Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων

108 Views
Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων

Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων.

"Κανένας δεν θέλει να ζει σε ένα περιβάλλον που πνίγεται από σκουπίδια ή έστω όπου τα σκουπίδια κρύβονται επιμελώς κάτω απ' το χαλί. Γιατί εμείς εδώ σ' αυτή τη χώρα αυτό ακριβώς κάνουμε, κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, δηλαδή τους ΧΥΤΑ", ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε αποψινή εκδήλωση για τα "Τοπικά σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων - Ανακύκλωσης" που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Εκθέσεως.

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως η διοίκηση του εισήγαγε το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με τους μπλε κάδους και πως μέσα σε 3,5 χρόνια πλήρους λειτουργίας έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανακυκλώσιμων από σχεδόν 0% στο 12,5%".

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως το ποσοστό "δεν είναι ικανοποιητικό, είναι όμως ικανοποιητικός ο ρυθμός αύξησης των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων που συλλέγει ο Δήμος".

Όπως είπε ο κ.Μπουτάρης στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της διοίκησης για την τρέχουσα θητεία, έως και το Σεπτέμβριο του 2019, είναι "η κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και η επαναχρησιμοποίηση ρούχων, υποδημάτων, επίπλων και άλλων υλικών που μπορούν με επιδιόρθωση, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν".

Συμπλήρωσε δε πως "πέρα από τη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται, αδίκως, για υγειονομική ταφή, μια τέτοια προσέγγιση θα ανοίξει το πεδίο για έναν ολόκληρο νέο επιχειρηματικό τομέα στο πλαίσιο και της κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή να δημιουργήσει σταδιακή λεγόμενη αγορά από "δεύτερο χέρι".

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνολικά 4.800 μπλε κάδους, 140 κώδωνες για γυαλί στο κέντρο της πόλης (σύντομα θα τοποθετηθούν επιπλέον κώδωνες και στις γειτονιές) και δεκατρία οχήματα συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων, ενώ το επόμενο διάστημα δύο μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα θα συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής χαρτιού, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), Δημήτρης Παπασωτηρίου.

Σύμφωνα με τον κ.Παπασωτηρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης "είναι από τους κορυφαίους στην ανακύκλωση καθώς έχει ένα ποσοστό 12%, αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά ανακύκλωσης κινούνται από το 0% - 12%".

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, από την πλευρά του υποστήριξε πως "πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Το στοίχημα που βάλαμε με τον εαυτό μας είναι να φτάσουμε έως το 20% μέχρι το τέλος του έτους".

Σύμφωνα με τον κ.Παππά για μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης θα πρέπει να αναπτυχθούν "πράσινα" καταστήματα, "πράσινα" σημεία σε όλες τις γειτονιές, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, να υπάρχουν ειδικά σταντ για επαναχρησιμοποίηση των ειδών (ρούχα, έπιπλα κλπ) και να ξεκινήσει η κομποστοποίηση.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλης Γεράνης και η καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κάτια Λαζαρίδη.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του Μολιέρου ανεβάζει ο Γιώργος Ροντίδης στο θέατρο Ρο.
Τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του Μολιέρου ανεβάζει ο Γιώργος Ροντίδης στο θέατρο Ρο.
με 0 Σχόλια 425 Views

Η εμμονή του ότι πάσχει από σοβαρή ανίατη ασθένεια, ενώ χαίρει άκρας υγείας, οδηγεί τον ήρωα του έργου Αργκάν, σε ακρότητες, εξευτελισμό και ταπείνωση. Φτάνει στο σημείο να χάσει τον αυτοσεβασμό του, αλλά και της οικογένειας του, ενώ γίνεται πολύ εύκολο θύμα γιατρών και φαρμακοποιών που τον εκμεταλλεύονται κυρίως οικονομικά.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή