Η ανθεκτικότητα στις αλλαγές. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

261 Views
Η ανθεκτικότητα στις αλλαγές. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα. Η ανθεκτικότητα στις αλλαγές. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Η ανθεκτικότητα στις αλλαγές. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.
 
Πολλοί – ίσως να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς – φοβούνται τις αλλαγές στη ζωή τους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να παραμείνουν όλα ίδια. Η αλλαγή, βεβαίως, σύμφωνα με τον Alvin Toffler, δεν είναι απλά απαραίτητη στη ζωή. Είναι η ζωή.
 

Ένα βασικό χαρακτηριστικό μιας συντροφικής σχέσης είναι η ανθεκτικότητα στην αλλαγή. Με άλλα λόγια πόσο αντέχει η σχέση σε μία αλλαγή (π.χ. ο ένας σύντροφος μετακομίζει σε μια άλλη πόλη για επαγγελματικούς λόγους) και πώς η αλλαγή αυτή επηρεάζει τη σχέση.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι εξωτερική, δηλαδή να συνδέεται με γεγονότα, που συμβαίνουν ή εσωτερική, δηλαδή να συνδέεται με καταστάσεις των ίδιων των συντρόφων ή του τρόπου με τον οποίο θέλουν να είναι μαζί.
 
Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και συνεχής, όπως περιγράφει ο Βενιαμίν Ντισραέλι και επομένως είτε το θέλεις είτε όχι θα βρεθείς κάποια στιγμή απέναντι σε μία ή περισσότερες αλλαγές, που θα κληθείς να διαχειριστείς, να αποδεχθείς ή ακόμη και να κάνεις.
 
Προσπάθησε να φέρεις στο μυαλό σου τη σχέση σου με τον σύντροφό σου στο εδώ και τώρα της ζωής σου. Υπάρχει κάποια αλλαγή, είτε εξωτερική είτε εσωτερική, που να επηρεάζει τη σχέση σας;;
Αν ναι, σου ζητώ να μείνεις για λίγο εστιασμένος/η σε αυτήν την αλλαγή και να σκεφθείς ή ακόμη και να γράψεις περισσότερα πράγματα γύρω από το τι είναι αυτή η αλλαγή και πώς επηρεάζει τη σχέση σου με τον/την σύντροφό σου;
Αν όχι, σου ζητώ να θυμηθείς μια αλλαγή, που βιώσατε ως ζευγάρι στο παρελθόν και να πεις περισσότερα πράγματα γύρω από το τι ήταν αυτή η αλλαγή και πώς επηρέασε τη σχέση σου με τον/την σύντροφό σου.
 
Σου ζητώ, επίσης, να σκεφθείς τι σε βοηθά ή τι σε βοήθησε στο παρελθόν να αντέχεις/αντέξεις τις συνέπειες ή τις δυσκολίες της αλλαγής.
Πώς καταλαβαίνεις ότι η σχέση σου με τον/την σύντροφό σου είναι ανθεκτική;
Πώς κατάλαβες τότε ότι η σχέση σου με τον/την σύντροφό σου ήταν ανθεκτική;
 
Είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι, που φοβούνται περισσότερο την αλλαγή όπως δήλωσε ο MignonMcLaughlinενώ ο Andy Warhol τόνισε ότι παρόλο που λένε ότι ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα, στην πραγματικότητα πρέπει να τα αλλάξεις εσύ.
 
Τι χρειάζεται, λοιπόν, να συμβεί διαφορετικά ώστε να μεγαλώσει η ανθεκτικότητα της σχέσης σου με τον/την σύντροφό σου στις αλλαγές;
 
Σε επόμενο άρθρο θα δούμε τους λόγους για τους οποίους φοβάται κανείς τις αλλαγές…

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1807 Views
Φύγαμε με το μυαλό σκοτισμένο από τη μάταιη προσπάθεια να συνδέσει τα αταίριαστα κομμάτια του παζλ σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο παραδοξότητας… Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή