«Αράχνες» στον Άρη: Τι δείχνει μια «περίεργη» φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη

423 Views
«Αράχνες» στον Άρη: Τι δείχνει μια «περίεργη» φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη «Αράχνες» στον Άρη: Τι δείχνει μια «περίεργη» φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη

 

Αίσθηση προκάλεσε φωτογραφία την οποία τράβηξε το Mars Reconnaissance Orbiter στις 13 Μαΐου, η οποία απεικονίζει περιοχή του Νοτίου Πόλου του Άρη.

Ειδικότερα, στη φωτογραφία φαίνεται ένας παγετώνας διοξειδίου του άνθρακα, όπου, καθώς επιστρέφει ο ήλιος κατά την άνοιξη του Άρη, εμφανίζονται ...«αράχνες». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της NASA, δεν πρόκειται για εξωγήινες αρειανές αράχνες, αλλά για ένα φαινόμενο (αραχνοειδές έδαφος- araneiform terrain) στο οποίο σχηματίζονται αραχνόμορφες προεξοχές όταν το διοξείδιο του άνθρακα κάτω από την επιφάνεια θερμαίνεται και απελευθερώνεται. Πρόκειται για μια εποχική διαδικασία που δεν παρατηρείται στη Γη.

Όταν το διοξείδιο του άνθρακα θερμαίνεται και μετατρέπεται ξανά σε αέριο, ασκεί πίεση προς τα επάνω καθώς είναι παγιδευμένο κάτω από την επιφάνεια. Κάποια στιγμή σπάει τον πάγο ως πίδακας που εκτοξεύει σκόνη, και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, ενώ πιο σκουρόχρωμη σκόνη εναποτίθεται γύρω από το σημείο όπου σημειώθηκε η ρωγμή- ή παρασύρεται από ανέμους.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Πλανήτης ΓηφεγγάριαΑρης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τίποτα σπουδαίο η ταινία «Προσευχήσου να πεθάνεις». Είδαμε & σχολιάζουμε
Τίποτα σπουδαίο η ταινία «Προσευχήσου να πεθάνεις». Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 509 Views

Αναρωτιόμουν πόσες εκατοντάδες ταινίες έχουν γυριστεί με θέμα τις φυλακές και πόσες από δαύτες πέρασαν στην ιστορία του κινηματογράφου ως σημαντικές. Η απάντηση είναι γρήγορη και εύκολη: ελάχιστες… Είδε και σχολιάζει ο Γιάννης Τσιρόγλου 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή