Vegan διατροφή: το σούπερ λαχανικό που είναι πλούσιο σε Ω3-λιπαρά

951 Views
Vegan διατροφή: το σούπερ λαχανικό που είναι πλούσιο σε Ω3-λιπαρά Vegan διατροφή: το σούπερ λαχανικό που είναι πλούσιο σε Ω3-λιπαρά

 


Όποιος ακολουθεί μια αμιγώς vegan δίαιτα, σίγουρα θα έχει αναρωτηθεί πώς μπορεί να προσλαμβάνει Ω3 λιπαρά, καθώς η βασική πηγή των θρεπτικών αυτών συστατικών είναι τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι και τα φυτικά προϊόντα δεν έχουν καθόλου περιεκτικότητα σε Ω3. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα αρτύματα όπως τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος που είναι πηγές Ω3. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr Mark Hyman, M.D. για να μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα Ω3 που έχει ανάγκη ο οργανισμός, ένας veganπρέπει οπωσδήποτε να εντάξει στη διατροφή του ένα χορταρικό: την αντράκλα ή κοινώς γλιστρίδα.

Γιατί πρέπει οι vegans να τρώνε περισσότερη γλιστρίδα
Η γλιστρίδα περιέχει 2 διαφορετικούς τύπους Ω3: Άλφα λινολενικό οξύ (ALA) και Εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA). Ο πρώτος τύπος συναντάται στις φυτικές τροφές, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα της αντράκλας είναι πολύ μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες φυτικές τροφές που τον περιέχουν. Αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η γλιστρίδα είναι ενδεχομένως το μοναδικό φυτό που περιέχει τον δεύτερο τύπο Ω3 που δεν συναντάται σε φυτά αλλά σε λιπαρά ψάρια και φύκια.



Πέρα βέβαια από το Ω3, η αντράκλα είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει Βιταμίνη Α , Β και C, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης περιέχει Β-καροτίνη και γλουταθειώνη, δυο φυτοχημικές ουσίες με απίστευτες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό μπορεί να εξηγείται επιστημονικά επειδή η γλιστρίδα είναι ανθεκτική σε δύσκολες συνθήκες και μπορεί να επιβιώσει σε εδάφη όχι τόσο εύφορα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φυτά που αναπτύσσονται και επιβιώνουν υπό συνθήκες στρες αναπτύσσουν άμυνες που μεταφράζονται σε αντιοξειδωτικά για αυτόν που τα καταναλώνει.

Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας; Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση, ενώ είναι λεπτή και φυλλώδης, γεγονός που την καθιστά ιδανικό γαρνίρισμα για σαλάτες και σούπες ή ακόμα για τάκος, αν θέλετε έξτρα γεύση. Μπορείτε να σοτάρετε τα κοτσάνια της αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε με τα φύλλα της καθώς μαραίνονται εύκολα.

Φωτογραφικό υλικό





Με ετικέτα: Βίγκαν & Βετζετέριαν

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή