Μη με αλλάξεις. Γράφει η Αθηνά Βερβέρη

1422 Views
Μη με αλλάξεις. Γράφει η Αθηνά Βερβέρη Μη με αλλάξεις. Γράφει η Αθηνά Βερβέρη

 Γράφει η Αθηνά Βερβέρη.

   Δεν ξέρω τι φταίει που οι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις από τους άλλους που δεν ανταποκρίνονται σε καμιά πραγματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προσπαθούν ούτε λίγο να αγγίξουν την τελειότητα που απαιτούν.  Ίσως ότι μεγαλώνουμε με παραμύθια που ο πρίγκιπας φιλά την κακομοιρούλα και τη μετατρέπει σε διαμαντάκι, ένα "τσικ"  με το μαγικό ραβδάκι και οι ατέλειες φεύγουν. Και μετά τις 24:00 αγάπη μου;  Είναι αστείο, αν όχι τραγικό, ότι οι άνθρωποι χωρίζουν γιατί το ταίρι τους δεν άλλαξε. Αστείο γιατί θα 'πρεπε να παρακαλάμε να μην αλλάξει ο άλλος και εξαφανιστεί μια μέρα απ' τη ζωή μας. Φταίει που δεν μάθαμε να αγαπάμε ή αγαπάμε λάθος;
 
   Σε καμιά περίπτωση η στασιμότητα δεν είναι ιδανική, οι άνθρωποι εξελίσσονται σαν ζευγάρι κι ο ένας πλάθει τον άλλο σε μια κοινή πορεία. Αλλιώς δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν υπάρχει μέλλον.  Μα η αλλαγή δεν πρέπει να είναι βίαιη και επιβαλλόμενη ούτε οι απαιτήσεις μας  να είναι εξωπραγματικές. Κλαδεύεις τα δέντρα για να ανθίσουν, να καρποφορήσουν, αλλά δεν παίρνεις μια μηλιά με σκοπό να τη μπολιάσεις και να την κάνεις αχλαδιά.  Κι αν  τα καταφέρεις μην πολυπενεύεσαι γιατί εκτός από την αγάπη και ο πόνος αλλάζει τους ανθρώπους.
 
       Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, μόνο η αιτία διαφέρει. Ο έρωτας από μόνος του μας μεταμορφώνει. Το κορμί με τον καιρό και με την αγάπη σμιλεύει για να ταιριάξει στην αγκαλιά, κι αγκαλιά σχηματίζεται ώστε να κουμπώνει πάνω του. Ομοίως και ο πόνος όταν μας αγκαλιάζει και αργά-αργά μας κατασπαράσσει.  Η εκούσια και ηθελημένη αλλαγή ξεκινάει από την πρώτη κιόλας στιγμή που αντικρίζεις το αντικείμενο του πόθου. "Μ' αρέσει η μέταλ." σου λέει και η ντουλάπα σου γεμίζει μαύρα ρούχα και τα αφτιά σου με μουσικές που μέχρι χτες σε ενοχλούσαν. 


     Ξεκινάμε και τελειώνουμε μια κοινή πορεία σαν ξένοι. Το ενδιάμεσο είναι μια προσπάθεια να γίνουμε αυτό που θαυμάζουμε, ο άλλος δηλαδή, προσπαθώντας να αναδειχτούμε στα μάτια που αγαπάμε. Τις περισσότερες φορές δεν τα καταφέρνουμε και απογοητεύουμε το σύντροφό μας γιατί εν τέλει "δεν ταιριάζουμε",  αντικρίζοντας το τέλος.  Τι γίνεται όμως με εκείνους που τα καταφέρνουν; Εκείνους που εμμονικά προσπαθούν και εν τέλει επιτυγχάνουν να γίνουν ένας καθρέφτης για τον σύντροφό τους;  Αυτή είναι η δεύτερη εκδοχή της τραγωδίας. Γιατί όταν ανταλλάξουμε ρόλους έχουμε απέναντι μας το είδωλό μας και τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο από το να αγαπήσεις τον εαυτό σου.
 
   Είτε λοιπόν αλλάξεις για να ταιριάξεις στις απαιτήσεις κάποιου, είτε μπερδέψεις την αλλαγή με την ανταλλαγή χαρακτήρων βγαίνεις χαμένος. Μη σακατεύεις τον εαυτό σου για να χωράς σε καρδιές γιατί κόψε από εδώ- κόψε από εκεί θα χάσεις και την καρδιά σου. Είναι τεράστια ικανοποίηση να καταρρίπτεις τα πιστεύω σου, να αναθεωρείς και  να προοδεύεις. Όμως είναι και ότι πιο επίπονο να σου καταρρίπτουν τον κόσμο σου, γκρεμίζοντας την ασφάλεια σου.

       Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ταιριάζει στα πιστεύω και τις ιδέες σου για να τον σέβεσαι και να τον αποδέχεσαι. Πόσο περισσότερο για να τον αγαπάς, γιατί η αγάπη είναι θυσία. Θυσιάζω λίγο "Εγώ" για να χτίσω λίγο "Εμείς", δεν θυσιάζω τον άλλο για να θεριέψει το Εγώ μου.
 
       Τώρα, διαβάζοντας τις σκέψεις μου θα αναρωτιέσαι και εσύ αν αγάπησες κι αν αγαπήθηκες. Τι είναι πιο επίπονο; Να δεχτείς ότι η αγάπη δεν είναι αποδοχή, θαυμασμός κι ελπίδα ο άλλος να μην αλλάξει ποτέ, αλλά ένα εγωιστικό παιχνίδι που ο ένας σακατεύει τον άλλο για να τον χωρέσει στα "θέλω" του ή να αποδεχτείς ότι δεν αγαπήθηκες ποτέ για αυτό που πραγματικά είσαι;   Θα σου πω εγώ. Επίπονο είναι να γίνεις κάτι που δεν αγαπάς  για να αγαπηθείς.
Το δοκίμασα, δεν λειτουργεί.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή