«Αράχνες» στον Άρη: Τι δείχνει μια «περίεργη» φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη

734 Views
«Αράχνες» στον Άρη: Τι δείχνει μια «περίεργη» φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη «Αράχνες» στον Άρη: Τι δείχνει μια «περίεργη» φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη

 

Αίσθηση προκάλεσε φωτογραφία την οποία τράβηξε το Mars Reconnaissance Orbiter στις 13 Μαΐου, η οποία απεικονίζει περιοχή του Νοτίου Πόλου του Άρη.

Ειδικότερα, στη φωτογραφία φαίνεται ένας παγετώνας διοξειδίου του άνθρακα, όπου, καθώς επιστρέφει ο ήλιος κατά την άνοιξη του Άρη, εμφανίζονται ...«αράχνες». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της NASA, δεν πρόκειται για εξωγήινες αρειανές αράχνες, αλλά για ένα φαινόμενο (αραχνοειδές έδαφος- araneiform terrain) στο οποίο σχηματίζονται αραχνόμορφες προεξοχές όταν το διοξείδιο του άνθρακα κάτω από την επιφάνεια θερμαίνεται και απελευθερώνεται. Πρόκειται για μια εποχική διαδικασία που δεν παρατηρείται στη Γη.

Όταν το διοξείδιο του άνθρακα θερμαίνεται και μετατρέπεται ξανά σε αέριο, ασκεί πίεση προς τα επάνω καθώς είναι παγιδευμένο κάτω από την επιφάνεια. Κάποια στιγμή σπάει τον πάγο ως πίδακας που εκτοξεύει σκόνη, και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, ενώ πιο σκουρόχρωμη σκόνη εναποτίθεται γύρω από το σημείο όπου σημειώθηκε η ρωγμή- ή παρασύρεται από ανέμους.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Πλανήτης ΓηφεγγάριαΑρης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Με τη σιωπή»: Μια σπουδαία παράσταση, αυτό που λέμε «καλό θέατρο». Τηλε-είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Με τη σιωπή»: Μια σπουδαία παράσταση, αυτό που λέμε «καλό θέατρο». Τηλε-είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1460 Views

 Μια παράσταση δεμένη, με συνοχή, με περιεχόμενο, μια παράσταση επιπέδου, που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Είναι αυτό που λέμε «καλό θέατρο»… Είδε η Άννια Κανακάρη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή