Επιτρέπεται να ταΐζουμε ή όχι τα αδέσποτα; Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

1883 Views
Επιτρέπεται να ταΐζουμε ή όχι τα αδέσποτα; Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Επιτρέπεται να ταΐζουμε ή όχι τα αδέσποτα; Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

 

Επιτρέπεται, ή όχι, να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζωάκια σε όλους τους χώρους; Ιδού η απορία.


Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί προσοχή, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο στη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

Στο ΦΕΚ 32/11-2-2014 (τεύχος πρώτο) έχει δημοσιευθεί το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.

Στον νέο αυτόν νόμο ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδεσποτάκια. Ειδικότερα: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Ωστόσο, στον πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων ορίζεται ότι: για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 (Ν. 4039), όμως, επιτρέπεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

Σε αυτό το σημείο ο δικηγόρος Αθηνών, Χρήστος Πέτκος, εφιστά την προσοχή των φιλόζωων που ταΐζουν τα αδέσποτα, γιατί υπάρχει ασάφεια στη διατύπωση του νόμου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ιδιώτης φροντίζει κάποιο αδέσποτο ζωάκι και του παρέχει τροφή σε χώρους (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτος, κήπος) της πολυκατοικίας όπου διαμένει, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των ιδιοκτητών. Κι αυτό γιατί κάποιος που κατοικεί στην πολυκατοικία και δεν επιθυμεί την παρουσία ζώων συντροφιάς, μπορεί να τον καταγγείλει και να επικαλεστεί «τη διατήρηση και παραμονή ζώου».

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτκος, δεν υπάρχει κίνδυνος για εκείνους τους φιλόζωους που ζουν σε μονοκατοικία και προσφέρουν τροφή σε αδέσποτα ζώα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Όσοι ταΐζουν ζωάκια, είναι φρόνιμο να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και να μην ξεχνούν τους κανόνες υγιεινής. Μεριμνούμε για την καθαριότητα της πόλης μας.

Δεν χρειάζεται να δίνουμε «τροφή» σε εκείνους που δεν αγαπούν τα ζώα. Είναι σεβαστό, αρκεί να μην τα πειράζουν. Και σύμφωνα με τον νόμο: «Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού […]» θεωρούνται παραβάσεις και επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι αναμένεται νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κοίτα μην αρρωστήσεις: 12 καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της πανδημίας στο Μπενσουσάν Χαν
Κοίτα μην αρρωστήσεις: 12 καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της πανδημίας στο Μπενσουσάν Χαν
με 0 Σχόλια 407 Views

Οι σημερινές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις του εγκλεισμού και της εμπειρίας της διαρκούς απειλής, με τη μορφή ενός πλήθους «ημερολογίων πανδημίας» στέκονται διστακτικά στο σταυροδρόμι της τέχνης, της πολιτικής και της ιατρικής.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή