικανό Χόρχε Ζαβάλα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/planitis-degteros-21488/feed/
<![CDATA[Έρευνα: Τα πρόβατα αναγνωρίζουν πρόσωπα]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/probata-21485/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/probata-21485/#comments +Wed, 08 Nov 2017 09:37:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/probata-21485/  Τα συμπαθή -και τελικά καθόλου χαζά- ζώα απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν είτε μια διασημότητα, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, είτε την εικόνα του ανθρώπου που τα περιποιείται, ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί εκπαίδευση.

]]>
Τα πρόβατα μπορούν να εκπαιδευτούν για να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα από φωτογραφίες, όπως αποκάλυψαν πειράματα επιστημόνων στη Βρετανία. Τα συμπαθή -και τελικά καθόλου χαζά- ζώα απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν είτε μια διασημότητα, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, είτε την εικόνα του ανθρώπου που τα περιποιείται, ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί εκπαίδευση.

Η μελέτη των ερευνητών του Τμήματος Φυσιολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένι Μόρτον, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό "Open Science" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τη μελέτη των νοητικών ικανοτήτων των προβάτων, τα οποία η κοινή γνώμη δεν θεωρεί ιδιαίτερα έξυπνα (αλλά αυτό μάλλον δεν ισχύει).

Τα πρόβατα έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος εγκεφάλου και διακρίνονται για την μακροζωία τους, γι' αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιούνται για τη μελέτη ανθρώπινων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Χάντιγκτον.

Η αναγνώριση προσώπων είναι μια από τις σημαντικότερες ικανότητες του κοινωνικού εγκεφάλου των ανθρώπων. Μαζί με μερικά άλλα ζώα, όπως οι σκύλοι και οι μαϊμούδες, τα πρόβατα είναι κοινωνικά ζώα ικανά να αναγνωρίζουν άλλα πρόβατα και επίσης -όπως αποδεικνύεται- ανθρώπινα πρόσωπα.

Οι ερευνητές έβαλαν οκτώ πρόβατα να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα τεσσάρων διάσημων προσωπικοτήτων (του Μπαράκ Ομπάμα, των ηθοποιών Τζέικ Γκίλενχαλ και Έμα Γουάτσον και της δημοσιογράφου Φιόνα Μπρους), δείχνοντας στα ζώα φωτογραφίες σε οθόνες υπολογιστών και μαθαίνοντάς τα -με βάση την παραδοσιακή συμπεριφορική τεχνική- να συσχετίζουν το σωστό ανθρώπινο πρόσωπο με μια ανταμοιβή από νόστιμο φαγητό.

Έπειτα από αυτή την αρχική εκπαίδευση, τα πρόβατα έπρεπε να διαλέξουν στην οθόνη του υπολογιστή ανάμεσα σε δύο ανθρώπινα πρόσωπα (κάποιου από τους τέσσερις διάσημους και ενός αγνώστου). Οκτώ στις δέκα φορές τα πρόβατα διάλεγαν σωστά με τη βοήθεια μιας ειδικά σχεδιασμένης πένας, είτε τα ανθρώπινα πρόσωπα δείχνονταν ανφάς είτε υπό γωνία (αν και στη δεύτερη περίπτωση η επίδοσή τους είχε μείωση περίπου 15%).

Τέλος, τα πρόβατα κλήθηκαν να αναγνωρίσουν από φωτογραφίες -χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση- τα πρόσωπα των ίδιων των ερευνητών και άλλων ανθρώπων που τα περιποιούνταν επί περίπου δύο ώρες τη μέρα. Τα πρόβατα διάλεξαν σωστά επτά στις δέκα φορές το γνώριμο πρόσωπο σε σχέση με εκείνο κάποιου αγνώστου.

«Όποιος έχει περάσει χρόνο με τα πρόβατα, ξέρει ότι είναι έξυπνα ζώα, ικανά να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους. Δείξαμε με τη νέα μελέτη μας ότι έχουν εξελιγμένες ικανότητες αναγνώρισης προσώπων, συγκρίσιμες με εκείνες των ανθρώπων και των μαϊμούδων», δήλωσε η Μόρτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/probata-21485/feed/