Τα φύτρα είναι πραγματικές υπερτροφές που τις φτιάχνουμε πολύ εύκολα στο σπίτι μας. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δημιουργούν ασπίδα προστασίας στον οργανισμό μας. Επιπλέον είναι γεμάτα πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και διάφορα ένζυμα που μόνο καλό μας κάνουν.
Είναι στα αλήθεια πάρα πολύ εύκολο να καλλιεργήσουμε φύτρα στο σπίτι, πολύ πιο εύκολο από οποιοδήποτε λαχανικό. Η καλλιέργεια μπορεί να γίνει στο εσωτερικό, δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο ούτε κανέναν ειδικό εξοπλισμό. Όλοι μπορούν να καλλιεργήσουμε φύτρα στο σπίτι!
Αρχικά να σημειώσουμε ότι το ζεστό και υγρό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται τα φύτρα είναι ιδανικό για την εξάπλωση επικίνδυνων βακτηρίων, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καθαριότητα. Αν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Αρχικά θα πρέπει οι σπόροι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι πλυμένοι και καθαροί. Το ίδιο ισχύει και για τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε για το φύτεμα, όπως και για τα χέρια μας που ελέγχουν και αγγίζουν τους σπόρους.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε άφθονες επιλογές, αφού μπορούμε να φυτέψουμε σχεδόν οποιοδήποτε όσπριο, σπόρο ή δημητριακό. Μπορούμε να φυτέψουμε φακές και ρεβίθια, αλλά και στάρι, σπόρους μπρόκολου και μπιζέλια.
Σιτάρι
Μοσχοσίταρο
Μπιζέλια πράσινα
Ραπανάκια
Φακές
Ρεβίθια
Κεχρί
Ηλιόσπορους
Σπόρους μπρόκολου
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι όχι, μπορείτε να πάρετε ένα σακουλάκι φακές και να τις βάλετε να βλαστήσουν και όλα να είναι μια χαρα.
Εκτός από τους προσεκτικά επιλεγμένους σπόρους που αναφέραμε, θα χρειαστούμε μεγάλα γυάλινα βάζα με φαρδύ στόμιο που θα έχουμε πλύνει και στεγνώσει σχολαστικά, καθώς και κομμάτια φυσικού υφάσματος (βαμβάκι). Και λαστιχάκια. Αυτά είναι όλα!

Διαφορετικοί σπόροι απορροφούν διαφορετικές ποσότητες νερού, αλλά ένας καλός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε τρία μέρη νερού προς ένα μέρος σπόρου. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το μέγεθος του βάζου και από την ποσότητα που επιθυμούμε να πάρουμε στο τέλος.
Αρχικά ξεπλένουμε καλά τους σπόρους και τους τοποθετούμε σε καθαρό βάζο. Προσθέτουμε το νερό, που έχουμε προηγουμένως βράσει και έχει κρυώσει, κι ανακατεύουμε για να καλυφθούν όλοι οι σπόροι με νερό. Καλύπτουμε το στόμιο του βάζου με ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα και το στερεώνουμε με λαστιχάκι. Αφήνουμε το βάζο σε ένα ζεστό και ήσυχο μέρος για μια ολόκληρη νύχτα.
Το επόμενο πρωί πρέπει να ξεπλύνουμε τους σπόρους και να τους στραγγίσουμε καλά, διαφορετικά θα μουχλιάσουν. Θα πάρουμε ένα κόσκινο και θα αναποδογυρίσουμε το βάζο πάνω από το νεροχύτη και το αφήσουμε να στραγγίξει καλά.

Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνεται δύο φόρες την ημέρα: ξεπλένουμε με φρέσκο δροσερό νερό, στραγγίζουμε, προσθέτουμε νερό κλπ μέχρι να δούμε τα βλαστάρια να αναπτύσσονται. Για τους περισσότερους σπόρους αυτό θα γίνει σε 2 με 3 ημέρες, αν και οι περισσότεροι περιμένουν περισσότερο μέχρι να αναπτυχθούν ικανοποιητικά.
Όταν δούμε ότι τα βλαστάρια έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος, θα τα ξεπλύνουμε και θα τα στραγγίξουμε για μια ακόμη φορά και θα τα αδειάσουμε πάνω στον πάγκο σε μια μεγάλη καθαρή πετσέτα. Θα τα αφήσουμε απλωμένα να στεγνώσουν καλά. Όταν στεγνώσουν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε μικρότερο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
Ένας μικρός οδηγός απόδοσης
Δείτε παρακάτω τις ποσότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσετε και και τις ποσότητες που θα πάρετε στο τέλος της διαδικασίας
Ηλιόσποροι: 1 φλιτζάνι δίνει 1 ½ φλιτζάνι
Καλαμπόκι: 1 φλιτζάνι δίνει 2 φλιτζάνια
Κινόα: 1 φλιτζάνι δίνει 2 ½ φλιτζάνια
Μοσχοσίταρο: 4 κουτ. σούπας δίνουν 1 φλιτζάνι
Μπιζέλια: 1 φλιτζάνι δίνει 2 φλιτζάνια
Νεροκάρδαμο: 1 κουτ. σούπας δίνει 1 ½ φλιτζάνι
Ραπανάκια: 1 κουτ. σούπας δίνει 1 φλιτζάνι
Ρεβίθια: 1 φλιτζάνι δίνει 3 φλιτζάνια
Ρύζι: 1 φλιτζάνι δίνει 1 ½ φλιτζάνι
Σιτάρι: 1 φλιτζάνι δίνει 2 ½ φλιτζάνια
Σόγια: : 1 φλιτζάνι δίνει 2 ½ φλιτζάνια
Φακές: 1 φλιτζάνι δίνει 3-4 φλιτζάνια
Φασόλια: 1 φλιτζάνι δίνει 3-4 φλιτζάνια