Τα μυστικά του χθες, που σκιάζουν το σήμερα… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

189 Views
Τα μυστικά του χθες, που σκιάζουν το σήμερα… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα. Τα μυστικά του χθες, που σκιάζουν το σήμερα… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Τα μυστικά του χθες, που σκιάζουν το σήμερα… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Ένας σύντροφος μπορεί να κρατά μυστικά από τον σύντροφό του και να τρέμει στην ιδέα της αποκάλυψης αυτών των μυστικών. Τα μυστικά αυτά αφορούν καταστάσεις, επιλογές και σχέσεις του παρελθόντος, που φαίνεται, όμως, με έναν ανεξήγητο τρόπο να επηρεάζουν δυνατά το παρόν…
 
Αν και σύμφωνα με το Σίλερ είναι σοφό να αποκαλύπτεις αυτό, που δε μπορεί να μείνει κρυφό για πολύ, είναι πολλοί αυτοί, που πάνε κόντρα σε αυτό και επιλέγουν να κρατάνε ένα μυστικό πιστεύοντας πως έτσι λειτουργούν υπέρ των ίδιων και της σχέσης τους.
 
Ο Carlos RuizZafon υποστηρίζει ότι η αξία ενός μυστικού εξαρτάται από τους ανθρώπους από τους οποίους πρέπει να το κρύψουμε οπότε μπορείς εύκολα να υποθέσεις ότι το να κρύβει κανείς ένα μυστικό από το σύντροφό του, δηλαδή από έναν σημαντικό άλλο της ζωής του, αναδεικνύει και μετατρέπει αυτό το μυστικό σε πολύτιμο θησαυρό.
 
Πολλές φορές έχει κάποιος την αίσθηση ότι το μυστικό, που αφορά το παρελθόν του, είναι καλά φυλαγμένο και δεν πρόκειται ποτέ να μαθευτεί από τη στιγμή, που δεν σκοπεύει ο ίδιος να το ομολογήσει. Αγνοεί, βεβαίως, πως αυτό το μυστικό περιλαμβάνει και άλλους ανθρώπους και μάλιστα τις περισσότερες φορές περισσότερους από έναν. Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: η Α είναι σε σχέση με το Β. Ο Β είναι ζηλιάρης. Σε μία έξοδό τους η Α συναντά το Γ, που είναι ο πρώην σύντροφός της. Ο Γ είναι διαχυτικός με την Α και αγνοεί προκλητικά το Β παρά το γεγονός ότι η Α τους συστήνει.
Ο Β δείχνει φανερά ενοχλημένος και ρωτά την Α ποιος ήταν ο Γ και τι σχέση είχε η Α μαζί του.
 
Στο σημείο αυτό η Α κάνει ένα μεγάλο λάθος. Λέει πως γνωρίζει το Γ από μια παρέα και δεν αποκαλύπτει τίποτε περισσότερο για τη σχέση, που είχαν μεταξύ τους. Πιστεύει πως με το να την κρατήσει κρυφή προστατεύει το Β από μεγαλύτερη ζήλεια και επομένως προστατεύει τη σχέση τους και την ίδια από νέους και δυνατότερους καυγάδες.
Αυτό, που δεν υπολογίζει, είναι πως ο Β μπορεί κάποια στιγμή να το μάθει είτε από τον ίδιο το Γ είτε από τρίτους, που υπήρξαν ‘μάρτυρες’ αυτής της σχέσης στο παρελθόν. Σε ένα τέτοιο σενάριο η δυσφορία, η δυσπιστία και η διαμαρτυρία του Β θα είναι πολύ εντονότερη και έτσι η Α θα υποφέρει περισσότερο καθώς θα έχει χάσει πλέον κάθε ίχνος αξιοπιστίας έναντι του Β.
Ας μην ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τη Jane Austen, είναι περικυκλωμένος από μια γειτονιά κατασκόπων καθώς επίσης ξέρει κανείς πως κάτι είναι μυστικό επειδή ψιθυρίζεται παντού (William Congreve). 
 
Τι κάνεις, λοιπόν, εσύ με τα μυστικά του χθες; Έχεις καταρχήν μυστικά από τον σύντροφό σου; Αν ναι, τι είναι αυτό, που σε κάνει να τα κρατάς ακόμη ως μυστικά; Τι κάνεις προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το μυστικό σου;
Πώς επηρεάζεται η σχέση σου με τον σύντροφό σου από την ύπαρξη του μυστικού;
 
Έχεις σκεφθεί ποτέ τι είναι αυτό, που θα χρειαζόσουν ώστε να νιώσεις άνετα και να αποκαλύψεις το μυστικό σου;
Τι πιστεύεις ότι θα κέρδιζες με μια τέτοια αποκάλυψη;
Τι φοβάσαι ότι θα έχανες με μια τέτοια αποκάλυψη;
 
Ο Michel Tournier είναι βέβαιος πως τίποτα δε μας απομονώνει τόσο όσο τα μυστικά μας και με αυτή τη φράση μας θυμίζει την αρνητική επιρροή των μυστικών στην ασφάλεια της ίδιας της σχέσης.
 
Αν το μυστικό, που έχεις κρατήσει ως τώρα καλά φυλαγμένο από το σύντροφό σου, είναι ένας σκελετός στο ντουλάπι σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις με αυτό, ακολούθησε έναν από τους δύο ακόλουθους δρόμους: ο ένας σου ζητά να οπλιστείς με δύναμη, να θυμηθείς τα αποθέματα της σχέσης σου και να μιλήσεις με ειλικρίνεια στο σύντροφό σου για αυτό το μυστικό τονίζοντας πως πρόθεσή σου είναι να είστε αυθεντικοί και ζητώντας του να σεβαστεί την αποκάλυψη, που του κάνεις και όχι να είναι επικριτικός και απορριπτικός.
Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός, που προτείνει ο Τζωρτ Μπέρνταρντ Σω, και σύμφωνα με τον οποίο αν δε μπορείς να απαλλαγείς από τους σκελετούς στη ντουλάπα σου, καλά θα κάνεις να τους μάθεις να χορεύουν!!!

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Παντελής Κυραμαργιός μιλά στην «K»: «Η μουσική είναι έκφραση, αντίδραση, αντίσταση, διαφυγή».
Ο Παντελής Κυραμαργιός μιλά στην «K»: «Η μουσική είναι έκφραση, αντίδραση, αντίσταση, διαφυγή».
με 0 Σχόλια 275 Views

Με εργατικότητα, σοφία και τύχη, πειραματίστηκε σε πολλά είδη μουσικής μέχρι που γνώρισε την απόλυτη αποθέωση με το συγκρότημα «Μέλισσες», ωστόσο εγκατέλειψε #δόξα και #χρήμα ακολουθώντας τον δικό του προσωπικό μουσικό δρόμο. Βέβαια παραμένει και ένας ωραίος #οδοντίατρος… Λίγο πριν την εμφάνισή του, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο #Καφωδείο Ελληνικό. Ο αξιαγάπητος #τραγουδοποιός Παντελής #Κυραμαργιός μιλά στην #Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή