Τα άλογα «μιλάνε» με τα αυτιά τους όπως οι άνθρωποι...

135 Views
Τα άλογα «μιλάνε» με τα αυτιά τους όπως οι άνθρωποι... Τα άλογα «μιλάνε» με τα αυτιά τους όπως οι άνθρωποι...

Τα άλογα «μιλάνε» με τα αυτιά τους όπως οι άνθρωποι...

  Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα άλογα, όπως οι άνθρωποι, επικοινωνούν διαβάζοντας ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Ωστόσο, αντίθετα με εμάς, ανταλλάσσουν σημαντικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα αυτιά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ, όταν ένα άλογο εκφράζει ενδιαφέρον για κάτι, σηκώνει τα αυτιά του και τα κατευθύνει προς ότι τράβηξε την προσοχή του.

Η κίνηση αυτή είναι τόσο σημαντική, ώστε εάν τα αυτιά ενός αλόγου καλυφθούν, τότε δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του με άλλα άλογα.

Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ενός αλόγου να κοιτάζει προς ένα δοχείο με τροφή. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τη φωτογραφία σε αληθινές διαστάσεις ανάμεσα σε δύο δοχεία φαγητού και οδήγησαν ένα άλλο άλογο στο χώρο, παρατηρώντας σε ποιο από τα δύο δοχεία θα κατευθυνθεί.

Σχεδόν κάθε φορά το δεύτερο άλογο επέλεγε το δοχείο το οποίο κοίταζε το άλογο της φωτογραφίας. Ωστόσο, όταν η φωτογραφία επεξεργάστηκε ώστε να μη φαίνονται τα αυτιά και τα μάτια του αρχικού αλόγου, τα αποτελέσματα διαφοροποιήθηκαν αρκετά, σε βαθμό απλής τυχαίας επιλογής. Το αξιοσημείωτο στοιχείο για τους επιστήμονες ήταν το ότι η κάλυψη των αυτιών είχε το ίδιο αντίκτυπο με αυτή των ματιών.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε σημάδια που χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι: τον προσανατολισμό του σώματος και του κεφαλιού και το βλέμμα των ματιών. Κανείς δεν είχε εξετάσει κάτι άλλο», δήλωσε το μέλος της ομάδας Τζένιφερ Γουάθαν. «Ωστόσο, βρήκαμε ότι η θέση των αυτιών ήταν ένα εξίσου κρίσιμο οπτικό σήμα στο οποίο τα άλλα άλογα ανταποκρίνονται», πρόσθεσε.

Τα άλογα σε χαλαρή κατάσταση έχουν τα αυτιά τους σε πεσμένη θέση, ενώ τα τεντώνουν πίσω όταν εκφράζουν θυμό. Σύμφωνα με την Γουάθαν, οι γάτες και τα σκυλιά διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων, αλλά η καλύτερη κατανόηση του πώς επικοινωνούν τα άλογα θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της φροντίδας και ευημερίας τους.

Τις παραπάνω πληροφορίες απο την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
  • 2020: Έτος Μελίνα Μερκούρη - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
    2020: Έτος Μελίνα Μερκούρη - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
    634 Views

     Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το έτος Μελίνα Μερκούρη, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2020 από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώθηκε στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη από την υπουργό Λίνα Μενδώνη, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Χριστόφορο Αργυρόπουλο, τη γενική γραμματέα Μανουέλα Παυλίδου, τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, μέλη της επιτροπής του τιμητικού έτους, στην οποία προεδρεύει ο πρώην Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ.


    Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή