Rss title here http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/ put the rss description here. +Sat, 23 Jun 2018 12:12:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Να γιατί θέλει το χαράτσι του ο Ελληνας. Κατά 75% μειώθηκε η κατανάλωση πλαστικής σακούλας σε σούπερ μάρκετ]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/sakoula-miosei-24845/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/sakoula-miosei-24845/#comments +Sat, 23 Jun 2018 12:12:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/sakoula-miosei-24845/  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο χρησιμοποιήθηκαν 203 εκατ. τεμάχια σε σούπερ μάρκετ και αλυσίδες λιανικής


]]>
 


Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο χρησιμοποιήθηκαν 203 εκατ. τεμάχια σε σούπερ μάρκετ και αλυσίδες λιανικής

Θεαματική μείωση κατά 75% δείχνουν τα στοιχεία για την κατανάλωση πλαστικής σακούλας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. 

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν 203 εκατ. τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, που αν κάποιος το αναγάγει σε ετήσια βάση, μας δίνει έναν συντελεστή της τάξης των 75 τεμαχίων ανά άτομο, όταν θυμόσαστε ότι η Ελλάδα κατηγορούνταν ότι είχε κατανάλωση από 300 έως 500 τεμάχια ανά άτομο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ. 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης και στην αναγέννηση και επαναχρησιμοποίηση ορυκτελαίων. Η χώρα μας, ανέφερε, είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κατορθώσει να επαναχρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά, σε αντίθεση με χώρες της Ευρώπης που τα οδηγούν στην καύση και εφαρμόζουν μια κακή πρακτική στη διαχείριση μιας ουσιαστικά χρήσιμης ύλης.

Το 2018 οι δήμοι πρέπει να διαχωρίσουν τα οργανικά και τα ανακυκλώσιμα

Μέσα στο 2018 οι δήμοι πρέπει να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για τα οργανικά απόβλητα και διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα υλικά. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται αφορούν το υπόλοιπο 50%».

Μέσα σε έξι μήνες, οι δήμοι θα πρέπει να καταφέρουν να μην εξέρχονται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων με τη μορφή σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και ως εκ τούτου θα οδηγήσει και στη μείωση των δημοτικών τελών. 

Προσπάθεια μείωσης των προστίμων για τη διαχείρηση αποβλήτων

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι η χώρα μας δεν είναι ακόμη στο καλύτερο δυνατό σημείο στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς μέχρι τώρα έγινε προσπάθεια για να μειωθούν τα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, που πληρώνει η χώρα για ανεξέλεγκτη διαχείριση αποβλήτων. 

«Το 2014 η χώρα μας είχε ακόμη 293 ανεξέλεγκτες χωματερές, ΧΑΔΑ για τους οποίους πλήρωνε πρόστιμο και σήμερα έχουμε φτάσει με στοιχεία του Μαΐου του 2018 στους 54», ανέφερε. 

Την ερχόμενη Δευτέρα θα προκηρυχθεί το μέτρο του προγράμματος «Φιλοδήμος» για την αποκατάσταση των τελευταίων χωματερών, ώστε εντός του 2018 να ενταχθούν τα έργα.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/sakoula-miosei-24845/feed/
<![CDATA[Ένα καλλιτεχνικό γεγονός για τα δικαιώματα των ζώων στα Σφαγεία της Υδρας]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/zoa-kal-gegonos-24815/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/zoa-kal-gegonos-24815/#comments +Fri, 22 Jun 2018 09:13:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/zoa-kal-gegonos-24815/  Η έκθεση αφορούσε ένα θέμα καίριο όσο και αρχέγονο: Την εξαρτώμενη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και την τροφή - Πρέπει ο άνθρωπος να τα σκοτώνει για να επιβιώσει ο ίδιος;


]]>
 

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε, ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός στα σφαγεία της Ύδρας στο λεγόμενο «Slaughterhouse», στο μέρος όπου έχουν γίνει επανελλειμμένως ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ξένους καλλιτέχνες. 


Φέτος, ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης David Shrigley, παρουσίασε στο κοινό την ζωή μιας ομάδας κατσικιών σε μία φάρμα της Αγγλίας!

Ο καλλιτέχνης ήθελε για ακόμη μία φορά, το κοινό να δει από κοντά, τα ωραία αυτά και τόσο χρήσιμα ζώα, γι’αυτό και το γεύμα που ακολούθησε ήταν γεύμα χορτοφαγίας. 

Μπροστά στο σφαγείο το τόσο καταθλιπτικό που φέρνει παλιές μνήμες, οι ξένοι καλλιτέχνες που ήρθαν στην`Υδρα καλεσμένοι όλοι από τον γνωστό συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, απήλαυσαν μια ήρεμη θάλασσα, ένα ηλιοβασίλεμα κι ένα φεγγάρι καινούριο.

Εμφανίσεις περίεργες, ρούχα και καπέλα, άφθονα ποτά και εδέσματα, ακολούθησαν...

Η έκθεση πραγματεύτηκε ένα θέμα καίριο όσο και αρχέγονο. Την εξαρτώμενη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και την τροφή, αλλά αλληγορικά το αν αυτό είναι σωστό, δηλαδή αν πρέπει ο άνθρωπος να τα σκοτώνει για να επιβιώσει ο ίδιος. `Αλλωστε, στην `Υδρα, το Πάσχα ήταν έθιμο να φορτώνουν τα αθώα αυτά ζώα σε γαϊδουράκια με κατεύθυνση τα σφαγεία.

Ηλιοβασίλεμα στην`Υδρα. Στην μέση του λιμανιού, ένα ωραίο παλιό καϊκι που βγήκε πρώτο σε αγώνες στις Σπέτσες, στολισμένο με σημαίες περίμενε τον κόσμο που κατηφόριζε.

Η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, είχε φέρει τις ωραίες και γνωστές καλλιτεχνικές της δημιουργίες για να τις παρουσιάσει κι αυτή, στο κοινό. 

Ο David Shrigley γεννήθηκε το 1968 στο Macclesfield της Αγγλίας και ζει και εργάζεται στο Brighton της Αγγλίας.Ο Shrigley, υποψήφιος για το Turner Prize του 2013, είναι ευρέως γνωστός για την ιδιαίτερη τεχνική του στο σχέδιο. Τα έργα του σχολιάζουν µε σατυρικό τρόπο καθηµερινές καταστάσεις και διαπροσωπικές σχέσεις. Εκτός από το σχέδιο που αποτελεί τον πυρήνα της δηµιουργίας του, ο Shrigley χρησιµοποιεί ένα ευρύ φάσµα υλικών και τεχνικών µέσων συµπεριλαµβανοµένης της γλυπτικής, των εγκαταστάσεων, του animation, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και της µουσικής.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/zoa-kal-gegonos-24815/feed/
<![CDATA[ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Απαγορεύθηκε η σφαγή σκύλων για το κρέας τους στη Νότια Κορέα]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/korea-apagoreftike-sfagi-skilon-24811/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/korea-apagoreftike-sfagi-skilon-24811/#comments +Fri, 22 Jun 2018 08:50:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/korea-apagoreftike-sfagi-skilon-24811/  Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε ότι είναι παράνομη η σφαγή σκύλων για το κρέας τους, μια απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου, εκτίμησαν σήμερα υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων.


]]>
 

Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε ότι είναι παράνομη η σφαγή σκύλων για το κρέας τους, μια απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου, εκτίμησαν σήμερα υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων.
Το κρέας σκύλου αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς της Νότιας Κορέας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο σκύλοι σφαγιάζονται για το κρέας τους ετησίως.
Ωστόσο η τάση δείχνει να αντιστρέφεται με ολοένα και περισσότερους Νοτιοκορεάτες να θεωρούν ότι ο σκύλος είναι φίλος του ανθρώπου και όχι ζώο που εκτρέφεται για το κρέας του. Η πρακτική αποτελεί ταμπού μεταξύ των νέων και πλέον οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων βλέπουν το μήνυμά τους να έχει μεγαλύτερη απήχηση.
Το θέμα βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη από νομική άποψη, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση.
Όμως οι αρχές έχουν επικαλεστεί κατά το παρελθόν λόγους υγιεινής και τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων που απαγορεύει τις απάνθρωπες μεθόδους σφαγής τους για να κλείσουν φάρμες όπου εκτρέφονταν σκύλοι για κατανάλωση καθώς και εστιατόρια πριν από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Πέρυσι η οργάνωση προστασίας των ζώων Care είχε προσφύγει εναντίον ενός εκτροφέα στη Μπουσεόν τον οποίο κατηγόρησε ότι «σκότωνε ζώα χωρίς βάσιμο λόγο» και ότι παραβιάζει τους υγειονομικούς κανόνες.
Δικαστήριο της Μπουσεόν είχε κρίνει τον εν λόγω εκτροφέα ένοχο και του επιδίκασε πρόστιμο 3 εκ. γουόν (2.300 ευρώ). Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
Ο Κιμ Κιούνγκ- έουν, δικηγόρος της Care, χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο, όμως δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. «Είναι πολύ σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η σφαγή σκύλων για το κρέας τους είναι εντελώς παράνομη», σχολίασε.
Από την πλευρά του βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε πρόταση στην Εθνοσυνέλευση με στόχο να τεθεί εκτός νόμου η κατανάλωση κρέατος σκύλου.
Ωστόσο ο Τσο Χουάν-ρο, εκπρόσωπος μιας ένωσης εκτροφέων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN: «Πρόκειται για σκάνδαλο».
Στη Νότια Κορέα υπάρχουν 17.000 φάρμες εκτροφής σκύλων, πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει σαφώς την κατανάλωση κρέατος σκύλου και να δώσει άδεια σε συγκεκριμένα σφαγεία.
«Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των σκύλων που τρώμε και των ζώων συντροφιάς», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές ράτσες.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/korea-apagoreftike-sfagi-skilon-24811/feed/
<![CDATA[Εαρινά 2018: μια μέρα γιορτής αφιερωμένη στο περιβάλλον]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/earina-2018--24790/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/earina-2018--24790/#comments +Tue, 19 Jun 2018 20:38:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/earina-2018--24790/  Στα ΕΑΡΙΝΑ γιορτάζουμε την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, γινόμαστε συνεχιστές και υπερασπιστές του Πολιτισμού μας

]]>

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Είσοδος Ελεύθερη | Ώρα έναρξης 20.00
ΠΑΛΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ
 
Τα ΕΑΡΙΝΑ είναι η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη των πολιτιστικών σχολών και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Παράλληλα, είναι αφιερωμένη στην προστασία και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και στην διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
 
Στα ΕΑΡΙΝΑ γιορτάζουμε την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, γινόμαστε συνεχιστές και υπερασπιστές του Πολιτισμού μας, ανοίγουμε νέους ορίζοντες με δράσεις που στοχεύουν στην αφύπνιση και στηρίζονται στην ενεργή συμμετοχήόλων των πολιτών στο πλαίσιο της προσφοράς και της αλληλεγγύης!

Σύνθημά μας:

«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ!

«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ!

«ΝΑΙ» ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ!


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
20:00         Καλωσόρισμα
 
20:15     Επίδειξη Παιδικού Τμήματος SuibukanKarateΜορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ταγαράδων. Διδασκαλία: Αιμιλιάνα Νικολαΐδου, Παύλος Βλάχος
 
20:30  Χορευτική Παράσταση από το Παιδικό Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων. Διδασκαλία: Ελένη Γκαρμίρη
 
20:45 Χαιρετισμοί επισήμων
 
21:00 Παραδοσιακοί χοροί από τη Θεσσαλία
Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών.
Διδασκαλία: Θωμάς Ράδης
 
21:15 Παραδοσιακοί χοροίαπό τον Πόντο
Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος.
Διδασκαλία: Γιώργος Μιχαηλίδης
 
21:40 Χοροί από την Ερυθραία Μ. Ασίας
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταγαράδων.
Διδασκαλία: Στέλιος Ανθόπουλος
 
22:00   Παραδοσιακό – Λαϊκό γλέντι
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/earina-2018--24790/feed/
<![CDATA[ΤΙ καλύτερο από παιδική κηπουρική στις διακοπές!!! Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/oikoniki-pragmatikotita-paidiki-kipouriki-24787/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/oikoniki-pragmatikotita-paidiki-kipouriki-24787/#comments +Tue, 19 Jun 2018 19:16:00 +0300 107 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/oikoniki-pragmatikotita-paidiki-kipouriki-24787/ Ναι φίλε μου, θα μιλήσουμε  για το μικρό παιδί της προσχολικής ή σχολικής ηλικίας, που καθώς το καλοκαίρι κλείνουν παιδικοί σταθμοί και σχολεία, το ίδιο στερείται  τις γνώριμες δραστηριότητες που το συντρόφευαν όλη τη χρονιά και εσύ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις υποκατάστατα να το απασχολήσεις. Από την «ΟΙΚΟνική πραγματικότητα» της Π. Στασινοπούλου #Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΠαιδικήΚηπουρική  #ΦύσηΚαιΠαιδί  #ΚαλλιέργειαΚαιΠαιδί

]]>
 

       Ναι φίλε μου, σήμερα θα μιλήσουμε  για το μικρό παιδί της προσχολικής ή σχολικής ηλικίας, που καθώς το καλοκαίρι κλείνουν παιδικοί σταθμοί και σχολεία, το ίδιο στερείται  τις γνώριμες δραστηριότητες που το συντρόφευαν όλη τη χρονιά και εσύ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις υποκατάστατα να το απασχολήσεις. Που βέβαια μπορείς να βρεις πολλά και ενδιαφέροντα, αρκεί να διαθέτεις περίσσιο χρήμα να τα καλύψεις. Ένα ενδεχόμενο μάλλον απίθανο για τον μέσο εργαζόμενο με μισθό πείνας και βέβαια καθαρά ουτοπικό για τον άνεργο. Οπότε μοιραία το βάρος της «δημιουργικής απασχόλησης» του παιδιού θα το αναλάβουν… γιαγιά και παππούς- αν υπάρχουν κι αν μπορούν.  Και μακάρι να είναι κάτοικοι χωριού και το τυχερό παιδί να γευτεί στις διακοπές του την επαφή με τη φύση… Διαφορετικά θα μένει ώρες κλεισμένο σε διαμέρισμα, λαχταρώντας λίγο παιχνίδι με γειτονόπουλα στη τσιμεντένια πυλωτή ανάμεσα σε αμάξια…
 
       Γι αυτό το «άτυχο» παιδί λοιπόν, που στερείται εκ των πραγμάτων τη φύση, που καλοκαιριάτικα έχει ατέλειωτες ώρες αδειανές, που έχει σκυλοβαρεθεί τα κινητο-παίχνιδα, τις παιδικές σειρές, τα «πάρε να ζωγραφίσεις», τα «παίξε επιτραπέζιο»… θέλω να προτείνω μια ιδέα…Μια πανέμορφη ιδέα, που όμως για να ανακαλύψει το ίδιο την ομορφιά της θέλει τρόπο! Και μιλώ για την παιδική κηπουρική. Η οποία πιθανόν στην πρώτη «προσέγγιση» να μη φαντάζει ιδιαίτερα θελκτική στα δικά του μάτια. Να προσπεράσει την απόπειρα αδιάφορα, καθώς είναι γνωστό – ιδιαίτερα στη σημερινή τεχνολογική εποχή των άπειρων ερεθισμάτων-   πόσο εύκολα βαριέται ένα παιδί και πόσο δύσκολα κερδίζεις το ενδιαφέρον του για κάτι. Ως γονείς έχουμε όλοι παρατηρήσει ότι ακόμα και το πιο λαχταριστό, εντυπωσιακό, πολυδιαφημισμένο παιχνίδι, ζήτημα να κρατήσει το ενδιαφέρον του για λίγες μέρες, μην πω ώρες! Μοιραίο αποτέλεσμα του κορεσμού ή αλλιώς «μπουκώματος» από την αλόγιστη αφθονία…
 
       Ως γονείς όμως έχουμε παρατηρήσει και κάτι άλλο: ότι μπορεί π.χ. μια παλιά κουτάλα, ένα μαδημένο λούτρινο, ένα άχρηστο εργαλείο, μια χάρτινη κούτα, να κάνουν το σούπερ φανταχτερό παιχνίδι… μπροστά τους να ωχριά! Να κερδίσει την πρώτη εντύπωση για λίγη ώρα και μετά το παιδί να αφοσιωθεί στο δικό του «ευτελές» αγαπημένο, αφήνοντας παραπεταμένο το πανάκριβο λαμπερό. Ένστικτο λέγεται… που στο παιδί είναι ο κυρίαρχος οδηγός ζωής. Και επιβεβαιώνεται πανηγυρικά όταν το βάλεις να διαλέξει ανάμεσα σε δυο παιχνίδια: π.χ. ένα πλήρως εξοπλισμένο εντυπωσιακό φορτηγό ή κουκλόσπιτο και να… πλάσει κεφτεδάκια από λάσπη! Είναι σίγουρο ότι τα δύο πολυτελή πρώτα θα γίνουν αγνώριστα από τη λάσπη, σε μια προσπάθεια να συνδυάσει και τα δύο, αλλά δυστυχώς γι αυτά, η λάσπη παραμένει… σταθερή- ασυναγώνιστη αξία για το πρωτογενές ένστικτο του παιδιού. Που δεν πρόλαβε ακόμη να αλλοτριωθεί και η έλξη για οτιδήποτε φυσικό προκύπτει αυθόρμητα κι αβίαστα.
 
       Ακριβώς σε αυτό το αξίωμα ποντάρω όταν προτείνω την ιδέα της κηπουρικής, που είναι βέβαιο ότι αν του προσφερθεί με ελκυστικό τρόπο, κατάλληλο για την εκάστοτε ηλικία του, θα κολλήσει τόσο, που οι γύρω θα τρίβουν τα μάτια τους! Κι αν μιλώ με τόση σιγουριά, είναι λόγω βιωμένης εμπειρίας και μάλιστα κατ’ επανάληψη! Ο δε ελκυστικός τρόπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει να κάνει πρωτίστως με το… χώμα! Δώσε σε ένα παιδί χώμα, νερό, φτυάρι (προαιρετικά) και θα ξεχάσεις την παρουσία του για ώρες! Οποιαδήποτε άλλη «δημιουργική» δραστηριότητα, δεν συγκρίνεται με αυτήν ούτε γι αστείο! Οπότε τι πιο όμορφο/ έξυπνο/ χρήσιμο/ δημιουργικό/ εκπαιδευτικό, να συνδυάσεις τη δεδομένη αγάπη/ φυσική έλξη για το χώμα με την καλλιέργεια και κατά προτίμηση λαχανικών! Και κατά προτίμηση από σπόρο! Να βιώσει το παιδί όλο τον κύκλο της ζωής να εξελίσσεται βήμα- βήμα μπροστά στα μάτια του και με τη συμμετοχή των δικών του χεριών! Να δει το σποράκι του να σκάει από το χώμα, να γίνεται φυτό, να μεγαλώνει, να βγάζει άνθη, τα άνθη να γίνονται καρποί, που θα κόψει με το χεράκι του να τους βάλει στο πιάτο… Ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό θαύμα που πρωταγωνίστησε κι ένα συμπυκνωμένο μάθημα ζωής από αυτά που μόνο το μέγα σχολείο της φύσης μπορεί να του προσφέρει γενναιόδωρα
 
       Γιατί θα του μάθει χωρίς κανένα «κήρυγμα» αυθεντίας, κάποιες σπουδαίες αλήθειες. Όπως ας πούμε, αυτήν της αρμονικής συνύπαρξης των πλασμάτων-  ένας άνθρωπος και ένα φυτό… που μόνο όταν «συνεργάζονται» και στηρίζει το ένα το άλλο, προκύπτει ιδανικό αποτέλεσμα και ωφελούνται και οι δύο… ότι έχουν απόλυτη ανάγκη ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν και μόνο με αλληλεγγύη θα το καταφέρουν… ότι ένα φυτό είναι ζωντανό πλάσμα όσο κι ένα παιδί κι όταν παίρνει φροντίδα και αγάπη ξέρει να τα ανταποδίδει γενναιόδωρα… κι αν το παραμελήσεις ή το κακομεταχειριστείς, ως ζωντανό θα πονέσει όσο κι ένα παιδί…ότι η τροφή είναι σπουδαίο αγαθό και παράγεται με κόπο και νοιάξιμο… Κι επειδή όλο τούτα κι άλλα τόσα, ΔΕΝ είναι λεκτικά, αλλά βιωματικά, τυπώνονται ανεξίτηλα στο παρθένο «υπόστρωμα» που λέγεται παιδί και ρουφά εμπειρίες σαν διψασμένο σφουγγάρι. Πέρα από  την ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης, της αυτοπεποίθησης, της υπομονής… Ένα παιδί που έχει καλλιεργήσει με τα χέρια του, είναι αδύνατο αυτά τα χέρια να τραυματίσουν φυτό, όπως είναι αδύνατο τα παιδικά χέρια που χαϊδεύουν ζώο, κάποτε να το χτυπήσουν… Είναι αυτό που λέμε αυθεντική οικολογική συνείδηση, χτισμένη στην τρυφερή καθοριστική ηλικία…
 
       Κι όσο για το πρακτικό κομμάτι του πράγματος, το μόνο εύκολο, κι ας υπάρχει μόνο ένα μικρό μπαλκονάκι. Όπου το παιδί θα έχει τις δικές του γλάστρες,  που αν θέλει μπορεί να βάψει με το δικό του χρώμα, και τα μόνα που θα χρειαστεί είναι ένα σακούλι χώμα και λίγους σπόρους ή έτοιμα μικρά φυτά από λαχανικά εποχής που του αρέσουν να τρώει: ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, φασολάκια ή γιατί όχι καρπούζι ή πεπόνι. Που βέβαια από όλα αυτά μπορεί να κρατήσει σπόρους και την επόμενη άνοιξη να τους φυτέψει σε τελλαράκια και να φτιάξει τα δικά του φυτά που θα μεταφυτεύσει στις γλάστρες,  κάτι ακόμα πιο δημιουργικό! Για φέτος θα δοκιμάσει να φυτέψει τα έτοιμα φυντάνια, με τις οδηγίες ενός μεγάλου, αλλά με τα ΔΙΚΑ του χέρια. Αυτό θα ανοίξει την τρύπα στο χώμα, θα τοποθετήσει το φυτό, θα το σκεπάσει, θα το ποτίσει, θα του βάλει πασαλάκι να το στηρίξει αν χρειαστεί. Αυτό θα έχει την έγνοια να ρίχνει νερό, να παρακολουθεί την πορεία, να παρατηρεί για έντομα ή αρρώστια, να ενημερώνει. Αυτό θα δει το πρώτο λουλούδι και πώς θα μεταμορφωθεί μαγικά σε καρπό και με δικό του χέρι θα τον κόψει. Το αν θελήσει να… κεράσει από τη σοδειά του, αυτό και πάλι είναι στη δική του ευχέρεια! Αν και η περηφάνια του θα εκδηλωθεί με απίστευτη γενναιοδωρία…
 
       Η κηπουρική «δράση» όμως μπορεί να πάρει… διαστάσεις και να επεκταθεί με διάφορες μορφές, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά. Να φτιάξουν ας πούμε ομάδα «κηπουρών» στη γειτονιά και να διαμορφώσουν με τις υποδείξεις των ενηλίκων, μικρούς «αστικούς» λαχανόκηπους σε αυλές πολυκατοικιών, είτε σε μια γωνιά του κήπου, είτε σε παλιές γλάστρες ή κατάλληλες κατασκευές που μπορούν να φτιάξουν τα ίδια αξιοποιώντας άχρηστα υλικά με κάποια βοήθεια. Μπορούν ακόμα με την ομάδα τους να απευθυνθούν στο Δήμο και να ζητήσουν ένα μικρό κομμάτι από το πάρκο της γειτονιάς, να το περιφράξουν όμορφα και να καλλιεργήσουν τα λαχανικά τους, βάζοντας και ταμπελάκι με το «σήμα» τους ή ένα μήνυμα. Γιατί όχι να οργανώσουν μεταξύ τους κι έναν διαγωνισμό για τον πιο πετυχημένο λαχανόκηπο ή την πιο νόστιμη σοδειά ή τον πιο… επίμονο κηπουρό, με κριτές της επιλογής τους και καλλιτεχνικά δρώμενα! Αρκεί να γίνει – με την κατάλληλη υποστήριξη των ενηλίκων- μια πρώτη, πετυχημένη αρχή… Δεν θα ξεχάσω όσα χρόνια κι αν περάσουν, την εικόνα των παιδιών όταν έψαχναν να βρουν σκαλίζοντας το χώμα, τις πατάτες και τα καρώτα που είχαν φυτέψει τα ίδια… Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει ΤΟΣΗ ανείπωτη χαρά στο βλέμμα…
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa #ΠλανήτηςΓη  #ΟικονικήΠραγματικότητα  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΠαιδικήΚηπουρική  #ΦύσηΚαιΠαιδί  #ΚαλλιέργειαΚαιΠαιδί
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/oikoniki-pragmatikotita-paidiki-kipouriki-24787/feed/
<![CDATA[2 βραβεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας Οικόπολις 2018 απέσπασε το ΑΠΘ]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/apth-vraveio-oikopolis-24770/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/apth-vraveio-oikopolis-24770/#comments +Mon, 18 Jun 2018 23:25:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/apth-vraveio-oikopolis-24770/  Μετά την πρόσφατη κατάκτηση βραβείων στον 8ο Διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας, άλλες δύο επιτυχίες έρχονται να προστεθούν για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς αυτή τη φορά απέσπασε 2 Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας.


]]>
 

Μετά την πρόσφατη κατάκτηση βραβείων στον 8ο Διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας, άλλες δύο επιτυχίες έρχονται να προστεθούν για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς αυτή τη φορά απέσπασε 2 Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας.
 
Συγκεκριμένα, με το Βραβείο Καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στην Ελλάδα, στην κατηγορία «Μετακίνηση στις Πόλεις», από τον θεσμό ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ – Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας 2018, βραβεύθηκε ο Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, Ανδρέας Νικηφοριάδης, για τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία που εκπόνησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στο ΑΠΘ. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, με τίτλο «Διερεύνηση του αντιληπτού επιπέδου εξυπηρέτησης των πεζών σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους με παρουσία ποδηλάτων», εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών» των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Σωκράτη Μπάσμπα.
 
Τα αποτελέσματα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας δημοσιεύθηκαν σε εργασία που παρουσιάστηκε στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας το 2018, ενώ σχετική εργασία επίσης έχει υποβληθεί προς κρίση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
 
Με το πρώτο Βραβείο Εργασίας Νέου Επιστήμονα στην Ελλάδα, από τον θεσμό ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ – Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας 2018, βραβεύθηκε η Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός-Πολεοδόμος Μαργαρίτα Αγγελίδου, για τη μεταδιδακτορική έρευνα που εκπόνησε στο ΑΠΘ, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, με τίτλο «Υφιστάμενες Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης: Ευκαιρίες και προτάσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».
 
Η μεταδιδακτορική έρευνα εκπονήθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Τμήματος και Διευθυντή της Ερευνητικής Μονάδας URENIO, Νίκου Κομνηνού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία και αξιολόγηση της πρότασης έρευνας από επιτροπές Καθηγητών και Ερευνητών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν έπειτα από κρίση στα επιστημονικά περιοδικά «Journal of Science and Technology Policy Management» και «International Journal of Electronic Governance».
 
Η τελετή απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 έλαβε χώρα στη Μήλο και διοργανώθηκε για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά από το ECOCITY (Εθελοντικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΗΦΟΡΙΑΔΗ

Ο Ανδρέας Νικηφοριάδης είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον «Σχεδιασμό, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών» και από τον Νοέμβριο του 2017 υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ , με αντικείμενο έρευνας την αλληλεπίδραση πεζών και χρηστών ποδηλάτου σε μικτές υποδομές.
 Έχει δημοσιεύσει 6 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Για την ερευνητική του δραστηριότητα λαμβάνει υποτροφία από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).  
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
Η Μαργαρίτα Αγγελίδου είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός-Πολεοδόμος, Διδάκτωρ Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Από το 2007 έως σήμερα έχει απασχοληθεί σε 13 διεθνή και εθνικά ερευνητικά έργα στο πεδίο της αστικής καινοτομίας και των έξυπνων πόλεων, στα δύο από τα οποία υπήρξε συντονίστρια. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Για την ακαδημαϊκή της δραστηριότητα έχει λάβει 14 υποτροφίες και βραβεία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κ.ά. Είναι ειδική συνεργάτιδα του δικτύου μεγάλων Ευρωπαϊκών Πόλεων EUROCITIES (Βρυξέλλες) και μέλος των ομάδων εργασίας εμπειρογνωμώνων TransMed και Metropolisation της International Urban Development Association (Παρίσι).

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/apth-vraveio-oikopolis-24770/feed/
<![CDATA[Η άγρια κακοποίηση ενός κουταβιού αλλάζει την πολιτική ατζέντα του Ερντογάν]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/erdogan-kakopoiisi-zoou-24758/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/erdogan-kakopoiisi-zoou-24758/#comments +Mon, 18 Jun 2018 14:23:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/erdogan-kakopoiisi-zoou-24758/  Το κουτάβι, του οποίου ακρωτηρίασαν τα τέσσερα πατουσάκια του και την ουρά, βρέθηκε σε ένα δάσος στην περιοχή Σαπάντζα στην επαρχία Σακάρια, στη βορειοδυτική Τουρκία. Το πήγαν στον κτηνίατρο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Το ζωάκι πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης την Παρασκευή.


]]>
 

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που θεωρείται ύποπτος ότι βασάνισε ένα κουτάβι, αφού σοκαριστικές εικόνες του βάναυσα κακοποιημένου ζώου κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, σε μια υπόθεση που προκάλεσε την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και επηρέασε και την πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Το κουτάβι, του οποίου ακρωτηρίασαν τα τέσσερα πατουσάκια του και την ουρά, βρέθηκε σε ένα δάσος στην περιοχή Σαπάντζα στην επαρχία Σακάρια, στη βορειοδυτική Τουρκία. Το πήγαν στον κτηνίατρο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Το ζωάκι πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν χειριστή μηχανημάτων το Σάββατο σε σχέση με τον θάνατο του κουταβιού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η τουρκική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων θα πρέπει να αλλάξει μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Είτε στο σπίτι είτε στον δρόμο, θα εξετάσουμε τον νόμο και θα τον αξιολογήσουμε. Ο εργάτης συνελήφθη... Οι αρχές στην Σαπάντζα διέταξαν τη σύλληψή του» τόνισε.

«Δεν υπάρχει τίποτα το αποδεχτό σε αυτό, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι το αντιλαμβανόμαστε».
Το περιστατικό στάθηκε αφορμή για μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας και τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές. Την ώρα που οι εικόνες και βίντεο του κακοποιημένου ζώου προκάλεσαν την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το περιστατικό και τάχθηκαν υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης των ζώων.

«Η κτηνωδία σε βάρος ενός μικρού πλάσματος είναι μια οδυνηρή απόδειξη της απώλειας των αξιών στην χώρα μας. Ελπίζω στον Θεό ότι όσοι βασανίζουν ένα μικρό κουτάβι να βρουν ό,τι τους αξίζει...» είπε η υποψήφια του Iyi Party Μεράλ Ακσενέρ στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/erdogan-kakopoiisi-zoou-24758/feed/
<![CDATA[Φύση και Πολιτισμός συναντήθηκαν στο Πικ Νικ Τέχνης της ΙΡΙΣ στο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/iris-fisi-politismos-24741/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/iris-fisi-politismos-24741/#comments +Sat, 16 Jun 2018 08:56:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/iris-fisi-politismos-24741/  Η γιορτή ξεκίνησε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΙΡΙΣ να υποδέχεται στην κεντρική είσοδο του Κήπου μικρούς και μεγάλους, και ακολούθησε ένα απολαυστικό τρίωρο με πανδαισία χρωμάτων, μοναδικές μυρωδιές από τα 1.000 και πλέον φυτά του Βοτανικού

]]>

 
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ του Δήμου Παύλου Μελά, γιόρτασε την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 25 χρόνια καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς κοινωνικού έργου, με τη διοργάνωση του 10ου ΠΙΚ ΝΙΚ ΤΕΧΝΗΣ, στο  Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, έναν από τους ομορφότερους χώρους αναψυχής και εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.
 
Η γιορτή ξεκίνησε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΙΡΙΣ να υποδέχεται στην κεντρική είσοδο του Κήπου μικρούς και μεγάλους, και ακολούθησε ένα απολαυστικό τρίωρο με πανδαισία χρωμάτων, μοναδικές μυρωδιές από τα 1.000 και πλέον φυτά του Βοτανικού, περίπατο στις προσεκτικά χαραγμένες διαδρομές, κίνηση, ήχο, επαφή με τις τέχνες, τα εικαστικά, τη τζαζ και τη κλασική μουσική, το χορό, το Θέατρο, ακόμα και με τη ρομποτική, με πρωταγωνιστές τη φύση και τον πολιτισμό και οικοδεσπότες όλα τα εργαστήρια της ΙΡΙΣ, τα Δημοτικά Ωδεία Σταυρούπολης και Πολίχνης, τη Σχολή Χορού. 
.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» Παντελής Αδαμούδης, χαρακτήρισε αυτή τη δράση ως ένα κοινωνικό γεγονός, μια όμορφη πτυχή της καθημερινότητάς μας, σε μια πόλη που ασφυκτιά, που δυστυχώς δεν τη σεβόμαστε και δεν την αγαπάμε όσο πραγματικά της αξίζει.
 
Ευχαρίστησε το Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη που στηρίζει το πολύπλευρο έργο της ΙΡΙΣ, τους κατοίκους και επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση και συμμετείχαν σε αυτή την επετειακή εκδήλωση, με απόλυτο σεβασμό στον χώρο που μας φιλοξένησε αλλά και στους μαθητές και καθηγητές της ΙΡΙΣ, επιβεβαιώνοντας ότι η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο κόσμος της Τέχνης και της δημιουργικότητας, διαμορφώνουν καλλιέργεια και μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.
 
Κάνοντας μάλιστα μια αναδρομή, με την ευκαιρία των 25 χρόνων, ευχαριστεί δημόσια όλους όσους θήτευσαν στα Διοικητικά Συμβούλια και έβαλαν το λιθαράκι τους για να καταφέρει η Δημοτική Επιχείρηση να ξεπεράσει σοβαρότατες δυσκολίες και να συνεχίζει σήμερα να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες πολιτισμού, στήριξη και κοινωνικό έργο σε ομάδες που έχουν ανάγκη.
 
Οι συντελεστές
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
•ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ
•ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΒΕΛΙΝΑ ΚΡΑΣΑΚΗ
ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ: ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΝΤΡΑΜΣ: ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ
•ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ WEST SIDE JAZZ ENSEBLE
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ: ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΝΤΡΑΜΣ: ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ
ΣΑΞΟΦΩΝΟ: ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
•ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗ.Κ.Ε. ΙΡΙΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΠΙΝΙΔΗΣ
 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

ΠΕΛΑΓΙΑ ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΟΥ
•ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΕΚΟΥ
•ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΤΡΑΜΣ: ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ
•ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
ΠΙΑΝΟ: ΠΕΛΑΓΙΑ ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΤΤΑ
ΦΛΑΟΥΤΟ: ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΙΟΛΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΣΙΟΣ
ΤΣΕΛΟ: ΔΗΜΗΡΗΣ ΡΟΓΑΡΗΣ
ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΛΑΓΙΑ ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΟΥ
 

ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΥΓΗ ΠΡΟΓΚΙΔΗ
 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΚΙΔΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: ΕΛΕΝΗ ΓΚΡΕΖΙΟΥ
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΡΟΣΩΠΟΥ & ΣΩΜΑΤΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΓΚΑΝΙΑΡΗ
ΚΟΣΜΗΜΑ - ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΡΑΦΤΣΙΩΤΗ
ΚΕΡΑΜΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΓΑΛΙΔΗΣ
FUSING: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΙΣΣΙΟΥ
 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΟΥΣΗΣ – ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗ
 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΔΗ
 
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΛΑΒΟΥΝΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑΝΑΗΛΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΜΑΝΟΣ ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ
 
Επίσης
Από το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΔΗΣ
ΗΧΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΠΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΚΙΔΗΣ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: ΤΑΚΗΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΕΚΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΟΥΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΠΟΝΙΔΗΣ
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/iris-fisi-politismos-24741/feed/
<![CDATA[Η Θεσσαλονίκη γίνεται «μπλε» για να προστατέψει το νερό]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/thess-mple-24724/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/thess-mple-24724/#comments +Fri, 15 Jun 2018 09:24:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/thess-mple-24724/  Είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδος που γίνεται μέλος το δικτύου Μπλε Κοινοτήτων – Πρωταρχική υποχρέωση είναι η προστασία του νερού ως κοινό αγαθό 


]]>
 


Είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδος που γίνεται μέλος το δικτύου Μπλε Κοινοτήτων – Πρωταρχική υποχρέωση είναι η προστασία του νερού ως κοινό αγαθό 

Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη πόλη στην Ελλάδα - μέλος του δικτύου των Μπλε Κοινοτήτων («Blue Communities») μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας και με πρωταρχική υποχρέωση της προστασία του νερού ως κοινού αγαθού.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη το απόγευμα μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, της προέδρου του «The Blue Planet Project» Maude Barlow και του προέδρου της ΕΥΑΘ Γιάννη Κρεστενίτη, καθώς η ΕΥΑΘ είναι Πρέσβειρα των «Μπλε Κοινοτήτων» («Blue Communities») στην Ελλάδα.

«Η πρωτοβουλία μας για τις Μπλε Κοινότητες ξεκίνησε από τη χώρα μου, τον Καναδά, και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Είμαι ενθουσιασμένη που η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο δίκτυο των Μπλε Κοινοτήτων μαζί με άλλες πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, ενώ και το Βερολίνο πρόκειται να ενταχθεί σύντομα. Ελπίζω όλη η Ελλάδα να γίνει "μπλε", γιατί το νερό είναι πολύτιμο» δήλωσε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κ. Barlow.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, «στην ουσία πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επισημαίνει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ενώ προωθεί τη χρήση του νερού βρύσης έναντι του εμφιαλωμένου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος».

«Στο πλαίσιο της ένταξής μας στις Μπλε Κοινότητες θα προωθήσουμε τη χρήση του νερού βρύσης στο Δημαρχείο και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια, αλλά και στους επαγγελματίες της εστίασης» διευκρίνισε.


Από την πλευρά του, ο κ. Κρεστενίτης, ανακοίνωσε ότι «η ΕΥΑΘ θα ξεκινήσει μια προσπάθεια προώθησης του νερού βρύσης σε όλες τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, θα αναβιώσουμε παλιές δημόσιες κρήνες, οι οποίες θα αποτελέσουν και αντικείμενο τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της πόλης». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/thess-mple-24724/feed/
<![CDATA[Η Μεσόγειος κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια «πλαστική θάλασσα»]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/plastiki-thalassa-24671/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/plastiki-thalassa-24671/#comments +Mon, 11 Jun 2018 18:07:00 +0300 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/plastiki-thalassa-24671/   Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του WWF για τη ρύπανση της Μεσογείου από τα πλαστικά, οι θάλασσές μας «πνίγονται» από τα πλαστικά απορρίμματα


]]>
 Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του WWF για τη ρύπανση της Μεσογείου από τα πλαστικά, οι θάλασσές μας «πνίγονται» από τα πλαστικά απορρίμματα

Η Μεσόγειος Θάλασσα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε μια επικίνδυνη «πλαστική παγίδα» με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια είδη, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει η νέα μελέτη του WWF

με τίτλο «Σώζοντας τη Μεσόγειο από την πλαστική παγίδα», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Στο επίκεντρο της μελέτης τοποθετείται ο ιδιαίτερα καταστροφικός συνδυασμός που ασκεί τεράστια πίεση στο Μεσογειακό οικοσύστημα και αποτελείται από τις συνέπειες που έχουν η υπερβολική χρήση πλαστικών στην τοπική βιοποικιλότητα και τους ανθρώπους, η ελλιπής διαχείριση απορριμμάτων, και ο μαζικός τουρισμός.

 

Επιπλέον, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τη χρήση του πλαστικού στην Ευρώπη, η μελέτη παρουσιάζει έναν αναλυτικό “οδικό χάρτη” με όλες τις δράσεις που πρέπει να λάβουν φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση χρήσης πλαστικού και κατ’ επέκταση, η προστασία των θαλασσών μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF, στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές. Η ρύπανση αυτή προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία, και σε δεύτερη φάση, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, με τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή να ευθύνονται για την ετήσια αύξηση κατά 40% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα μεγάλα πλαστικά κομμάτια τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία και συχνά θάνατο στα ζώα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εμβληματικών ειδών που είτε προστατεύονται από το νόμο, είτε κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες ή τα θαλάσσια θηλαστικά.. Ωστόσο, τα μικροπλαστικά, τα μικρά δηλαδή εκείνα θραύσματα πλαστικού, είναι αυτά που βρίσκονται σε πραγματική αφθονία στη Μεσόγειο. Έχει, μάλιστα, υπολογιστεί πως εντοπίζονται 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μεσόγειο Θάλασσα συγκέντρωση, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτήν που καταγράφεται στο λεγόμενο «πλαστικό νησί», στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν δε, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αποτελούν απειλή όχι μόνο για έναν μεγάλο αριθμό ειδών, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

«Οι επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά στη Μεσόγειο γίνονται αισθητές σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των ανθρώπων. Αν η αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων συνεχιστεί, αυτό θα πλήξει την παγκόσμια φήμη της Μεσογείου ως τουριστικό προορισμό και ως περιοχή με πλούσια αλιευτική παράδοση, με συντριπτικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες που στηρίζουν την επιβίωσή τους σε αυτούς τους τομείς. Όλα αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν στην άμεση λήψη δράσεων που θα συμβάλλουν στην προστασία της Μεσογείου», δήλωσε ο John Tanzer, επικεφαλής του θαλάσσιου τομέα από το WWF International.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς τονίζει: «Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα, επιβαρύνοντας τη θαλάσσια ζωή και απειλώντας άμεσα την ανθρώπινη υγεία. Οι ελληνικές θάλασσες, δυστυχώς, δεν εξαιρούνται από το πρόβλημα. Η ρύπανση από πλαστικά μόλις τώρα άρχισε να μπαίνει στο εγχώριο δημόσιο διάλογο, αλλά με τρόπο αποσπασματικό, και κυρίως μέσα από κατακερματισμένες δράσεις ενημέρωσης. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε μια χώρα με μοναδικό θαλάσσιο πλούτο και παράδοση, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, ο καθένας από τη δική του μεριά. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Μεσόγειο και τις θάλασσές μας να «πνιγούν» στα πλαστικά».

 


Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, η χώρα με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, που ο μεγάλος της πλούτος είναι η θάλασσα, βρίσκεται κι αυτή αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF, η χώρα μας καταναλώνει περίπου 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικών το χρόνο[1] και ανακυκλώνει μόλις το 20%[2]. Μία έρευνα που προέκυψε από τα στοιχεία 80 καθαρισμών στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι το πιο κοινό υλικό ρύπανσης είναι τα πλαστικά (43-51%), ενώ ακολουθεί το χαρτί (13-18%) και το αλουμίνιο (7-12%)[3]. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα βασικά σκουπίδια που βρίσκει κανείς στις ελληνικές παραλίες είναι φίλτρα τσιγάρων, καπάκια από μπουκάλια, καλαμάκια και αναδευτήρες, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες φαγητών και πλαστικές σακούλες[4]. Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και η ανακύκλωση συμπεριλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τα Στερεά Απόβλητα και την Εθνική Στρατηγική για το Πρόγραμμα για την Πρόληψη Αποβλήτων, με την Ελλάδα να πρέπει μέχρι το 2020 να ανακυκλώνει το 65% των πλαστικών συσκευασιών. Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, καθώς, όπως τονίζεται στην έρευνα, η ισχύουσα διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι ανεπαρκής. Την ίδια στιγμή, η ευαισθητοποίηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 34% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι αποφεύγει την αγορά πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Το ποσοστό για τους Έλληνες είναι ακόμα μικρότερο και μόλις φτάνει το 24%, δείγμα του ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ανάληψη δράσης εκ μέρους των πολιτών.[5] 

 

Πώς η Μεσόγειος θα βγει από αυτή την «πλαστική παγίδα»;

Βάσει της μελέτης, οι καθυστερήσεις και τα κενά που εντοπίζονται στη διαχείριση των απορριμμάτων στις περισσότερες μεσογειακές χώρες αποτελούν την πηγή του προβλήματος. Από τους 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη (28 κράτη μέλη, Νορβηγία και Ελβετία), μόνο το ένα τρίτο ανακυκλώνεται. Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, το WWF έρχεται να επιβεβαιώσει την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή μέτρων από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες, με στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στο αστικό, παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Ενδεικτικά, το WWF προτείνει:

· Για τις κυβερνήσεις: Υιοθέτηση μιας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για την εξάλειψη των πλαστικών απορρίψεων στους ωκεανούς, με δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη, προκειμένου να επιτευχθεί 100% ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων ως το 2030 και να απαγορευθούν ολοκληρωτικά τα πλαστικά μιας χρήσης (π.χ. σακούλες, καλαμάκια).

· Για τις επιχειρήσεις: Να επενδύσουν στον σχεδιασμό νέων, καινοτόμων και βιώσιμων υλικών που θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά.

· Για τους πολίτες: Να μην επιλέγουν προϊόντα σε πλαστική συσκευασία, να μειώσουν τα πλαστικά μιας χρήσης, να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους και να μεταδίδουν το μήνυμα στους συμπολίτες τους.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/plastiki-thalassa-24671/feed/