Νέος εξωπλανήτης: Καταγράφηκαν σύννεφα από σίδηρο και βροχή από τιτάνιο (Video)

573 Views
Νέος εξωπλανήτης: Καταγράφηκαν σύννεφα από σίδηρο και βροχή από τιτάνιο (Video) Νέος εξωπλανήτης: Καταγράφηκαν σύννεφα από σίδηρο και βροχή από τιτάνιο (Video)

Οι αστρονόμοι καταγράφουν τα τελευταία χρόνια δεδομένα για τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών, όμως μία ομάδα του MIT κατάφερε για πρώτη φορά να προσφέρει μία ματιά στη σκοτεινή πλευρά ενός εξωπλανήτη.


Ο λόγος για τον WASP-121b, έναν πλανήτη 850 έτη φωτός από τη Γη, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία του Καυτού Δία και είναι παλιρροιακά κλειδωμένος στο άστρο του, με τη μία πλευρά να κοιτά πάντα προς το άστρο και την άλλη βυθισμένη στο αιώνιο σκοτάδι, δέκα φορές αχνότερη από τη φωτεινή πλευρά.

Ένας Καυτός Δίας έχει τεράστια μάζα, περίπου όσο αυτή του Δία, αλλά σε αντίθεση με αυτόν είναι πολύ πιο θερμός λόγω της μικρής απόστασης από το άστρο του. Η περιφορά του WASP-121b γύρω από το άστρο του κρατά μόλις 30 ώρες.

Η σκοτεινή πλευρά λοιπόν του εξωπλανήτη συμβάλει στον εξαιρετικά βίαιο κύκλο νερού. Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν τις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία από την πλευρά της μέρας στην πλευρά της νύχτας. Στην πλευρά της μέρας, τα άτομα του νερού διασπώνται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τις 3.000 Kelvin (2.726 βαθμούς Κελσίου), με τα άτομα υδρογόνου και οξυγόνου να ενώνονται και να γίνονται ξανά νερό στη νυχτερινή πλευρά του πλανήτη, κινούμενο με ανέμους που φτάνουν τα 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το νερό μάλιστα δεν είναι το μόνο που κυκλοφορεί στον πλανήτη. Οι αστρονόμοι βρήκανε πως η νυχτερινή πλευρά είναι αρκετά κρύα για να φιλοξενήσει νέφη σιδήρου, τιτανίου και κορουνδίου (ένα ορυκτό που βρίσκουμε σε ρουμπίνια και ζαφείρια), τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε αέρια στη φωτεινή πλευρά, δίνοντας ένα παράθυρο δημιουργίας βροχής από σίδηρο και λιωμένα πετράδια.

Πηγή: Unboxholics


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την ξεκαρδιστική κωμωδία «Αι Καρυάτιδαι» στο θέατρο Κήπου
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την ξεκαρδιστική κωμωδία «Αι Καρυάτιδαι» στο θέατρο Κήπου
με 1 Σχόλια 474 Views

 Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την ξεκαρδιστική κωμωδία «Αι Καρυάτιδαι» στο θέατρο Κήπου συναυλία Κυριακή 10 Ιουλίου.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή