Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

595 Views
Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

 Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια.

Υπερδιπλασιάζεται στα επόμενα χρόνια το ποσοστό των ειδών του πλανήτη που απειλείται σήμερα με εξαφάνιση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνεδρίου Βιολογικής Εξαφάνισης στο Βατικανό, το ποσοστιαίο 20% των ειδών του πλανήτη που απειλούνται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως το 50% μέχρι το 2100 εαν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Οι πλούσιες δυτικές χώρες καταναλώνουν τους πόρους του πλανήτη και καταστρέφουν τα οικοσυστήματα του με πρωτοφανή ρυθμό» όπως επισημαίνει ο Πωλ Έρλιχ, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος επισημαίνει ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τρόπο ζωής των πλούσιων δυτικών χωρών. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Για παράδειγμα, θέλουμε να χτίσουμε αυτοκινητόδρομους σε παρθένα οικοσυστήματα όπως το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι στην Αφρική, ώστε να εξορύξουμε περισσότερα σπάνια ορυκτά για τα κινητά μας τηλέφωνα. Αρπάζουμε όλα τα ψάρια από τη θάλασσα, καταστρέφουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους και απελευθερώνουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Έχουμε θέσει τις βάσεις για μια μαζική εξαφάνιση ειδών και πρέπει να εξετάσουμε τρόπους να το σταματήσουμε».

«Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, είναι σαφές ότι για να υποστηριχθεί ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός με βιώσιμο τρόπο, θα χρειαστούμε σύντομα άλλο ένα μισό πλανήτη για τους απαραίτητους πόρους» όπως τονίζει ο Έρλιχ, υπογραμμίζοντας πως «Ωστόσο, η κατανάλωση πόρων γίνει στο επίπεδο των ΗΠΑ, θα χρειαστούμε τετραπλάσιους ή πενταπλάσιους πόρους από αυτούς που είναι διαθέσιμοι σήμερα». Την ίδια στιγμή, έκθεση των πανεπιστημίων Σαπιέντσα της Ρώμης, UCL και Ινστιτούτου Ζωολογίας του Λονδίνου, Κέιμπριτζ, Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και της αμερικάνικης ΜΚΟ Wildlife Conservation Society επισημαίνει ότι περισσότερα από 700 θηλαστικά και πτηνά που ήδη απειλούνται με εξαφάνιση φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη επιθεώρηση σχετικών επιστημονικών μελετών.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Τα ζώα που απειλούνται είναι πολύ περισσότερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, φτάνοντας το 47% των χερσαίων θηλαστικών και το 23% των πτηνών που βρίσκονται στην Κόκκινη Λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Τα πρωτεύοντα και τα μαρσιποφόρα πιστεύεται ότι έχουν υποφέρει περισσότερο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως αναφέρει η έκθεση. Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι έχουν ζήσει κυρίως σε τροπικά μέρη με σταθερό κλίμα για χιλιάδες χρόνια, και έχουν αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής.

Μόνο τα τρωκτικά και τα θηλαστικά που τρέφονται με έντομα πιστεύεται ότι έχουν ωφεληθεί. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή έχουν γρήγορους ρυθμούς αναπαραγωγής και τείνουν να μην εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο βιότοπο, ζώντας συχνά σε λαγούμια που παρέχουν προστασία από τις αλλαγές του καιρού.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να συγκρίνουν το βάρος και άλλα χαρακτηριστικά των ζώων με τις αλλαγές στο κλίμα, όπως η θερμοκρασία.

«Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι πολλά από τα απειλούμενα είδη είναι πιθανόν να έχουν ήδη πληγεί από την κλιματική αλλαγή, και ότι οι διάφοροι φορείς και υπεύθυνοι πολιτικής πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση του μέλλοντος της βιοποικιλότητας», αναφέρει η μελέτη.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κλιματική αλλαγή προκαλεί προβλήματα στα ζώα είναι οι αλλαγές στην κατανομή των φυτών. «Σε περιοχές με μειωμένη βροχόπτωση, είναι πιθανό ότι τα φυτά έχουν μικρότερες κλιματικές ανοχές και ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές βιώνουν αλλαγές στη βλάστηση και επακόλουθη απώλεια ενδιαιτημάτων για τα ζώα που ζουν εκεί», όπως αναφέρει η έκθεση. Τα θηλαστικά που βρίσκονται επίσης σε υψηλή επικινδυνότητα από την κλιματική αλλαγή είναι αυτά που έχουν πιο εξειδικευμένη διατροφή και συνεπώς χαμηλότερη ικανότητα προσαρμογής σε νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τα πτηνά που ζουν σε κρύες ορεινές περιοχές. Εξάλλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν τα πουλιά να ωοτοκούν νωρίτερα.

Θαλάσσια είδη
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για τη μείωση της απώλειας των καρχαριών την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον το 53% των καρχαριών και σελαχιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης και απαιτείται επείγουσα δράση για τη διατήρηση των πληθυσμών και των βιοτόπων τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Η οργάνωση ενημέρωσε την αξιολόγηση της περασμένης δεκαετίας με πληροφορίες για 73 ενδημικά είδη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 16 από τα 32 είδη σελαχιών και 23 από τα 41 είδη καρχαριών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης.

Εξάλλου, τα τελευταία 50 χρόνια, 13 είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί τοπικά σε διάφορα μέρη της Μεσογείου. Γεωγραφικά οι τοπικές εξαφανίσεις ήταν πιο διαδεδομένες στα βορειοδυτικά ύδατα της Μεσογείου, στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και στα ύδατα των χωρών που βρέχονται από την Αδριατική Θάλασσα και τις χώρες της βορειοδυτικής Αφρικής. Αυτή η ανησυχητική μείωση του αριθμού των ειδών συνδέεται με μια πιο έντονη αλιευτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν την παρακολούθηση των αλιευμάτων και τη συλλογή δεδομένων, να ελέγχουν τους αλιευτικούς εξοπλισμούς και να θεσπίσουν αλιευτικές ποσοστώσεις και προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό επίπεδο. Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά πρέπει να έχουν επίγνωση του κινδύνου που συνεπάγεται όταν αγοράζουν αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Νικ Ντάλβι, συνεπικεφαλής της Ομάδας Ειδικών Καρχαρία της IUCN και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ του Καναδά.

Σε κίνδυνο τα άγρια ζώα
Πτώση των πληθυσμών έως 67% μέχρι το 2020

Τα δύο τρίτα των άγριων ζώων σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν εξαφανιστεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση από το WWF και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Με εξαφάνιση απειλείται το 50% των ειδών του πλανήτη σε 80 χρόνια

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η απώλεια των ενδιαιτημάτων λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, του κυνηγιού, και της ρύπανσης, θα οδηγήσουν σε μια έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών. Χρησιμοποιώντας στοιχεία για τον πληθυσμό των ζώων από το 1970 ως μέτρο σύγκρισης, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την κατάσταση της βιοποικιλότητας και προειδοποιούν τώρα ότι ο πλανήτης θα χάσει το 67% των ζώων του έως το 2020, εάν δεν καταβληθούν αμέσως σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των άγριων πληθυσμών.

Η συγκεκριμένη ετήσια έκθεση υπολογίζει την κατάσταση της βιοποικιλότητας του πλανήτη αξιολογώντας τις πληθυσμιακές τάσεις των ζώων που ζουν στην ξηρά και τη θάλασσα. Η νέα έκθεση αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι για τα ζώα σε όλο τον κόσμο αποτελούν μία παγιωμένη κατάσταση και όχι κάτι νέο. Εξάλλου, η συνολική μείωση των παγκόσμιων πληθυσμών θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και ψαριών ήταν 58% μεταξύ 1970 και 2012. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια ειδών περίπου 2% κάθε χρόνο. Η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται αμείωτη, τόσο άμεσα, με τη μορφή του κυνηγιού και της αποψίλωσης των δασών, καθώς και μέσω δευτερογενών παραγόντων, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθιστώντας την απειλή για την επιβίωση των άγριων ζώων ακόμα πιο σοβαρή.

«Δεν είμαστε πια ένας μικρός κόσμος σε ένα μεγάλο πλανήτη. Αποτελούμε πλέον ένα μεγάλο κόσμο σε ένα μικρό πλανήτη, και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κορεσμού», δήλωσε ο καθηγητής Γιόχαν Ρόκστρεμ, προλογίζοντας την έκθεση.

Από όλα τα ζώα της γης, έχουν επηρεαστεί σοβαρότερα από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκείνα που κατοικούν σε ποτάμια και λίμνες. Οι ζωικοί πληθυσμοί σε υγροτόπους γλυκού νερού έχουν μειωθεί κατά 81% από το 1970, γεγονός που αποδίδεται στην υπερβολική άντληση νερού, τη ρύπανση και τα φράγματα, αναφέρει η έκθεση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία αναγκάζει τα ζώα να προσαρμόσουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους, ενισχύει τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δράσης και επιταχύνει την απώλεια των πληθυσμών.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 02-08/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 02-08/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
με 0 Σχόλια 1489 Views

Ενα μέτριο με την Ολίβια Κόλμαν, ένα επεισόδιο του  Αστερίξ και Οβελίξ, ένα τούρκικο για φεστιβαλιστές και άλλη μια παπάρα του πάλαι ποτέ μάστορα των θρίλερ Μ. Νάιτ Σιάμαλαν στο μενού των νέων ταινιών... 


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη