Συνάντηση για την παράνομη αλιεία στα ποτάμια.

214 Views
 Συνάντηση για την παράνομη αλιεία στα ποτάμια. Συνάντηση για την παράνομη αλιεία στα ποτάμια.

 Συνάντηση για την παράνομη αλιεία στα ποτάμια.

Σε συντονισμό των προσπαθειών τους για προστασία των ποταμών της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού από την παράνομη αλιεία προχωρούν οι αρμόδιοι φορείς, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Στόχος των υπηρεσιών είναι να προστατεύσουν το πολύ σημαντικό φυσικό κεφάλαιο της ιχθυοπανίδας των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα που απειλείται από αλιείς που δραστηριοποιούνται παράνομα, αλλά και από υποτιθέμενους ερασιτέχνες, οι οποίοι προχωρούν σε αλίευση μεγάλων ποσοτήτων για πώληση.
 
Όπως ανέφερε η  προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά, Χαρίκλεια Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με καταγγελίες, μόνο από τον ποταμό Αξιό αλιεύονται παράνομα τουλάχιστον 500 κιλά ψάρια κάθε εβδομάδα από άτομα που δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια, ενώ οι επαγγελματίες αλιείς του ποταμού είναι μόνο τρεις. Μία ιδιαιτέρως καταστρεπτική πρακτική που επηρεάζει εκτός από τα ψάρια και τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς που διαβιούν στα ποτάμια είναι η ηλεκτραλιεία που φαίνεται πως βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια.
 
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Ημαθίας, Δέσποινα Σπορέλα, η παράνομη αλιεία απειλεί με αφανισμό σπάνια είδη ψαριών στα τέσσερα ποτάμια της Ημαθίας, όπως το σπάνιο είδος πέστροφας που φιλοξενεί ο ποταμός Αράπιτσα. Στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκονται λόγω της παράνομης εντατικής αλίευσης και τα χέλια, ένα είδος που παλιότερα βρίσκονταν σε αφθονία στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πλάτωνα Κλεανθίδη από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
 
Πέρα από τον Αξιό, φαινόμενα παράνομης αλιείας καταγράφονται και στον Αλιάκμονα, και ιδιαίτερα στο εκβολικό του σύστημα, ενώ σημαντική επιβάρυνση δέχεται και ο Λουδίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Λυδία Αλβανού.
 
Και, αν για το θαλάσσιο περιβάλλον το πλαίσιο προστασίας είναι πιο σαφές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, από το 1970 έως και σήμερα δεν έχει ασκηθεί συγκροτημένη αλιευτική πολιτική για τα εσωτερικά ύδατα -λίμνες και ποτάμια-, ενώ παραμένουν ασαφή αρκετά σημεία της νομοθεσίας, όπως τα όρια των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των Τμημάτων Αλιείας Θεσσαλονίκης και Πιερίας, της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, του Δασονομείου Χαλκηδόνας και των αστυνομικών τμημάτων Χαλάστρας και Πλατέως. Οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν τη βούληση να συνεργαστούν στενά για τον περιορισμό της παράνομης αλιείας στα ποτάμια της προστατευόμενης περιοχή] Δέλτα Αξιού, με μέτρα όπως οι κοινές περιπολίες, ενώ επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
So you think you can teach 49: Lady in black
So you think you can teach 49: Lady in black
με 0 Σχόλια 3868 Views

 Όταν στις 23 Μαρτίου ανακοινώθηκε η Μαύρη Ντίνα, πανικοβληθήκαμε. Στο messenger βάζαμε με τα κορίτσια μου στοίχημα, ποια θα αυτοκτονήσει πρώτη. Περνώντας όμως οι μέρες, το ματς ήρθε τούμπα, σαν τον τελικό τσου-λου του 2005. Γράφει ο Γιάννης Φασούλας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή