Rss title here http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/ put the rss description here. +Thu, 22 Feb 2018 09:44:00 +0200 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Πουλούσαν αρκουδάκι προς …1100 ευρώ: Η συγκινητική ιστορία διάσωσής του]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arkoudaki-1100-euro-23075/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arkoudaki-1100-euro-23075/#comments +Thu, 22 Feb 2018 09:44:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arkoudaki-1100-euro-23075/  Ένα αρκουδάκι είχε βγει προς πώληση στην Αλβανία, μέσω του διαδικτύου, αντί του ποσού των 1100 ευρώ, αλλά για καλή του τύχη, φιλοζωική οργάνωση εντόπισε την αγγελία, το ζώο κατασχέθηκε και βρίσκεται πλέον στο περιβαλλοντικό κέντρο του "Αρκτούρου".


]]>
Ένα αρκουδάκι είχε βγει προς πώληση στην Αλβανία, μέσω του διαδικτύου, αντί του ποσού των 1100 ευρώ, αλλά για καλή του τύχη, φιλοζωική οργάνωση εντόπισε την αγγελία, το ζώο κατασχέθηκε και βρίσκεται πλέον στο περιβαλλοντικό κέντρο του "Αρκτούρου".


Η ιστορία του "Ρέι", όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι, αποκαλύφθηκε στις 27 Μαΐου, όταν άνθρωποι της φιλοζωικής οργάνωσης "Animal Rescue Albania" εντόπισαν στο διαδίκτυο μία αγγελία πώλησης ενός ορφανού αρκουδιού. Η αγγελία, μάλιστα, ήταν online ήδη για πέντε μέρες, χωρίς καμία παρέμβαση.

Η οργάνωση ενημέρωσε άμεσα τον αρμόδιο εισαγγελέα και την επόμενη ημέρα το ζώο κατασχέθηκε από τον παράνομο "ιδιοκτήτη" του. Παρά τους ισχυρισμούς του ότι τον είχε βρει να περιπλανιέται μόνος του, οι άνθρωποι της "Animal Rescue Albania" πιστεύουν -σύμφωνα με τον "Αρκτούρο"- ότι είχε σκοτώσει τη μητέρα του "Ρέι" και στη συνέχεια τον αιχμαλώτισε με σκοπό να τον πουλήσει.

Όταν κατασχέθηκε ήταν πολύ φοβισμένος, είχε ελάχιστα δόντια και ήταν σοβαρά υποσιτισμένος, με βάρος μόλις 5 κιλά, αλλά αμέσως άρχισε να ανακτά τις δυνάμεις του χάρη στην ενισχυμένη διατροφή που του παρασχέθηκε.

Ο "Ρέι" μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο στα Τίρανα για προσωρινή φιλοξενία και κατόπιν σχετικού αιτήματος και της ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που κράτησαν αρκετούς μήνες, το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στον κτηνιατρικό σταθμό του "Αρκτούρου", όπου σε μια περιφραγμένη έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων θα ζει μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Καταφύγιο της οργάνωσης, στο Νυμφαίο, καθώς η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον δεν είναι πλέον εφικτή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο "Ρέι" είναι το τέταρτο αρκουδάκι στην Αλβανία που έσωσε από την αιχμαλωσία ο "Αρκτούρος" τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/arkoudaki-1100-euro-23075/feed/
<![CDATA[Τον χτύπησε με το αυτοκίνητό και αντί να τον βοηθήσει σταμάτησε για να τον ρίξει στη λίμνη.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/skilos-xtipise-limni-23040/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/skilos-xtipise-limni-23040/#comments +Tue, 20 Feb 2018 10:05:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/skilos-xtipise-limni-23040/   Διερχόμενος οδηγός κινούμενος περιμετρικά της Παμβώτιδας, χτύπησε με το αυτοκίνητό του τον συμπαθέστατο σκύλο της φωτογραφίας και αντί να σταματήσει για να τον βοηθήσει ή έστω να καλέσει την αστυνομία όπως όφειλε, σταμάτησε για να τον ρίξει στη λίμνη...

]]>
 Διερχόμενος οδηγός κινούμενος περιμετρικά της Παμβώτιδας, χτύπησε με το αυτοκίνητό του τον συμπαθέστατο σκύλο της φωτογραφίας και αντί να σταματήσει για να τον βοηθήσει ή έστω να καλέσει την αστυνομία όπως όφειλε, σταμάτησε για να τον ρίξει στη λίμνη...

Για καλή τύχη του ζώου στο σημείο βρέθηκε τυχαία ο κ.Αλέξανδρος ο οποίος αν και προσπάθησε να βγάλει το άτυχο ζώο απο το νερό δεν τα κατάφερε. Δεν παράτησε όμως τις προσπάθειές του και συνέχισε ζητώντας τη βοήθεια της Π.Υ Ιωαννίνων.

Οι πυροσβέστες άμεσα έσπευσαν στο σημείο, πλησίον της Μονής Ντουραχάνη και έβγαλαν τον σκύλο που φέρει σοβαρά τραύματα στο πίσω μέρος του σώματός του, χωρίς να έχει κίνηση προς το παρόν στα πίσω άκρα του, ενώ ειδοποιήθηκε και η Φιλοζωική "Αδέσποτες Αγάπες Ιωαννίνων".

Ο σκυλάκος έχει μεταφερθεί στη Μονή Ντουραχάνης, αφού πρόκειται για ένα απο τα σκυλιά που φροντίζουν οι άνθρωποι της Μονής και μάλιστα ένα απο τα πιο αγαπημένα όλων και της ψυχής της Μονής, του παπα Θανάση.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης φροντίζουν αρκετά ζώα, με τα ίδια να τους ανταποδίδουν καθημερινά την αγάπη τους και να ακολουθούν τον παπα-Θανάση παντού μέσα στους χώρους της Μονής...

Αύριο αναμένεται να μεταφερθεί σε κτηνίατρο, με όλους όσοι τον αγαπούν να ελπίζουν το καλύτερο, για εκείνον...

Πηγή: epirus-tv-news.gr

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/skilos-xtipise-limni-23040/feed/
<![CDATA[Τo δάσος ως μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και καλλιέργειας]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/dasos-23021/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/dasos-23021/#comments +Mon, 19 Feb 2018 10:15:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/dasos-23021/  Μέχρι πού μπορεί ο άνθρωπος να κατανοήσει το περιβάλλον του, να επικοινωνήσει ή ακόμα και να «συνομιλήσει» μαζί του; Όλη η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια σύγκρουση μέσα από την οποία τελικά οδηγούμαστε στην κατανόηση – ως την επόμενη σύγκρουση. 

]]>
Μέχρι πού μπορεί ο άνθρωπος να κατανοήσει το περιβάλλον του, να επικοινωνήσει ή ακόμα και να «συνομιλήσει» μαζί του; Όλη η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια σύγκρουση μέσα από την οποία τελικά οδηγούμαστε στην κατανόηση – ως την επόμενη σύγκρουση. Ο άνθρωπος σχετίζεται με το δάσος από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του. Κι αυτή η σχέση συνεχίζεται αιώνες μέσα από έναν μυστικό διάλογο με πολλές μορφές κι εκφάνσεις. Το δάσος απαντά στις ανθρώπινες προκλήσεις κι ο άνθρωπος προσπαθεί να αφουγκραστεί αυτή τη διαλεκτική σχέση, η οποία αγωνίζεται να βρει διεξόδους μέσα από την αμοιβαιότητα που επιβάλλει η αναγκαιότητα της συνύπαρξης. 

 
Το βιβλίο αυτό του Γερμανού δασολόγου Peter Wohlleben αποτυπώνει την προσπάθεια του φιλέρευνου ανθρώπου να κατανοήσει τον περιβάλλοντα χώρο του, όπου το δάσος κατέχει εξέχουσα θέση. Η ίδια η ζωή του ανθρώπου καθορίζεται από αυτό το φυσικό θαύμα που συμβάλει καθοριστικά και πολλαπλώς στην υπόθεση της επιβίωσής του και ταυτόχρονα αποτελεί έναν χώρο απίστευτης ομορφιάς. Η οργιώδης του βλάστηση είναι μια αφορμή για τις πιο μεγαλοπρεπείς αποδράσεις της ανθρώπινης φαντασίας, μια αφορμή ανεπανάληπτης μαθητείας στην ανεπιτήδευτη ομορφιά. Για τον άνθρωπο, το δάσος υπήρξε πηγή ζωής, μάθησης αλλά και αφορμή αυτογνωσίας. Μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και καλλιέργειας.
 
Ο συγγραφέας σπούδασε δασολογία και υπηρέτησε πάνω από είκοσι χρόνια στη γερμανική Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών. Στην πολύχρονη επαφή του με τα δάση άρχισε κάποια στιγμή να παρατηρεί κάτι περισσότερο από άψυχους κορμούς, ποικιλίες ξύλων και ρομαντικά ενσταντανέ. Άρχισε κατά κάποιον τρόπο να γίνεται ο ίδιος δέντρο προκειμένου να κατανοήσει τη ζωή τους, τις συνήθειές τους, τις κοινωνίες τους! Έτσι, μας καθοδηγεί στο να μοιραστούμε μια συναρπαστική οπτική που ξεφεύγει από τη μαγική περιγραφή των δασών. Πρόκειται, ωστόσο για μια απομάγευση της στερεοτύπης μαγείας των δασών; Μαθαίνουμε ότι τα δέντρα – εκτός του ότι αναπνέουν και τρέφονται – αισθάνονται, επικοινωνούν, δημιουργούν οικογένειες τις οποίες φροντίζουν, συνδράμουν τους αδύναμους συγγενείς τους, οργανώνονται στη δική τους κοινωνία, πονούν και χαίρονται, είναι αλληλέγγυα – όπως όλα τα έμψυχα όντα. Με δυο λόγια, έχουν συναισθηματική ζωή κι έναν δικό τους οργανωμένο κόσμο – έναν συγκλονιστικό κόσμο που προσπαθεί να αφουγκραστεί ο Γερμανός δασολόγος και να μας μεταδώσει τα μυστικά του. 
 
Ο συγγραφέας πετυχαίνει να στρέψει την προσοχή μας από το δάσος στο δέντρο. Μπροστά στο χάος του δάσους, χάνεται το πρόσωπο του δέντρου και αυτό που ενδιαφέρει την αφήγησή μας είναι το δέντρο, η αξία της μονάδας σε μια κοινωνία και οι θαυμαστές της ιδιότητες που προσφέρονται στην υπηρεσία αυτής της κοινωνίας.
 
Συναισθηματοποιώντας τα δάση ο άνθρωπος αισθάνεται πιο οικεία, πιο συγγενικά με το περιβάλλον του, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνει την ύπαρξή του σαν ένα μέρος ενός θαυμαστού συνόλου – ως οφείλει. Πέρα από το πλήθος των πληροφοριών σχετικά με τα δάση, αλλά και τις άπειρες εκδοχές της πανίδας τους που έχουν κι αυτές τη γοητευτική τους πλευρά, ο συγγραφέας ερευνά σε βάθος, με οξυδέρκεια και επιστημονική επάρκεια τη ζωή των δέντρων και πετυχαίνει να χαρίσει στο δάσος πρόσωπο, φωνή και χαρακτήρα, να το καταστήσει ένα πλάσμα φιλικό και οικείο που ξέρει να αγαπά και να φροντίζει – όπως ο άνθρωπος!
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/dasos-23021/feed/
<![CDATA[Μαθαίνοντας ότι τα αγαθά κόποις κτώνται. Γράφει ο εκπαιδευτής σκύλων Πήτερ Γκόνζεν.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gkonzen-agatha-kopois--23000/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gkonzen-agatha-kopois--23000/#comments +Fri, 16 Feb 2018 16:45:00 +0200 201 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gkonzen-agatha-kopois--23000/  Μοιάζει ο σκύλος σας να δρα ανεξέλεγκτα; Η μήπως του έχετε πολλά προνόμιά που δεν τα διαχειρίζεστε κατάλληλα;

]]>

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης NILIF (nothing in life is free) ουσιαστικά δείχνει στο σκύλο μας ότι για να αποκτήσει κάτι που επιθυμεί πρέπει να έχει την κατάλληλη στάση-συμπεριφορά. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να αγνοούμε το σκύλο μας όταν μας ζητάει κάτι, π.χ. έρχεται και ζητάει χάδια, φαγητό  ή έστω την προσοχή μας, εμείς θα πρέπει να τον αγνοήσουμε, ώστε όταν θελήσουμε εμείς κάτι από αυτόν όπως το να έρχεται όταν τον φωνάζουμε, να μην γαβγίζει ασταμάτητα, να μην χοροπηδάει στους επισκέπτες κ.α. να το κάνει με ευχαρίστηση επειδή αυτός είναι ο τρόπος να κερδίσει αυτό που επιθυμεί (χάδι, λιχουδιά, παιχνίδι..).

Πολλοί θα σκεφτούν ότι έτσι δεν «αγαπάμε» το σκύλο μας και ότι είναι πολύ αυστηρό, του εναντίων το κάνουμε αυτό επειδή αγαπάμε το σκύλο μας και έτσι του επιτρέπουμε να ηρεμήσει να βρει το χώρο του μέσα στο σπίτι και να καταλάβει το ρόλο του. Σκεφτείτε ότι δίνοντας του κάτι όταν το θελήσει το μετατρέπετε σε επαίτη προσοχής, ανταμοιβής κλπ. Και όχι μόνο αυτό άλλα του δημιουργείτε έτσι και το άγχος να ζητάει συνεχώς περισσότερα και περισσότερα πράγματα μην αφήνοντας του το χώρο  και χρόνο που χρειάζεται να έχει. Οι σκύλοι κοιμούνται υπό κανονικές συνθήκες 18 ώρες ημερησίως.

Από την φύση τους είναι αγελαία όντα και χρειάζονται κανόνες και μια ρουτίνα. Για να οριστούν αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε απλώς να τους το πούμε λεκτικά και θα το καταλάβουν.Θα πρέπει να τους το πούμε σε μια γλώσσα που μπορούν να αναγνωρίσουν, τη γλώσσα του σώματος η οποία καθορίζεται από τη στάση μας. Λέγοντας αγνοούμε το σκύλο δεν σημαίνει ότι υποκρινόμαστε πως δε τον βλέπουμε, αλλά το δείχνουμε με την στάση μας γυρνώντας του αν χρειαστεί την πλάτη.

Μπορεί να θέλουμε να προσφέρουμε ελευθερία στο σκύλο μας άλλα οι πολλές επιλογές δημιουργούν χάος που μπορεί να δράσουν πολύ περιοριστικά, αντιθέτως περιορίζοντας τις επιλογές μπορεί να αφεθεί κάποιος πολύ πιο ελεύθερος. Γνωρίζοντας το πότε θα φάει, θα παίξει, θα βγει βόλτα, ποιά είναι η ώρα της εκπαίδευσης ένας σκύλος μπορεί να έχει όλο το χρόνο να χαλαρώσει. Ένας ήρεμος σκύλος είναι ένας καλός σκύλος. Αυτό είναι και το μέλημα μας να μπορεί ο σκύλος  μας να αντιδράσει με ηρεμία σε οποιαδήποτε κατάσταση, έχοντας φροντίσει ώστε σταδιακά να έχει εκτεθεί ελεγχόμενα στα αντίστοιχα ερεθίσματα/καταστάσεις και γνωρίζοντας ότι θα αντιδράσει κατάλληλα. Καταλαβαίνουμε ότι  με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε στο σκύλο μια συναισθηματική σταθερότητα και ένα αυτοέλεγχο. Όμως θα πρέπει να γίνουμε τα παραδείγματα για να μας μιμηθεί.
,
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gkonzen-agatha-kopois--23000/feed/
<![CDATA[Η άγνωστη και δύσκολη ζωή των πολικών αρκούδων]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/polikes-arkoudes-22990/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/polikes-arkoudes-22990/#comments +Fri, 16 Feb 2018 10:18:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/polikes-arkoudes-22990/  Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων δυσκολεύει πάρα πολύ τη ζωή των πολικών αρκούδων. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς μελέτες για τις πολικές αρκούδες, τα στοιχείων των οποίων παρέχουν στους ερευνητές τα ίδια τα ζώα

]]>
Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων δυσκολεύει πάρα πολύ τη ζωή των πολικών αρκούδων. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς μελέτες για τις πολικές αρκούδες, τα στοιχείων των οποίων παρέχουν στους ερευνητές τα ίδια τα ζώα. Οι έρευνες για τις πολικές αρκούδες γίνονται με την τοποθέτηση ειδικών κολάρων που διαθέτουν διάφορα όργανα και συστήματα καταγραφής των κινήσεών τους και πολλά άλλα δεδομένα. Τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας για τις πολικές αρκούδες παρουσιάστηκαν πριν από δύο εβδομάδες και προκάλεσαν αίσθηση.

Σύμφωνα με το 
Βήμα ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Σάντα Κρουζ) ταξίδεψαν την τριετία 2014-2016 σε αρκτικές περιοχές και στα ταξίδια τους αυτά φρόντισαν να πιάσουν κάποιες πολικές αρκούδες και να πάρουν δείγματα αίματος και ούρων για να μελετήσουν τον μεταβολισμό τους. Οι ερευνητές έκαναν αυτές τις μετρήσεις σε συνολικά εννέα πολικές αρκούδες στις οποίες τοποθέτησαν κολάρα με συστήματα GPS, κάμερες και άλλα όργανα τα οποία μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις και τον τρόπο διαβίωσής τους. Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν την επεξεργασία των δεδομένων και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Science».

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι, ειδικοί και μη, υποψιάζονταν. Οι πολικές αρκούδες δυσκολεύονται πλέον πολύ να βρουν τροφή και όταν τελικά καταφέρνουν να βρουν, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ας ρίξουμε μια ματιά και σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που μας αποκάλυψαν οι... ίδιες οι πολικές αρκούδες.


Η κολύμβηση

Ικανές να διανύουν τεράστιες αποστάσεις κολυμπώντας είναι οι πολικές αρκούδες σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Οι ειδικοί μάλιστα συνδέουν τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις με την ανάγκη για επιβίωση σε ένα αρκτικό περιβάλλον όπου η επιφάνεια των πάγων συρρικνώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας (USGS) μελέτησαν 52 θηλυκές πολικές αρκούδες που ζούσαν στη Νότια Αλάσκα. Από το 2004 μέχρι το 2009, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφηκε στη συγκεκριμένη περιοχή υπερβολική συρρίκνωση των πάγων. Οι κινήσεις των ζώων καταγράφηκαν με τη βοήθεια ειδικών κολάρων GPS. Ο λόγος για τον οποίο για τη μελέτη επιλέχθηκαν θηλυκές πολικές αρκούδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είχε να κάνει με τη διάμετρο του λαιμού τους - ο λαιμός των αρσενικών ήταν υπερβολικά μεγάλος για τα ειδικά κολάρα.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/polikes-arkoudes-22990/feed/
<![CDATA[Ανακαλύφθηκαν άλλοι 95 εξωπλανήτες με τη βοήθεια «Κέπλερ»]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/π=anakalifthikan-planites-22989/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/π=anakalifthikan-planites-22989/#comments +Fri, 16 Feb 2018 10:15:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/π=anakalifthikan-planites-22989/   Οι ανακαλύψεις με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA συνεχίζονται. Οι αστρονόμοι, που μελετούν τις παρατηρήσεις του, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη άλλων 95 εξωπλανητών σε διάφορα σημεία του ουρανού.

]]>
 Οι ανακαλύψεις με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA συνεχίζονται. Οι αστρονόμοι, που μελετούν τις παρατηρήσεις του, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη άλλων 95 εξωπλανητών σε διάφορα σημεία του ουρανού.


Αυξάνεται έτσι σε 292 ο αριθμός των εξωπλανητών που έχει εντοπίσει το «Κέπλερ» στη δεύτερη φάση της λειτουργίας του (γνωστή ως Κ2). Συνολικά, από την αρχή της δράσης του, το «Κέπλερ» έχει βρει σχεδόν 2.440 εξωπλανήτες, περίπου τα δύο τρίτα όσων έχουν ανακαλυφθεί συνολικά (γύρω στους 3.600).

Επιπλέον, περισσότεροι από 2.000 εξωπλανήτες του «Κέπλερ» έχουν τον προσωρινό χαρακτηρισμό του «υποψήφιου» και αναμένεται η επιβεβαίωσή της ύπαρξής τους από τους επιστήμονες μετά από περαιτέρω παρατηρήσεις.

Το «Κέπλερ» εκτοξεύθηκε το 2009, αλλά το 2013 η αποστολή του σταμάτησε μετά από τεχνικό πρόβλημα. Τελικά, οι επιστήμονες έδωσαν μια λύση και το τηλεσκόπιο άρχισε ξανά τη λειτουργία του, αλλά με πιο περιορισμένες πλέον δυνατότητες. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να κάνει ανακαλύψεις.

Η νέα ανακάλυψη από διεθνή ομάδα, με επικεφαλής τον Αντριου Μάγιο του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστήματος του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Δανίας, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό εντυπο The Astronomical Journal.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/π=anakalifthikan-planites-22989/feed/
<![CDATA[Αυτό δεν το περιμέναμε…]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/afto-den-to-perimename-22980/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/afto-den-to-perimename-22980/#comments +Thu, 15 Feb 2018 11:50:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/afto-den-to-perimename-22980/   Ο Αμαζόνιος της Κολομβίας έχει γίνει η «Άγρια Δύση» της περιβαλλοντικής καταστροφής. Παράνομοι υλοτόμοι και καλλιεργητές κοκαΐνης έχουν πέσει με τα μούτρα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους!   

]]>
 Ο Αμαζόνιος της Κολομβίας έχει γίνει η «Άγρια Δύση» της περιβαλλοντικής καταστροφής. Παράνομοι υλοτόμοι και καλλιεργητές κοκαΐνης έχουν πέσει με τα μούτρα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους!   


Η κυβέρνηση επιμένει ότι η αποψίλωση συμβαίνει μόνο σε μικρή κλίμακα. Ωστόσο, μέλη του Avaaz χρηματοδότησαν έρευνα που μόλις έφερε στο φως εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι *χειρότερη από ποτέ*.   

Πρέπει να βάλουμε τέλος στην κρυφή λεηλασία του Αμαζονίου!   

Με τις Κολομβιανές εκλογές να πλησιάζουν, αυτή είναι η ευκαιρία μας να φέρουμε την καταγγελία στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας και να προκαλέσουμε θύελλα στα ΜΜΕ. Όταν πιάσουμε το 1 εκατ. υπογραφές, το 
Avaaz θα απαιτήσει απ’ τους υποψήφιους προέδρους να δεσμευτούν ότι θα προστατέψουν τον Αμαζόνιο απ΄ τις συμμορίες:
 

Πάτα εδώ για να βάλoυμε τέλος στην κρυφή λεηλασία του Αμαζονίου

Το δάσος του Αμαζονίου είναι ζωτικό για την περιβαλλοντική υγεία του πλανήτη μας και παράγει σχεδόν το 1/4 του οξυγόνου που αναπνέουμε!  Ο Αμαζόνιος της Κολομβίας δεν είναι τόσο γνωστός όσο της Βραζιλίας, αλλά είναι κομμάτι του ίδιου πολύπλοκου, μαγευτικού οικοσυστήματος -- και αυτή η κρυφή λεηλασία είναι μια τεράστια απειλή.    

Οι εκλογές πλησιάζουν -- που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Σάντος θα αναγκαστεί να πάρει θέση γι’ αυτό το θέμα, αν νιώσει πίεση. Το 2016, στήριξε ένα απ’ τα πιο φιλόδοξα σχέδια προστασίας του Αμαζονίου (έναν διακρατικό διάδρομο) και δεσμεύθηκε για μηδενική αποψίλωση μέχρι το 2020. Ωστόσο, δεν είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει καμία από τις δύο υποσχέσεις του.
   

Αυτό μας δίνει μια ευκαιρία:
 να μετατρέψουμε τη νομική καταγγελία των Κολομβιανών πολιτών σε μια προεκλογική θύελλα που θα αναγκάσει τον Σάντος να λάβει μέτρα. Όταν 1 εκατ. από εμάς υπογράψουμε, το Avaaz θα εγκαταστήσει ένα γιγάντιο ψηφιακό μετρητή μπροστά ακριβώς απ’ το Προεδρικό Μέγαρο που θα προβάλει ζωντανά τις υπογραφές μας τραβώντας τα φώτα των ΜΜΕ, ώστε να είναι αδύνατο για τον Σάντος να μας αγνοήσει. 

Πάτα εδώ για να βάλoυμε τέλος στην κρυφή λεηλασία του Αμαζονίου

Το κίνημα μας έχει κινητοποιήσει εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο σε πορείες για την κλιματική αλλαγή κι έχει σημειώσει τεράστιες νίκες για την προστασία των δασών και των θαλασσών μας -- ενώ αγοράσαμε ακόμη κι ένα τροπικό δάσος στην Ινδονησία για να προστατεύσουμε τους ουρακοτάγκους. Τώρα, ας σταθούμε στο πλευρό του λαού της Κολομβίας για να φέρουμε την ειρήνη στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και να σώσουμε τους πνεύμονες του πλανήτη μας.   

Με ελπίδα, 
Ana Sofía, Danny, Meetali, Diego, Luis και όλη η ομάδα του Avaaz   

Περισσότερες πληροφορίες:

Η αποψίλωση αυξάνεται στην Κολομβία μετά την αποστράτευση ΕΑΔΚ ανταρτών (στα Αγλικά) -- The Guardian
https://www.theguardian.com/world/2017/jul/11/colombia-deforestation-farc    

«Είναι ένα διεστραμμένο σύστημα»: πώς οι αγρότες της Κολομβίας επαναδασώνουν την αποψιλωμένη γη τους 
(στα Αγλικά) -- The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/2017/dec/29/its-a-perverse-system-how-colombias-farmers-are-reforesting-their-logged-land
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/afto-den-to-perimename-22980/feed/
<![CDATA[Το New Horizons τράβηξε τις πιο μακρινές από τη Γη φωτογραφίες - Έσπασε το ρεκόρ του Voyager 1.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/-new-horizons=-22907/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/-new-horizons=-22907/#comments +Sun, 11 Feb 2018 09:40:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/-new-horizons=-22907/   Το διαστημικό σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε τις πιο μακρινές από τη Γη φωτογραφίες που έχουν ποτέ τραβηχτεί, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1990 το σκάφος Voyager 1.

]]>
Το διαστημικό σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε τις πιο μακρινές από τη Γη φωτογραφίες που έχουν ποτέ τραβηχτεί, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1990 το σκάφος Voyager 1.


Η αμερικανική διαστημοσυσκευή, η οποία μελέτησε τον Πλούτωνα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2015, έχει πια βάλει πλώρη για τα μυστηριώδη σώματα της ακόμη πιο μακρινής Ζώνης Κάιπερ (Kuiper Belt Objects - KBO).

Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 6,12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή σχεδόν 41 αστρονομικών μονάδων (δηλαδή 41 φορές τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου), το New Horizons έστρεψε την τηλεσκοπική κάμερά του και φωτογράφισε στις 5 Δεκεμβρίου δύο σώματα ΚΒΟ, τα «2012 ΗΖ84» και «2012 ΗΕ85». Οι φωτογραφίες έφθασαν τώρα στη Γη και η NASA τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην πραγματικότητα το ρεκόρ του Voyager είχε σπάσει για πρώτη φορά την ίδια μέρα, δύο ώρες νωρίτερα, όταν η κάμερα Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) του New Horizons φωτογράφισε ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος του γαλαξία μας. Δύο ώρες αργότερα, τράβηξε τις ακόμη πιο μακρινές φωτογραφίες των δύο ΚΒΟ.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1990 το Voyager 1, ευρισκόμενο σε απόσταση 6,06 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (40,5 αστρονομικών μονάδων) από τη Γη, είχε τραβήξει μια διάσημη φωτογραφία του πλανήτη μας ως μιας ωχρής μπλε κουκίδας. Η φωτογραφία εκείνη (γνωστή διεθνώς "Pale Blue Dot") είχε δημιουργηθεί από μια σύνθεση 60 εικόνων. Επειδή το σκάφος έκλεισε τις κάμερές του λίγο μετά το «πορτρέτο» της Γης, το ρεκόρ απόστασης εκείνης της φωτογραφίας δεν απειλήθηκε για περισσότερα από 27 χρόνια.

«Το New Horizons είναι εδώ και πολύ καιρό μία αποστολή με πρωτιές - η πρώτη που εξερεύνησε τον Πλούτωνα, η πρώτη που θα εξερευνήσει τη Ζώνη Κάιπερ, το πιο γρήγορο διαστημικό σκάφος που έχει ποτέ εκτοξευθεί. Και τώρα μπορέσαμε να τραβήξουμε φωτογραφίες από μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη από κάθε άλλο διαστημικό σκάφος στην ιστορία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του New Horizons Άλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο.

Το σκάφος έχει «ραντεβού» με ένα ΚΒΟ, το σώμα «2014 MU69», την 1η Ιανουαρίου του 2019. Θα πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο «ραντεβού» με ουράνιο αντικείμενο στη διαστημική ιστορία. Συνολικά, το New Horizons θα μελετήσει τουλάχιστον 20 ΚΒΟ, νάνους πλανήτες και «Κενταύρους» (πρώην ΚΒΟs με ασταθείς τροχιές που διασταυρώνονται με τις τροχιές των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος).

Αυτή τη στιγμή, το σκάφος βρίσκεται σε θαυμάσια κατάσταση και έχει περιέλθει σε «ύπνωση». Οι χειριστές του από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (εκεί ακριβώς όπου άφησε εποχή ο «δικός μας» Σταμάτης Κριμιζής) θα το ξυπνήσουν από τον ηλεκτρονικό ύπνο του στις 4 Ιουνίου, ώστε να προετοιμασθεί για το ιστορικό «ραντεβού» της Πρωτοχρονιάς του 2019.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/-new-horizons=-22907/feed/
<![CDATA[Πως θα αντιμετωπίσετε περίεργες συμπεριφορές του σκύλου σας και γιατί σχετίζονται με την υγεία του. Γράφει ο Πήτερ Γκόνζεν.]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/piter-p=simperifores-22872/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/piter-p=simperifores-22872/#comments +Thu, 08 Feb 2018 14:00:00 +0200 201 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/piter-p=simperifores-22872/  Όσοι έχουμε κάποιο ζώο συντροφιάς στο σπίτι μας θα έχουμε αντιμετωπίσει κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μας ενοχλήσαν στην συμβίωση μαζί του. Πιθανός να αναζητήσαμε τρόπο να τις αλλάξουμε ή να τις αποδεχτήκαμε εφόσον δεν μας επηρέαζαν άμεσα τη δεδομένη στιγμή. Άλλες συμπεριφορές τις βλέπουμε να αναπτύσσονται σταδιακά  και άλλες να έχουν πιο γρήγορη αλλαγή.

]]>
 
 
 Όσοι έχουμε κάποιο ζώο συντροφιάς στο σπίτι μας θα έχουμε αντιμετωπίσει κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μας ενοχλήσαν στην συμβίωση μαζί του. Πιθανός να αναζητήσαμε τρόπο να τις αλλάξουμε ή να τις αποδεχτήκαμε εφόσον δεν μας επηρέαζαν άμεσα τη δεδομένη στιγμή. Άλλες συμπεριφορές τις βλέπουμε να αναπτύσσονται σταδιακά  και άλλες να έχουν πιο γρήγορη αλλαγή.
 
 Πώς προκύπτουν οι αλλαγές στην συμπεριφορά; Ο λόγοι μπορεί να είναι πάρα πολλοί. Όμως συνήθως σχετίζονται με το στρες, όταν κάποιος λειτουργεί με στρες συνήθως δεν συγκεντρώνεται ώστε να μπορεί με ηρεμία να επεξεργαστεί μια κατάσταση και λειτουργεί κάπως σαν σε πανικό δοκιμάζει πολύ γρήγορα πολλά διαφορετικά πράγματα και συμπεριφορές. Αυτό συνήθως το βλέπουμε είτε σε υπέρ-ενθουσιασμό είτε σε ένα πολύ αγχωμένο ζώο. Αλλα και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει αυτό-έλεγχος, και τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα.
 
 Κάτι που είναι βοηθητικό για σκυλιά με στρες είναι να τους δώσουμε κάτι να κάνουν ώστε να διοχετεύσουν το στρες τους  από μια εντολή τύπου κάτσε μέχρι κάποιο παιχνίδι που να το μασουλάνε και να έχουν να ασχοληθούν με κάτι. Πολλές φορές τα σκυλιά μην γνωρίζοντας το τί να κάνουν, βαριούνται και ψάχνουν με κάτι να απασχοληθούν, το τι θα βρουν μπορεί να είναι κατι που να μας είναι ευχάριστο όπως να κοιμηθούν ή μπορεί να αρχίσουν να γαβγίζουν στους περαστικούς, ή να μας ζητάνε προσοχή με οποιοδήποτε τρόπο, να κάνουν ζημιές ή να τραβάνε τα πατζάκια από το παντελόνι μας. Πέρα από απλά προβλήματα μπορεί να συναντήσουμε και πιο έντονα προβλήματα ξαφνικά ο σκύλος μας να αρχίζει να ξύνεται ακατάπαυστα ή να κυνηγά την ουρά του σαν να έχει εμμονή μαζί της, μέχρι και να γίνει επιθετικός ακόμα και προς τα εμάς.
 
 Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται σίγουρα να παρατηρήσουμε το πώς δημιουργήθηκε και σαν πρώτο βήμα να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκαλεί στο σκύλο μας τη συμπεριφορά αυτή. Σαν πρώτο βήμα πρέπει να κοιτάξουμε την υγεία του φίλου μας. Γιατί μπορεί να είναι κάποια αλλεργία που προκαλεί φαγούρες στο σκύλο μας και να μην τον αφήσει να ηρεμήσει και κατ’ επέκταση να ψάχνει τη λύση κάνοντας ζημιές η ενοχλώντας μας. Ή μπορεί ο σκύλος μας να πονάει κάπου και να μην θέλει να τον αγγίζουμε επειδή ακριβώς πονάει και να γρυλλίζει ή και να μας δαγκώσει. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να έχουμε μάθει στο σκύλο μας να μας επιτρέπει να τον ελέγχουμε με προσοχή κάνοντας κάποιες ασκήσεις χειρισμού όπως λέγονται.
 
 Πολλές από τις συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται σε είτε κάποια ανισορροπία στις ορμόνες είτε σε κάποια κατάσταση που επιφέρει ενόχληση στο σκύλο μας και χρειάζεται να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο που εμπιστευόμαστε για την υγεία του σκύλου μας! Καλό είναι να προλαβαίνουμε εγκαίρως τις καταστάσεις και να μην καθυστερούμε, επίσης αν δεν γνωρίζουμε σίγουρα το πώς να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση να ζητήσουμε συμβουλές από κάποιον ειδικό.
 
,
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/piter-p=simperifores-22872/feed/
<![CDATA[Gillian Anderson: «Καλύτερα γυμνή, παρά να φορέσω γούνα».]]> http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gimni-para-gouna-=-22868/ http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gimni-para-gouna-=-22868/#comments +Thu, 08 Feb 2018 10:01:00 +0200 38 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gimni-para-gouna-=-22868/   «Ένιωσα απελευθέρωση μέσα από αυτή τη φωτογράφιση, και χαίρομαι που μπορώ να στείλω το μήνυμα αυτό. Είμαι περήφανη», υποστηρίζει.


]]>
«Ένιωσα απελευθέρωση μέσα από αυτή τη φωτογράφιση, και χαίρομαι που μπορώ να στείλω το μήνυμα αυτό. Είμαι περήφανη», υποστηρίζει.

Η 49χρονη ηθοποιός Gillian Anderson ποζάρει για καλό σκοπό, για χάρη της PETA, προκειμένου να στηρίξει τον οργανισμό στον αγώνα κατά της γούνας. 


Η καλλονή ποζάρει σε ασπρόμαυρο φόντο, φορώντας μόνο αυτάκια γάτας στο κεφάλι της. «Καλύτερα να ποζάρω γυμνή, παρά να φορέσω γούνα», γράφει στο μήνυμά της.

Η 49χρονη καλύπτει με τα χέρια τα επίμαχα σημεία, χαμογελά πλατιά και στέλνει ηχηρό μήνυμα.  
«Ένιωσα απελευθέρωση μέσα από αυτή τη φωτογράφιση, και χαίρομαι που μπορώ να στείλω το μήνυμα αυτό. Είμαι περήφανη», υποστηρίζει.  


]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/planitis-gh/gimni-para-gouna-=-22868/feed/