«Μάθε επιτέλους να λες αντίο…». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

2659 Views
«Μάθε επιτέλους να λες αντίο…». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα. «Μάθε επιτέλους να λες αντίο…». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

«Μάθε επιτέλους να λες αντίο…». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Θα μπορούσες πάντως να με αποχαιρετίσεις. Έστω να μου στείλεις ένα μήνυμα για να μου πεις ‘αντίο’. Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι θα το έκανες γιατί εσύ ο ίδιος τόνιζες από την αρχή της σχέσης μας πως όπως κι αν καταλήξουμε εμείς οι δυο δεν είσαι από αυτούς, που το βάζουν στα πόδια. Τι έγινε από τότε που το είπες; Έγινες τελικά από αυτούς, που το βάζουν στα πόδια ή μου έλεγες ψέματα από το πρώτο λεπτό της γνωριμίας μας;

Μήπως ήταν όλα ένα ψέμα και εγώ η αφελής, η ανόητη, η ρομαντική, η ονειροπόλα θέλησα να κλείσω τα μάτια μου μπροστά σε ένα ψέμα; Η αλήθεια είναι βέβαια πως για να αποφύγω ένα ψέμα είπα στον εαυτό μου ένα άλλο ψέμα χειρότερο από το πρώτο. Έπεισα τον εαυτό μου ότι εσύ δεν είσαι σίγουρα από αυτούς, που το βάζουν στα πόδια. Κι αν θέλεις να ξέρεις αυτό με πόνεσε πιο πολύ από το ότι δε μου είπες ‘αντίο’. Με πόνεσε το να μου δείξεις τόσο άκομψα ότι πίστευα πως εσύ δεν είσαι από αυτούς που το βάζουν στα πόδια αλλά τελικά είσαι και μάλιστα δικαιωματικά μπορείς να διεκδικήσεις θέση αρχηγού τους.

Θα μου πεις τώρα με τη σειρά σου ‘Εσύ δεν έφυγες ποτέ από μία κατάσταση χωρίς να πεις αντίο;’. Αν και δεν σου αξίζει, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα μεταξύ μας, θα είμαι ειλικρινής μαζί σου γιατί υποσχέθηκα να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Φυσικά και υπήρξαν φορές στη ζωή μου που έφυγα χωρίς να πω αντίο και μάλιστα πίστευα ότι δεν έκανα κάτι κακό. Ήταν αυτό, που ένιωθα ως καλύτερη επιλογή για εκείνη την ώρα για μένα και χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός για να διαπιστώσω πως είχαν μείνει πολλές εκκρεμότητες μέσα μου και ανοιχτοί λογαριασμοί από τον τρόπο, που εξαφανίστηκα.

Κι αν θέλεις να ξέρεις δεν είμαι καθόλου περήφανη για αυτό, που έκανα τότε. Δεν τίμησα τις σχέσεις μου με το να το βάζω στα πόδια κι ούτε έκανα τη ζωή μου πιο εύκολη με το να ρίξω πίσω μου μαύρη πέτρα.

Όταν άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί νιώθω ακόμη παιδί ενώ είμαι μια ολόκληρη γυναίκα συνειδητοποίησα πως η βιολογική ηλικία δεν αρκεί για να νιώθει κανείς ενήλικος. Ήταν τότε που έθεσα στον εαυτό μου ένα σύντομο μα τόσο ουσιαστικό ερώτημα: ‘τι σημαίνει τελικά να λέω αντίο;’. Δεν αισιοδοξώ ότι θα καταλάβεις αλλά δε χάνω τίποτε με το να μοιραστώ τις απαντήσεις μου μαζί σου και με όλους όσους το βάζουν στα πόδια για να γλυτώσουν αυτά, που βρίσκουν αργότερα μπροστά τους ως μεγαλύτερα εμπόδια.

Το να πω αντίο προϋποθέτει να μπορώ να αντιληφθώ ότι κάτι έχει φτάσει στο τέλος του και να συνειδητοποιήσω ότι δεν καλύπτει άλλο τις ανάγκες μου.

Το να πω αντίο σημαίνει να ανακεφαλαιώσω τις σημαντικότερες στιγμές, που μοιράστηκα με τον άλλον και να κάνω έναν εσωτερικό και, συχνά, διαπροσωπικό απολογισμό. Να αναγνωρίσω όλα όσα έκανε ο άλλος για μένα και να τον ευχαριστήσω λέγοντάς του ότι θα τα κρατώ και θα τα τιμώ παντοτινά.

Το να πω αντίο σημαίνει, επίσης, να αναλάβω τις ευθύνες για αυτά, που δεν πήγαν καλά και να αφήσω πίσω μου όλα εκείνα, που δεν ανήκουν σε μένα και δεν είναι ευθύνες μου.

Είναι βασικό να μπορώ να ζητήσω συγνώμη για αυτά, που έκανα και πλήγωσαν τον άλλον και να συζητήσω μαζί του για αυτά, που θα ήθελα να διαχειριστώ διαφορετικά εάν γύριζα το χρόνο πίσω.

Τέλος είναι ουσιώδες να ευχηθώ, προτού πω αντίο, στον άλλον να συνεχίσει τη ζωή του με τον καλύτερο, για τον ίδιο, τρόπο και να προετοιμαστώ να αποδεχθώ την προοπτική ότι θα το δω να συνεχίζει τη ζωή του χωρίς εμένα.

Κι αν ήδη αναρωτιέσαι γιατί να πρέπει να πεις αντίο αφού είναι μία επώδυνη και άχαρη διαδικασία μάθε πως η σημασία αυτής της μικρής λέξης είναι τεράστια.
•    Λες αντίο για να μην αφήσεις εκκρεμότητες και ανοιχτούς λογαριασμούς, που θα σε επηρεάζουν αρνητικά στο μέλλον.
•    Λες αντίο για να τιμήσεις την ιστορία μιας σχέσης ή μιας εμπειρίας με το να επιτρέψεις  έναν αποχαιρετισμό και όχι να το βάλεις στα πόδια.
•    Λες αντίο για να αποδεσμευθείς από το παρελθόν και να καλωσορίσεις  τα επόμενα, που θα έρθουν.
•    Λες  αντίο για να βάλεις μια συναισθηματική τελεία σε κάτι, που έχει ήδη κλείσει τον κύκλο του.

Όπως σου είπα και νωρίτερα δεν αισιοδοξώ ότι θα καταλάβεις αλλά αφήνω ένα περιθώριο να προσπαθήσεις να καταλάβεις ή έστω να ενδιαφερθείς να μάθεις τι κερδίζεις όταν ακούς αντίο πέρα από το να πονέσεις και να βιώσεις – αν έχεις αυτή την ικανότητα - θλίψη.

Είναι σημαντικό να ακούσεις αντίο για να αποδείξεις ότι μπορείς να σέβεσαι τις επιθυμίες του άλλου ακόμη κι αν αυτές συγκρούονται ή διαφέρουν από τις δικές σου.

Πρέπει να ακούσεις αντίο για να μην επενδύεις  άλλο σε μια σχέση, που φαίνεται να μην ενδιαφέρει πια την άλλη πλευρά.

Σε βοηθά το να ακούσεις  αντίο για να αποφύγεις περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, που θα προκύψουν εάν εξακολουθήσεις να πιστεύεις σε κάτι, που έχει ήδη κλείσει τον κύκλο του.

Με τα πολλά και με τα λίγα έφτασε η ώρα να σου πω το δικό μου ‘αντίο’. Τι κι αν δε μου είπες ποτέ εσύ; Τι κι αν με άφησες να προσπαθώ να δώσω απαντήσεις στα ερωτήματα που όφειλες εσύ να απαντήσεις; Τι κι αν ακόμη παλεύω να καταλάβω τι έκανα λάθος, αν έκανα λάθος και τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά. Δε θέλω να παιδεύομαι άλλο. Δε θέλω να σου δίνω τη δύναμη να με αφήνεις να σε περιμένω. Πρέπει να τελειώσει όλο αυτό κι ας έφυγες εσύ χωρίς να το τελειώσεις.

Θα είχες κερδίσει πάντως πολλά παραπάνω αν είχες πει ‘αντίο’. Εγώ έτσι κι αλλιώς κερδισμένη βγήκα. Και να σου πω κάτι; Μάθε να λες επιτέλους αντίο…

Περισσότερα στη διαδραστική ομιλία της Νέλης Βυζαντιάδου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα ‘Παύλος Ζάννας’ στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο