Η σημασία της χειραψίας. Από τη «Γλώσσα του Σώματος» της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα. Για να τις δούμε όμως αναλυτικά:

4192 Views
Η σημασία της χειραψίας. Από τη «Γλώσσα του Σώματος» της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα. Για να τις δούμε όμως αναλυτικά: Η σημασία της χειραψίας. Από τη «Γλώσσα του Σώματος» της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα. Για να τις δούμε όμως αναλυτικά:

Η σημασία της χειραψίας. Από τη «Γλώσσα του Σώματος» της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα.

Η χειραψία χρησιμοποιούταν από τον Μεσαίωνα. Μέχρι και σήμερα είναι μια κίνηση που συνηθίζεται κυρίως για να προετοιμάσουμε τον αγωνιστικό χώρο στο ξεκίνημα μιας νέας γνωριμίας. Οι συμφωνίες μεταξύ επαγγελματιών, κάποτε γίνονταν «σφίγγοντας τα χέρια». Γενικότερα ακόμα και στην εποχή μας, θεωρείται μια πολύ δεσμευτική σωματική επαφή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
 
Η συγκεκριμένη κίνηση, αποτελεί την πρώτη σωματική επαφή που συνήθως έχετε με κάποιον, για αυτό και προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να δημιουργηθεί συμπάθεια. Μέσα από τη χειραψία, δείχνουμε σε κάποιον πόσο όμορφα νιώθουμε με τον εαυτό μας και ότι είναι «τιμή» μας που τον γνωρίζουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δώσουμε μια λάθος χειραψία, μια και η σωστή χειραψία είναι μια.
Για να τις δούμε όμως αναλυτικά:
Η κυριαρχική - φορτική χειραψία
Πρόκειται για τη χειραψία με την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω. Αν την κάνουν άλλοι σε εσάς, καλό είναι αυτόματα να στρίψετε τον καρπό σας απότομα σε θέση που να βλέπουν και οι δυο αντίχειρες προς τα πάνω. Αν ο άλλος προβάλει αντίσταση, μην ζορίζεστε! Προφανώς θέλει να κυριαρχήσει επάνω σας , μια και λογικά αισθάνεται σημαντική έλλειψη προσωπικής δύναμης.
Η υποτακτική χειραψία
Αντιθέτως, αν επιτρέπεται στο χέρι σας να βρεθεί με την παλάμη προς πάνω κατά τη διάρκεια της χειραψίας, δηλώνετε υποταγή. Δεν συνίσταται φυσικά ως χειραψία μια και σας προβάλει ως άτομο που δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και που εύκολα χειραγωγείται. Πάλι θα χρειαστεί να στρέψετε τον καρπό σε πιο ουδέτερη θέση.
Η χειραψία δακτύλων
 Την εφαρμόζουν συνήθως ορισμένοι άντρες, προσφέροντας μόνο τα δάχτυλα για χειραψία. Θα τύχει και από γυναίκες που μπορεί να την κάνουν, ως θηλυκή χειραψία, αλλά είναι τελείως λάθος τρόπος. Άλλωστε έτσι αποπροσανατολίζετε τον άλλον ο οποίος θεωρεί οι απλά δεν απλώσατε το χέρι αρκετά μπροστά.
Η υπέρμετρα εγκάρδια χειραψία
Η συγκεκριμένη χειραψία δίνεται και με τα δύο χέρια και καλό είναι να εφαρμόζεται μόνο σε εορτασμούς και μόνο σε άτομα που γνωρίζετε καλά. Λέγεται και «χειραψία των πολιτικών» αφού μοιάζει με επιφανειακή απόπειρα να δείξει κάποιος ότι είναι εγκάρδιος και φιλικός. Χρησιμοποίησέ την σε κάποιους που γνωρίζετε ήδη και είστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που συναντιέστε, ως μια ενίσχυση της τρυφερότητας και του σεβασμού που του έχετε.
Η χειραψία με μισό-αγκάλιασμα
Έτι λέγεται η χειραψία που κάνουμε με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι μας, σφίγγουμε τον βραχίονα ή τον πήχη του άλλου, σα να τον αγκαλιάζουμε ταυτόχρονα. Θεωρείται οπωσδήποτε ακατάλληλη σε επαγγελματικό χώρο. Θα μπορούσε να είναι κατάλληλη μόνο για προσωπικές στιγμές με άτομο που ήδη γνωρίζεστε και ξέρετε ότι δε θα θεωρήσει την κίνησή σας αυτή, φορτική! Τυπικά, το χέρι είναι το μόνο μέρος του σώματος ενός αγνώστου που επιτρέπεται να αγγίξετε χωρίς να ανταλλάξετε περεταίρω πληροφορίες. Αν ξεπεράσετε αυτά τα όρια σε έναν άγνωστο, ίσως και να προσβληθεί.
Η ιδρωμένη χειραψία
Κανείς βέβαια δεν την επιθυμεί! Οι ιδρωμένες παλάμες, δείχνουν έντονη νευρικότητα. Καλό είναι να έχει κανείς ένα μαντήλι μαζί του για να τις κρατάει στεγνές. Αν σας κάνουν μια ιδρωμένη χειραψία, καλό είναι να προσποιηθείτε ότι δεν το προσέξατε ή να του χαρίσετε ένα όμορφο και ζεστό χαμόγελο.
Η χειραψία με κρύα χέρια
Μερικές φορές, η νευρικότητα κάνει τα χέρια μας να παγώνουν. Προσπαθήστε με διακριτικότητα να τα τρίψετε λίγο μεταξύ τους πριν τη χειραψία με κάποιον. Κάποιος που ίσως έχει παγωμένα χέρια λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, εκείνη τη στιγμή της χειραψίας, μπορεί να πει: «παγωμένα χέρια, ζεστή καρδιά»… για να προλάβει την κακή εντύπωση του άλλου.
Η χειραψία επάνω από το τραπέζι
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε να έχετε τεράστια έπιπλα ή αλλα εμπόδια ανάμεσα στους δύο σας όταν θα κάνετε την πρώτη χειραψία. Αν είστε πίσω από ένα γραφείο, περάστε πρώτα μπροστά του και μετά κάνετε τη χειραψία.
Η χειραψία με μπροστινή κλίση
Σαν εικόνα δεν είναι και ότι καλύτερο να χρειάζεται να σκύψει για να φτάσει να κάνει τη χειραψία. Δείχνει ότι είστε πολύ μακριά από το συνομιλητή σας. Πλησιάστε καλύτερα σε απόσταση που θα σας επιτρέπει να στέκεστε σε όρθια θέση σώματος την ώρα που θα απλώσετε το χέρι σας.
Η καθιστή χειραψία
Κατηγορηματικά ποτέ δεν πρέπει να ανταλλάσουμε χειραψία καθιστοί. Είναι προσβολή για τους υπόλοιπους και θα έρθουν σε δύσκολη θέση. Αν κάποιος κατευθύνεται προς εσάς για χειραψία, σηκωθείτε για να σφίξετε τα χέρια και μετά επιστρέφετε στο κάθισμά σας. Αν είστε και οι δυο καθισμένοι, μην ανασηκωθείτε έστω στιγμιαία από τη θέση σας.
Η ΣΩΣΤΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ
Η συγκεκριμένη χειραψία, ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Πλησιάστε το άτομο, σκύψτε το κορμί ελαφρώς μπροστά, κοιτάξτε τον στα μάτια και απλώστε το δεξί σας χέρι σε θέση παράλληλη με το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα συστήνεστε. Καλό είναι το χέρι να ανεβοκατεβαίνει και δυο η τρεις φορές. Το ιδανικό είναι να προσφέρετε όλη την παλάμη σας, πιάνοντας ταυτόχρονα και όλη την παλάμη του άλλου μέσα στη δική σας. Το σφίξιμο θα πρέπει να είναι άνετο και με την ίδια πίεση που θα χρειαζόσασταν αν απλά θέλατε να του το κρατήσετε.
Αυτό το σφίξιμο, δείχνει αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό ταυτόχρονα. Όλο το σώμα σας θα πρέπει να είναι στραμμένο προς αυτό το άτομο και πάντα ο αντίχειρας σας σε θέση ουδέτερη, δηλαδή στραμμένος προς τα πάνω. Ο αγκώνας θα βοηθούσε αν ήταν ελαφρώς λυγισμένος. Αν είναι σε τεντωμένη θέση, είστε πολύ μακριά του. Κατά τη διάρκεια της χειραψίας, μην κουνάτε μόνο τα δάχτυλα ή τον καρπό, αλλά όλο το χέρι. Για να ολοκληρώσετε, ανοίγετε το χέρι διάπλατα και ελευθερώνετε το δικό του χέρι με μια κίνηση. Η όλη χειραψία ως διάρκεια, θα πρέπει να είναι δυο ή τρία δευτερόλεπτα.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαυρόβα Ελένη
Μαυρόβα Ελένη
Ελένη Μαυρόβα: Σύμβουλος Σχέσεων-Ζευγαριών-Οικογένειας, Ιδιοκτήτρια του Γραφείου Γνωριμιών «ΕΛΞΙΣ», www.elksis.gr. Το ραντεβού μας θα είναι κάθε μήνα στις 4 και 24, με …..«Tips Ανανέωσης της Σχέσης». Ελάτε να ανανεωθούμε μαζί!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αυτός είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του κόσμου - Με έσοδα 87,5 εκατ. δολ. σε έναν χρόνο
Αυτός είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του κόσμου - Με έσοδα 87,5 εκατ. δολ. σε έναν χρόνο
με 0 Σχόλια 427 Views

 Ο Ντουέιν Τζόνσον, ο επαγγελματίας παλαιστής που μετατράπηκε σε σταρ του Χόλιγουντ, παραμένει στην πρώτη θέση των πιο καλοπληρωμένων ηθοποιών,

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή