Από τους ειρηνιστές χιμπατζήδες στους κλαμένους ελέφαντες: Και τα ζώα έχουν συναισθήματα

1046 Views
Από τους ειρηνιστές χιμπατζήδες στους κλαμένους ελέφαντες: Και τα ζώα έχουν συναισθήματα Από τους ειρηνιστές χιμπατζήδες στους κλαμένους ελέφαντες: Και τα ζώα έχουν συναισθήματα

Μπορεί παλιά να μην υπήρχαν αρκετές ενδείξεις αλλά πλέον είναι αδιαμφισβήτητο και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όλα τα ζώα έχουν συναισθήματα. Και όλα τα δυνατά, βασικά συναισθήματα προέρχονται από νευρικά πλέγματα του εγκεφάλου που όλα τα θηλαστικά έχουν.


Για την ακρίβεια υπάρχουν πάνω από 2.500 επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ζώα έχουν συνείδηση και συναίσθηση. 

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την ευαισθησία


Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρόβατα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των «φίλων» προβάτων τους, ακόμη και αν έχουν διαχωριστεί για δύο χρόνια. Οι ελέφαντες συνηθίζουν να σχηματίζουν ισχυρές οικογενειακές ομάδες, έχουν έντονες αναμνήσεις και κλαίνε όταν τραυματίζονται (σωματικά και συναισθηματικά). Οι μαϊμούδες γνωρίζουν πολύ καλά το αίσθημα της ανισότητας (το γνωστό πείραμα με τα σταφύλια και τα αγγούρια) και οι μακάκοι αναπτύσσουν μεμονωμένους πολιτισμούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πώς πρέπει να πλύνουν μια πατάτα.

Ακόμη, οι χιμπατζήδες επιδιώκουν τη διασφάλιση της ειρήνης στις αγέλες τους, ανακατανέμοντας τις μπανάνες αν κάποιος παραπονείται ότι το μερίδιό είναι άδικα κατανεμημένο, ενώ οι αρουραίοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα θαρραλέοι αφού σε πείραμα, προτίμησαν να αφήσουν την αγαπημένη τους λιχουδιά για να σώσουν ένα φίλο τους που πνιγόταν. Επίσης χαχανίζουν όταν κάποιος τους γαργαλίσει.

Τα συναισθήματα προέρχονται, κυρίως, από ένα μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται «limbic system». Το ανθρώπινο «limbic system» είναι σχετικά μεγάλο και αποδεικνύει, πράγματι, ότι οι άνθρωποι είναι ένα πολύ ευσυγκίνητο είδος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα ζώα που διαθέτουν μικρότερο «limbic system», νιώθουν και λιγότερα συναισθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «limbic system», σε ορισμένα θαλάσσια θηλαστικά, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το δικό μας. Εκτός αυτού, ορισμένα θαλάσσια θηλαστικά διαθέτουν κυψελιδικά κύτταρα, τα οποία θεωρούσαμε αρχικά ότι τα είχαν αποκλειστικά οι άνθρωποι. Τα κύτταρα αυτά μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε ταχείες αποφάσεις σε πολύπλοκες κοινωνικές καταστάσεις. 

Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκοτώσετε «από χόμπι» ένα ζώο ή θα σκεφτείτε για οποιοδήποτε λόγο, «έλα μωρέ τι καταλαβαίνει αυτό;», θυμηθείτε ότι και αυτά έχουν ψυχή και συναισθήματα.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κυριάκος Κατζουράκης: Τέμπλο - Οίκος Ενοχής Ή η κοινή εικονογραφική μας μοίρα | Αριάδνη Καναβάκη
Κυριάκος Κατζουράκης: Τέμπλο - Οίκος Ενοχής Ή η κοινή εικονογραφική μας μοίρα | Αριάδνη Καναβάκη
με 0 Σχόλια 698 Views

 Ο σπουδαίος  ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών χθες Παρασκευή 22/10/2021.Γράφει η Αριάδνη Καναβάκη 


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή