ΕΡΕΥΝΑ της WWF & GREENPEACE: Περίπου 475 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν στην Ελλάδα

753 Views
ΕΡΕΥΝΑ της WWF & GREENPEACE: Περίπου 475 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν στην Ελλάδα ΕΡΕΥΝΑ της WWF & GREENPEACE: Περίπου 475 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν στην Ελλάδα

 ΕΡΕΥΝΑ της WWF & GREENPEACE: Περίπου 475 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν στην Ελλάδα.

Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές θα κοστίσει η πολυετής καθυστέρηση εφαρμογής των νέων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών σε μεγάλα εργοστάσια, όπως προτείνουν πέντε υπουργοί Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν για κάθε ημέρα που δεν εφαρμόζονται οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques - BAT) για τον περιορισμό της ρύπανσης στα μεγάλα εργοστάσια άνθρακα της Ευρώπης, 62 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ε.Ε., με ημερήσιο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία 154 εκατ. ευρώ. Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Έλληνα υπουργό μιλούν για μεθόδευση των υπουργών Περιβάλλοντος Ελλάδας, Πολωνίας, Τσεχίας, Φινλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου προς όφελος της βιομηχανίας ορυκτών καύσιμων και εις βάρος της δημόσιας υγείας και ζητούν εξηγήσεις για την παρελκυστική στάση του υπουργείου.

Οι πέντε υπουργοί, με κοινή επιστολή που στάλθηκε τον περασμένο μήνα ζητούν καθυστέρηση στην εφαρμογή και επανεξέταση των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ), με σκοπό να αποφύγουν το κόστος των απαραίτητων αναβαθμίσεών τους.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, όλοι οι εν λειτουργία λιγνιτικοί σταθμοί, όπως καταγγέλλουν οι δύο οργανώσεις, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, αλλά κάνουν και χρήση όλων των δυνατών παρεκκλίσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Προκαλούν έτσι επιπλέον ρύπανση που ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 475 ανθρώπων στην Ελλάδα κάθε χρόνο με αντίστοιχες δαπάνες υγείας που αγγίζουν το 1,37 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «Lifting Europe's Dark Cloud: How cutting coal saves lives», όπως επισημαίνουν WWF και Greenpeace.

Όρια ρύπανσης
Με την επιστολή τους οι πέντε υπουργοί ζητούν στην ουσία καθυστέρηση της εφαρμογής των νέων αυστηρότερων ορίων ρύπανσης στα οποία κατέληξε η λεγόμενη «διαδικασία της Σεβίλλης» μετά από εκτενή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. WWF και Greenpeace, στη δική τους ανοικτή επιστολή προς τον κ. Σκουρλέτη παρουσιάζουν τις ολέθριες συνέπειες από την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας των υπουργών για την υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία αυτή αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η κυβέρνηση με το ένα χέρι υπογράφει την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και με το άλλο κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να την υπονομεύσει», όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του WWF Ελλάς, Νίκος Μάντζαρης, τονίζοντας παράλληλα πως «η προστασία όμως του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν είναι παιχνίδι και δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό των συμφερόντων της βιομηχανίας του άνθρακα».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο Greenpeace κ. Τάκης Γρηγορίου επισήμανε ότι προκαλεί εντύπωση «η άρνηση κυβέρνησης και ηγεσίας της ΔΕΗ να παραδεχθούν ότι ο λιγνίτης ανήκει στο παρελθόν και να στρέψουν τη Δημόσια Επιχείρηση προς ένα πιο καθαρό και φθηνό ενεργειακό μοντέλο».


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή