Η παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

841 Views
Η παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. Η παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

Η παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

Αρκετοί – για να μην πω πολλοί – πιστεύουν ότι είναι πολύ άτυχοι στη ζωή τους και πως όσο κι αν προσπαθούν δε θα έχουν ποτέ οι προσπάθειές τους το αποτέλεσμα, που θα ήθελαν οι ίδιοι να απολαμβάνουν.
 
Είναι τότε που δηλώνουν απογοητευμένοι με τον εαυτό τους, την τύχη τους και συχνά την ίδια τη ζωή. Αυτό έχει ως συνέπεια να φοβούνται προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε καινούργια προσπάθεια και να την πλαισιώνουν.
 
Την ίδια στιγμή που απογοητεύονται και τα βλέπουν όλα μαύρα, την ίδια ακριβώς στιγμή προσπαθούν να αποβάλλουν τα αρνητικά σενάρια και να πιστέψουν πως η ζωή τελικά είναι ένα ρίσκο και αξίζει να το πάρουν.
 
Τι συμβαίνει, όμως, σε αυτούς, που δοκιμάζουν το επόμενο βήμα κουβαλώντας τόση αρνητική διάθεση και κατασκευάζοντας καταστροφικά σενάρια; Η εικόνα, που έχουν για τον εαυτό τους, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το πώς νιώθουν και τι σκέφτονται για τον εαυτό τους αλλά και πώς θα τον παρουσιάσουν στους άλλους.
 
Με άλλα λόγια αν έχουν μία θετική εικόνα εαυτού συμπεριφέρονται με θετικό τρόπο και είτε πιστεύουν ότι και οι άλλοι θα σκεφτούν κάτι θετικό για αυτούς είτε παραμένουν ψύχραιμοι και ισορροπημένοι απέναντι σε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο δεχθούν.
 
Αν, όμως, πιστεύουν κάτι αρνητικό για τον εαυτό τους τότε επηρεάζεται και προδιαγράφεται με αρνητικό τρόπο τόσο το τι θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν για τους ίδιους όσο και το τι θα θεωρήσουν σίγουρο για τους άλλους και τις προσδοκίες τους από αυτούς.
 
Κάπως έτσι ενεργοποιείται ο κύκλος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, που σύμφωνα με το Robert Merton, μία νέα συμπεριφορά έρχεται να επαληθεύσει ως αληθινή μία προηγούμενη συμπεριφορά, η οποία δεν ήταν αληθινή. Αν για παράδειγμα η Α πιστεύει ότι είναι άτυχη και πως όσες προσπάθειες κι αν κάνει στη ζωή της πάντα θα αποτυγχάνει τότε θα αρχίσει, συνειδητά ή ασυνείδητα, να φέρεται με τέτοιο τρόπο που θα καταλήξει σε αποτυχία και τότε θα είναι που θα δώσει δίκιο στον εαυτό της λέγοντας ‘Τα έλεγα εγώ πόσο άτυχη είμαι και πως όσες φορές κι αν δοκιμάσω κάτι αυτό δε θα πηγαίνει καλά. Να η απόδειξη για το πόσο δίκιο είχα’.
 
Οι Mark Snyder και Bill Swann αναφέρονται στην επιβεβαίωση της προφητείας λέγοντας πως οι προσδοκίες μιας ολόκληρης κοινωνίας ή ενός συνόλου ανθρώπων οδηγούν κάποιον να συμπεριφέρεται έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες.
 
Αν, λοιπόν, μας βλέπουν οι γύρω μας ως όμορφους τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να νιώσουμε κι εμείς όμορφοι, να παρουσιαζόμαστε με αυτοπεποίθηση και επομένως να πείσουμε τους γύρω μας ότι καλά κάνουν και μας βλέπουν ως όμορφους.
 
Το να αγχωθεί κανείς πριν από μία δοκιμασία ή πριν την πρώτη φορά ενός εγχειρήματος είναι λογικό. Το να πιστεύει, όμως, με σιγουριά ότι θα αποτύχει και επομένως να απογοητεύεται προτού καν δοκιμάσει είναι μη ρεαλιστικό και άδικο.
 
Η ζωή είναι ένα ρίσκο αλλά και ένας αγώνας, που δίνουμε καθημερινά χωρίς να γνωρίζουμε την έκβασή του και χωρίς να μπορούμε να πούμε πού θα οδηγήσει. Αν κάνουμε μόνο αρνητικά σενάρια δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε σωστά και τα θετικά, που μας συμβαίνουν, καθώς η ενέργεια μας είναι μόνο στο λάθος με αποτέλεσμα να παραβλέπουμε ή να αγνοούμε συστηματικά το σωστό και το λειτουργικό.
 
Αν η βαθιά επιθυμία κάποιου είναι να αποδείξει τελικά πως η ζωή είναι μαύρη και πως δεν αξίζει να προσπαθεί γιατί δε θα τα καταφέρει μπορεί να κάνει την επιλογή του να συνεχίσει να νιώθει άτυχος και να απογοητεύεται με τον εαυτό του, τους άλλους ή την ίδια τη ζωή.
 
Κανείς, όμως, δε μπορεί να αποδείξει ότι με μια προβολή στο μέλλον – στο δικό του μέλλον – τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι αρνητικά όπως και κανείς δε μπορεί να αποδείξει το αντίθετο. Το να αρνείται, δηλαδή, την πιθανότητα μιας βελτίωσης και μιας περιόδου, που θα είναι πιο ευχάριστη και φωτεινή στη ζωή του, δεν έχει λογική και επομένως δε μπορεί να σταθεί ως σχήμα σκέψης, που βοηθά τον σκεπτόμενο.
 
Δική μας η ζωή, δική μας και η απόφαση για το νόημα, που θα της δώσουμε… 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1410 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή