Ρεκόρ ανεμοστρόβιλων και υδροσιφώνων στην Ελλάδα το 2017

880 Views
Ρεκόρ ανεμοστρόβιλων και υδροσιφώνων στην Ελλάδα το 2017 Ρεκόρ ανεμοστρόβιλων και υδροσιφώνων στην Ελλάδα το 2017

Έτος-ρεκόρ από πλευράς ανεμοστρόβιλων ήταν το 2017 για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε στην χώρα μας εκδηλώθηκαν 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο. Το 2016 είχαν καταγραφεί μόλις 86 σίφωνες, ενώ δεύτερο στην κατάταξη έρχεται το 2014, χρονιά κατά την οποία είχαν παρατηρηθεί 144 εκδηλώσεις του φαινομένου.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στην αναφορά των μετεωρολόγων είναι ότι σημαντικό ποσοστό των στροβίλων έγινε γνωστό στο Αστεροσκοπείο από πολίτες που κατέγραψαν με smartphones τα φαινόμενα και απέστειλαν τις καταγραφές τους στους επιστήμονες με την βοήθεια των μέσω κοινωνικής δικτύωσης. 

«Η τεχνολογία έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017» επισημαίνει ο Σταύρος Ντάφης, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο το οποίο διαχειρίζεται την ιστοσελίδα www.meteo.gr.Η πλειονότητα των σιφώνων που καταγράφηκαν το 2017 -δηλαδή οι 136- ήταν υδροσίφωνες -στροβιλιζόμενες αέριες δίνες πάνω από την θάλασσα- και οι υπόλοιποι εννέα ήταν ανεμοστρόβιλοι, οι πέντε από τους οποίους προκάλεσαν σοβαρές ζημιές κυρίως στην Κέρκυρα και τους Παξούς. 

Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, οι περισσότεροι κατεγράφησαν τους φθινοπωρινούς μήνες, με μέγιστο αριθμό εμφανίσεων το Νοέμβριο του 2017 με 51 εκδηλώσεις του φαινομένου. «Άκρως εντυπωσιακός ήταν ο υδροσίφωνας που εμφανίστηκε στον Μεσσηνιακό κόλπο στις 8 Νοεμβρίου 2017», σημειώνει ο ερευνητής. 

Συνολικά στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του 2017 παρατηρήθηκαν 616 περιστατικά σιφώνων.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Πλανήτης Γη

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
με 0 Σχόλια 4290 Views

Aμάθεια, αστάθεια, γήρας, εμπειρία, ζήλος, ημιμάθεια, ιαχή, λογική, μαϊμουδισμός, νταής, ξετσιπωσιά, οπορτουνισμός, ρουτίνα, τέρας, χάος, ψυχή... λέξεις που συμπληρώνουν την παρακάτω αλφάβητο ενός δωρεάν  λεξικού φιλοδοξώντας να προκαλέσει πικρά μειδιάματα και δεύτερες σκέψεις με θέμα «ΆΝΘΡΩΠΟΣ». Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή