Στον «αέρα» η ανακύκλωση υλικών. Απειλούνται με λουκέτο 11 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

445 Views
Στον «αέρα» η ανακύκλωση υλικών. Απειλούνται με λουκέτο 11 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. Στον «αέρα» η ανακύκλωση υλικών. Απειλούνται με λουκέτο 11 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Στον «αέρα» η ανακύκλωση υλικών. Απειλούνται με λουκέτο 11 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης

Προειδοποίηση για... λουκέτο ή συμμόρφωση με τους νέους κανόνες στα μισά από τα 22 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος, επισημαίνοντας πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

«Ο ρόλος του ΕΟΑΝ πρέπει να αναβαθμιστεί και να έχει τον πρώτο ρόλο στην ανακύκλωση: να ελέγχει, να δίνει κατευθύνσεις και να αποφασίζει για το πώς και πού πρέπει να πάνε οι πόροι», όπως επισήμανε, τονίζοντας πως ένα από αυτά τα συστήματα, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (μπλε κάδοι), έχει αποθεματικά ύψους 29 εκατ. ευρώ, τα οποία... «κοιμούνται και δεν αξιοποιούνται». Ωστόσο, τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Δ. Πολιτόπουλο, εντοπίζονται στα συστήματα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών (υπάρχει και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) και του ΣΥΔΕΣΥΣ, σύστημα που διαχειρίζεται μεταχειρισμένους συσσωρευτές. Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι αναμένονται αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν τις σχέσεις του ΕΟΑΝ με τα συστήματα διαχείρισης (νόμος 2939/2011), προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ. Τα έσοδα των 22 συστημάτων ανακύκλωσης (στοιχεία 2015) υπολογίζονται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 2%, δηλαδή περίπου 900.000 ευρώ, καταλήγουν στον ΕΟΑΝ.

Σήμερα το αποθεματικό του οργανισμού είναι περίπου 3,5 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά του έξοδα φθάνουν τις 500.000.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακύκλωση υλικών στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα - το 2011 αντιστοιχούσε στο 15% της παραγωγής, ενώ οι ποσότητες οργανικών που ανακτήθηκαν μέσω χωριστής συλλογής αντιστοιχούσαν σε μόλις 3%. Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) θέτει στόχο για το 2020 74% ανάκτηση και 26% διάθεση.

Πηγή: Ημερησία


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
με 9 Σχόλια 1499 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναρπαστική παράσταση της Ομάδας Νάμα «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» στο Θέατρο Αυλαία  Πέμπτη 19/5 ή Παρασκευή 20/5 στις 21:00

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή