Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων

148 Views
Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων

Μπουτάρης: Αύξηση στο 12,5% από σχεδόν 0% των ανακυκλώσιμων.

"Κανένας δεν θέλει να ζει σε ένα περιβάλλον που πνίγεται από σκουπίδια ή έστω όπου τα σκουπίδια κρύβονται επιμελώς κάτω απ' το χαλί. Γιατί εμείς εδώ σ' αυτή τη χώρα αυτό ακριβώς κάνουμε, κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, δηλαδή τους ΧΥΤΑ", ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε αποψινή εκδήλωση για τα "Τοπικά σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων - Ανακύκλωσης" που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Εκθέσεως.

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως η διοίκηση του εισήγαγε το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με τους μπλε κάδους και πως μέσα σε 3,5 χρόνια πλήρους λειτουργίας έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανακυκλώσιμων από σχεδόν 0% στο 12,5%".

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως το ποσοστό "δεν είναι ικανοποιητικό, είναι όμως ικανοποιητικός ο ρυθμός αύξησης των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων που συλλέγει ο Δήμος".

Όπως είπε ο κ.Μπουτάρης στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της διοίκησης για την τρέχουσα θητεία, έως και το Σεπτέμβριο του 2019, είναι "η κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και η επαναχρησιμοποίηση ρούχων, υποδημάτων, επίπλων και άλλων υλικών που μπορούν με επιδιόρθωση, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν".

Συμπλήρωσε δε πως "πέρα από τη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται, αδίκως, για υγειονομική ταφή, μια τέτοια προσέγγιση θα ανοίξει το πεδίο για έναν ολόκληρο νέο επιχειρηματικό τομέα στο πλαίσιο και της κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή να δημιουργήσει σταδιακή λεγόμενη αγορά από "δεύτερο χέρι".

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνολικά 4.800 μπλε κάδους, 140 κώδωνες για γυαλί στο κέντρο της πόλης (σύντομα θα τοποθετηθούν επιπλέον κώδωνες και στις γειτονιές) και δεκατρία οχήματα συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων, ενώ το επόμενο διάστημα δύο μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα θα συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής χαρτιού, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), Δημήτρης Παπασωτηρίου.

Σύμφωνα με τον κ.Παπασωτηρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης "είναι από τους κορυφαίους στην ανακύκλωση καθώς έχει ένα ποσοστό 12%, αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά ανακύκλωσης κινούνται από το 0% - 12%".

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, από την πλευρά του υποστήριξε πως "πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Το στοίχημα που βάλαμε με τον εαυτό μας είναι να φτάσουμε έως το 20% μέχρι το τέλος του έτους".

Σύμφωνα με τον κ.Παππά για μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης θα πρέπει να αναπτυχθούν "πράσινα" καταστήματα, "πράσινα" σημεία σε όλες τις γειτονιές, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, να υπάρχουν ειδικά σταντ για επαναχρησιμοποίηση των ειδών (ρούχα, έπιπλα κλπ) και να ξεκινήσει η κομποστοποίηση.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλης Γεράνης και η καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κάτια Λαζαρίδη.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ψηφίστε τους νικητές για τα Βραβεία Κοινού - 9α θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019
Ψηφίστε τους νικητές για τα Βραβεία Κοινού - 9α θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019
με 7 Σχόλια 1135 Views

Η Ψηφοφορία ξεκίνησε. Ψηφίστε τους 3 νικητές που τη Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 στο θέατρο Κολοσσαίον  θα κατακτήσουν τα Βραβεία Κοινού στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή